Zvučna izolacija

Vrste zvuka i adekvatna zvučna izolacija. Ima li čarobnih rešenja za zvučnu izolaciju?

Izolacija stambenog prostora pored toga što podrazumeva stvaranje i održavanje idelane unutrašnje temperature, obezbeđuje i dodatnu zvučnu izolaciju. Koliko se do sada nije vodilo računa o ovom segmentu gradnje, jasno nam je i po tome što je većina stambenog i radnog prostora neadekvano izolovana, ili čak nije uopšte izolovana. Srećna okolnost sa izolacijom je što, čak i da se «nekako» zaboravi tokom gradnje, može rekonstrukcijom da se doda na postojeći objekat.

Vrste zvuka i zvučna izolacija

Zvuk koji nastaje i prenosi se vazduhom (glasan govor, muzički uređaji, TV, saobraćajna buka i sl.) nazivamo vazdušni zvuk. Osnovni način zaštite od vazdušnog zvuka u unutrašnjosti su pregradni zidovi. Izolaciona moć pregradnog zida izražava se u decibelima (dB) i predstavlja sposobnost zida da zadrži zvučnu energiju. Kako bi se poboljšala izolaciona moć pregradnog zida, preporučuju se materijali od mineralnih vlakana takozvane otvorene poroznosti, kakvi su recimo kamena i staklena mineralna vuna. One se uglavnom koriste u sistemu suvomontažne gradnje sa gips-kartonskim pločama, lagane su za ukrajanje i ugradnju.

 

Procenat zvučne energije koja će se apsorbovati u izolacionom materijalu generalno zavisi od:

  • Debljine izolacionog materijala
  • Gustine izolacionog materijala

Dakle: što je sloj izolacionog materijala deblji i i materijal gušći – zvučna izolacija je bolja! Zvuk udara nastaje na međuspratnoj konstrukciji kao posledica hodanja, pomeranja nameštaja, rada kućnih aparata u dodiru sa podom i sl. Zvuk udara koji nastaje u podu se kroz pod širi na okolne zidove, instalacije i dalje kroz konstrukciju objekta, tako da je čak moguće da u sobi čujemo udarce koji su nastali nekoliko spratova ispod ili iznad. Ova vrsta buke je ono na šta se stanari objekata najčešće žale.

 

Za razliku od zvučne izolacije od vazdušnog zvuka, koja se može naknadno primeniti na pregradnim zidovima, o zaštiti od zvuka udara bi trebalo razmišljati unapred, u vreme projektovanja. Naknadna rešenja, nakon završetka izgradnje objekta, se u praksi nisu pokazala kao potpuno delotvorna. Problem izolacije od zvuka udara rešava se u modernom građevinarstvu plivajućom podnom konstrukcijom.

 

Zvučna izolacija – gde se još primenjuje

Izolacija koja štiti od buke je primenjiva na podove, zidove, plafone, krovove - faktički – na ceo zidani prostor. No, ono što se često zaboravlja jeste da je poželjno izolovati i cevi. Kanalizacione, vodovodne, toplovodne i druge vrste cevi takođe mogu da prenose buku tačnije – one prenose vibracije na zidove. Cevovodi mogu biti provodnici zvuka sa jednog kraja zgrade na drugi. Zvučna izolacija cevi može sprečiti ovu pojavu tako što prigušuje vibracije na površini cevi.

 

Cevovodi mogu takođe odavati mehaničku buku. Pod ovakvim okolnostima buka se može sprečiti instalacijom zvučne izolacije visoke gustine.

zvucna-izolacija-2.jpg

Knauf Insulation proizvodi takozvane cevake od kamene mineralne vune su prepoznati kao izuzetan proizvod za primenu u industriji, a njihova primena u sistemima za klimatizaciju, grejanje i hlađenje postaje sve značajnija.
Knauf Insulation, renomirani proizvođač izolacije za građevinarstvo i industriju, i u ovoj oblasti pruža vrhunska rešenja. Kvalitet, usmerenost ka zahtevima kupaca i poštovanje rokova isporuke nas i u ovom segmentu pozicionira kao lidera u pružanju procesnih rešenja sa posebnim uspehom u izolaciji toplovoda i cevovoda gde su zadate norme kvaliteta i zdravstvene neškodljivosti izuzetno visoke.

 

Zvučna izolacija – razmišljajte na vreme!

Kao što smo već naglasili, za zvučnu izolaciju je najvažnije da bude ‘unapred isplanirana’ i izvedena u toku gra]enja objekta.
Nažalost, nema jednostavnih, “čarobnih” naknadnih rešenja. Nema premaza za zidove, folije koje bi se lepile, “specijalnih” ploča koje treba samo postaviti na površinu zida da se izolaciona moć zida rapidno poveća. I tu postoje mnoge zablude. Često se po stanovima mogu videti tanke ploče od plute nalepljene na površinu zida sa idejom da se time reši problem nekakve buke koja dopire iz susedstva. Isto obrazloženje prati nalepljene table stiropora. Takve intervencije predstavljaju nepotrebno razbacivanje novca bez primetnih akustičkih efekata.