Hitne preporuke za promenu EU regulativa nakon požara u Grenfel Taueru

Ova regulativa je u Srbiji unapređena prošle godine i predviđa upotrebu negorivih materijala na svim javnim objektima i visokim zgradama, kao i horizontalne i vertikalne prekide od negorivih mateijala na ostalim kategoijama zgrada.

Grejanje po utrošku jeftinije samo uz dobru izolaciju

Umesto da grejanje stanova po utrošku donese uštedu, građani Negotina, Niša i Zrenjanina, koji su ugradili kalorimetre za merenje potrošnje toplotne energije, na početku ove grejne sezone strahuju da bi im se mogao ponoviti prošlogodišnji scenario. Odnosno, da će ih sistem grejanja „koliko potrošiš toliko platiš" skuplje koštati, nego da im toplane dalje grejanje zaračunavaju po kvadratu.

Saveti za prolećnu i letnju uštedu na računima za struju

Proleće je već ušlo u svoju poznu fazu, a uskoro nam stiže vrelo leto. Pravi je trenutak da se osvrnemo na nekoliko načina kako uštedeti energiju i održati dom svežim i ohlađenim. Za razliku od zime kada svi pokušavamo da toplotu što više zadržimo unutar prostorija u kojima boravimo, dolazi nam period u kom se okrećemo klima uređajima i ostalim metodama hlađenja.

Srpski prigušivač za autoputeve - zvučne barijere sa kamenom vunom

Na deonici Koridora 10 kod Vranja, koja je otvorena krajem novembra prošle godine, prvi put su sistemski postavljene zvučne barijere za zaštitu od buke sa autoputa. Ove barijere se na Zapadu odavno koriste (čak i u Hvatskoj i Sloveniji), a naši ljudi će imati priliku da ih vide kada ove godine pođu u Grčku.

Izgradnja kuća za socijalno ugrožene porodice

Top menadžment šest zemalja kompanija Knauf Insluation i Knauf Gips učestvovao u izgradnji kuća za socijalno ugrožene porodice.

Zvučna i termoizolacija pregradnog zida

Šta kad se iznenada napravi potreba da se u stanu od jedne sobe naprave dve, ili odvoji trpezarija od dnevne sobe i od nje napravi spavaća... Ovo nisu popularni radovi jer, kao i krečenje, traže vanredno stanje u kući, ali zahvaljujući sistemima suve gradnje, danas je sve to mnogo jednostavnije izvesti. Nema maltera, peska, blokova, zidanja, sve se može uraditi za pola dana!

Izolovana i neizolovana kuća - uporedni test potrošnje energenata

U Mađarskoj je prvi put uveden uporedni program merenja efekata energetske efikasnosti u dve kuće - izolovanoj i neizolovanoj. Rezultati su pokazali da je samo izolacijom fasade i krova, prepolovljena potrošnja gasa i struje, što znači i 50 odsto manje troškova za grejanje. Projekat, jedinstven u Evropi, obuhvatio je u dva susedna mesta identične kuće od 100 kvadrata sa istim brojem članova domaćinstva.

40 godina fabrike u Surdulici

Naša porodica proizvodnih fabrika ima preko 34 člana širom planete a od 2005. godine joj se pridružila i fabrika u Surdulici, malom mestu na jugu Srbije. Kamena vuna je po prvi put počela da se proizvodi u Srbiji davne i prekretne 1974. godine, i to baš u Surdulici.

Kako je Dimitrovgrad postavio temelje energetske efikasnosti

Projekat pod nazivom "Platforma za energetsko planiranje" ili skraćeno "Enerplan" priveden je kraju 22.04.2014. Realizovale su ga Udruženje građana Viva Pautalija iz Sofije kao vodeći partner, opština Kostinbrod iz Bugarske i opština Dimitrovgrad.

Da li ste pripremili Vaše potkrovlje za leto?

Kada pričamo o Energetskoj efikasnosti (EE), gotovo uvek pričamo o grejanju, odnosno uštedi u računu za grejanje koji plaćamo u toku grejne sezone. I to bi bilo sasvim u redu kada ne bismo imali, za mnoge – omiljeno godišnje doba – LETO.

Pages

Subscribe to RSS - blogs