Izolacija pregradnog zida

Izolacija pregradnog zida

Suvomontažni pregradni zidovi moraju biti projektovani i izvedeni tako da, pored zvučne zaštite, obezbede i funkcionalno razdvajanje prostora uz osiguranje potrebne zaštite od požara kao i toplotne zaštite, ukoliko razdvajaju grejanu od negrejane prostorije.

Pregradni zidovi predstavljaju osnovni način zaštite od vazdušnog zvuka u zgradama.

   

ZAŠTITA OD VAZDUŠNOG ZVUKA

Zvuk koji nastaje i prenosi se vazduhom (glasan govor, muzički uređaji, TV i slično) nazivamo vazdušni zvuk.

 

Izolaciona svojstva suvomontažnog pregradnog zida u osnovi određuju:

  • težina obloge
  • međusobno rastojanje obloga kao i sama potkonstrukcija
  • kvalitet spojeva suvomontažnog pregradnog zida sa plafonom, bočnim zidovima i podom
  • apsorpcioni materijal koji ispunjava prostor između obloga tj. izolacioni materijal vlaknaste strukture čija vrednost otpornosti strujanju vazduha r mora da iznosi najmanje 5 kNs/m4

 

Procenat zvučne energije koji će se apsorbovati u izolacionom materijalu generalno zavisi od:

  • debljine sloja ugrađenog izolacionog materijala
  • gustine ugrađenog izolacionog materijala

Zato se i preporučuje da se rastojanje između obloga u potpunosti ispuni izolacionim materijalom veće gustine.

   

POBOLJŠANJE IZOLACIJE POSTOJEĆEG MASIVNOG ZIDA

Kada se u prostoriji do Vaše, od koje ste odvojeni zidanim zidom nedovoljne zvučne zaštite, nalazi izvor buke tj. neželjenog zvuka (npr. glasna muzika), rešenje je postavljanje sistema zidne obloge sa ispunom međuprostora Knauf Insulation mineralnom vunom.

Primer jednog takvog poboljšanja dokazan je i ispitivanjem poboljšanja izolacije od vazdušnog zvuka u laboratorijskim uslovima, u komori bez bočnog provođenja.

Za sistem jednoslojne zidne obloge na metalnoj potkonstrukciji koja je tačkasto vezana za masivni zid i ispunom međuprostora sa Knauf Insulation kamenom mineralnom vunom NaturBoard FIT-G PLUS d=5 cm, izmerena vrednost poboljšanja izolacije od vazdušnog zvuka iznosi ∆Rw = 14 dB

   

IZOLACIJA SPOLJAŠNJEG ZIDA SA UNUTRAŠNJE STRANE

Izolaciju spoljašnjeg zida sa unutrašnje strane preporučujemo samo onda kada je nemoguće izvesti je sa spoljašnje strane.

U tom slučaju, parnu branu obavezno postaviti sa toplije strane izolacionog materijala, između Knauf Insulation mineralne vune i gipskartonske ploče.

Ovaj način izolacije je pogodan i kod prostorija koje se privremeno koriste pa ih je potrebno brzo zagrejati.

Kamena vuna
NaturBoard FIT-G

NaturBoard FIT-G

NaturBoard FIT-G je kompaktna ploča od kamene mineralne vune, postojane gustine i spada u meke proizvode specijalnih dimenzija za pregradne suvomontažne zidove.

Primena:
pregradni zidovi
NaturBoard FIT-G PLUS

NaturBoard FIT-G PLUS

NaturBoard FIT-G PLUS je kompaktna ploča od kamene mineralne vune, postojane gustine i spada u meke proizvode specijalnih dimenzija za pregradne suvomontažne zidove.

Primena:
pregradni zidovi
NaturBoard VENTACUSTO

NaturBoard VENTACUSTO

NaturBoard VENTACUSTO je kompaktna ploča od kamene mineralne vune, postojane gustine i spada u polutvrde proizvode. Proizvod je negoriv, otporan na visoke temperature, vodoodbojan, otporan na starenje i hemijski neutralan.

Primena:
ventilisane fasade
Staklena vuna
Decibel

Decibel

Staklena mineralna vuna za unutrašnje zidove, proizvedena sa ECOSE Tehnologijom. Isporučuje se u rolnama.

Primena:
kosi krovovi
pregradni zidovi
Ugradnja izolacije u pregradnom zidu

Ugradnja izolacije u pregradnom zidu

Pravilan izbor konstrukcije i materijala pregradnog zida nije dovoljna garancija da će i ostvarena zaštita od buke biti na zadovoljavajućem nivou.

Zato prilikom izvođenja treba voditi računa da ne dođe do pojave zvučnih mostova. Pri tome posebnu pažnju treba posvetiti pravilnoj izradi spojeva pregradnog zida sa plafonom, bočnim zidovima i podom (u svemu prema uputstvu proizvođača gipskartonskih ploča).