Sve što ste hteli da znate o izolaciji mineralnim vunama

Često nam putem maila, sajta i društvenih mreža stižu najrazličitija pitanja u vezi sa odabirom i načinom postavljanja izolacije od mineralnih vuna, uštedom energije, energetskom efikasnošću i sl. … Trudimo se da svima pomognemo da razreše nedoumice, a sada smo rešili da neka od najčešćih i najzanimljivijih pitanja sakupimo na jednom mestu i damo odgovore na njih. 

Ovaj tekst ćemo redovno dopunjavati novim pitanjima koja nam pristižu.

 1. U čemu je kamena vuna bolja od stiropora?

Mineralna vuna, bilo da je staklena ili kamena, kao građevinski izolacioni materijal, dobija se od prirodnih sirovina - kamena ili stakla, i pre svega je garantovana trajnost i nepromenljivost njenih svojstava kroz vreme.

Kamena vuna je, pored toga što ima termoizolacionu funkciju, ujedno i zvučni izolator, a za razliku od stiropora je nezapaljiv materijal, pa jedino fasade sa kamenom vunom mogu da se tretiraju i klasifikuju kao negorivi fasadni sistemi.

Još  jedna asocijacija na fasade sa vunom je paropropusnost - mogućnost da zidovi sa vunom „dišu“, što je veoma bitna prednost u odnosu na ostale tipove TI materijala (npr. stiropor pruža 30-40 puta veći otpor prolasku vodene pare od kamene vune).

 

 2. Koja je cena po metru kvadratnom (materijal i ugradnja)? 

Teško je dati konkretan odgovor na ovo pitanje, jer je kamena vuna samo jedna komponentna jedne kontaktne termoizolacione fasade – tu su još lepkovi, završni dekorativni malteri kao i prateći elementi (mrežica, tiplovi, profili, lajsne i sl). Ipak, pokušaćemo da damo orjentacioni odgovor:

Fasada sa kamenom vunom, sa debljinom ploča od kamene vune FKD-S Thermal od 8 cm, košta po metru kvadratnom 15-20€, u dinarskoj protivvrednosti, za materijal. Na ovo je potrebno dodati i troškove izvođenja radova, ali je veoma nezahvalno davati uopštene procene troškova, jer oni zavisi od vrste i komplikovanosti objekta, kvadrature, lokaliteta i slično.

 3. Gde u mom gradu mogu da kupim kamenu/staklenu vunu?

Na našem sajtu kreirali smo stranicu sa veoma jednostavnom pretragom distributera po gradovima, i to za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. Tu se nalazi spisak svih distributera kod kojih u Vašem gradu možete kupiti kamenu ili staklenu mineralnu vunu: www.knaufinsulation.rs/sr/distributeri

 4. Kolika je ušteda energije upotrebom vaših materijala?

Sve zavisi od specifičnih karakteristika Vašeg objekta. Kako biste lakše izračunali koliko energije i novca ćete uštedeti izolacijom mineralnim vunama, koristite naš Kalkulator potrošnje i uštede energije

Jedino pravilo koje uvek važi - što deblja izolacija, to veća ušteda. Takođe, setimo se da je ulaganje u izolaciju objekta investicija koja se vraća, u većini slučajeva, u potpunosti u roku od 4-6 godina, kroz smanjene račune za grejanje i električnu energiju za hlađenje objekta leti.

 5. Može li kamena vuna da se lepi na neravnoj površini?

Ovo je pitanje prilično opisno, ali odgovor bi bio da se ravnoća podloge mora proveriti pre početka lepljenja ploča od kamene vune. To se radi tako što se alat zvani ravnjača postavi uz zid i proverava se koliki su zazori, ako ih ima (ova pravila postavljaju proizvođači fasadnih sistema, ali se ona kreću u granicama od ca. ± 1cm na dužini ravnjače, obično od 3 m dužine). Sve što je izvan ovih tolerancija nije prihvatljiva podloga za lepljenje, pa bi je trebalo izravnati malterisanjem pre početka lepljenja. 

Ukoliko se to ne uradi, obično se lepkom pokušava izravnati podloga, što može biti veliki problem, jer prevelika debljina lepka za lepljenje ploča može da uzrokuje da se ploče odvoje od podloge i ugroze funkcionalnost cele fasade. Dakle, prvo izravnjajte površinu malterisanjem, pa tek onda lepite ploče.

Za detaljna uputstva kako se ugrađuje kontaktna fasada sa kamenom vunom, pogledajte film na primeru porodične kuće gospodina Laze Jeftića iz Mladenovca

 6. Zbog dece smo rešili da uradimo pregradni zid u spavaćoj sobi, pa nas interesuje koji materijal je najbolje koristiti za zvučnu izolaciju? 

Za izolaciju ovog pregradnog zida preporučujemo staklenu mineralnu vunu TI 140 Decibel, koja ima izražene osobine apsorpcije zvuka, što je i Vaš primarni zahtev. Alternativno možete postaviti i izolaciju od kamene mineralne vune, npr. proizvod NaturBoard FIT PLUS.

 7. Planiram da uradim izolaciju unutrašnjeg zida koji gleda na severnu stranu.  Koji materijal da koristim i da li je ovo uopšte moguće uraditi?

Koliko smo razumeli iz pitanja, Vi ste odlučili da izolaciju uradite sa unutrašnje strane pa će i odgovor biti zasnovan na ovoj pretpostavci. Izolaciju radimo sa unutrašnje strane samo kada je to jedina opcija, odnosno kada je postavljanje izolacije sa spoljne stane zida nemoguće ili je izuzetno otežana ugradnja (npr. ako živite na 12. spratu u soliteru sa 20 spratova). Ukoliko ste napravili odluku da radite izolaciju unutra, predlažemo Vam sledeće rešenje:

Napravite potkonstrukciju za ugradnju gips-kartonskih ploča i prostor između profila popunite mineralnom vunom (kamenom ili staklenom). Bitan momenat je da se sa unutrašnje strane (sa toplije strane izolacije) postavi parna brana, kako bi se sprečio prodor vodene pare u izolacioni sloj i neželjene pojave poput truljenja, neprijatnih mirisa i sl.

Nakon ugradnje parne brane postavljate gips-kartonske ploče i obradite ih u skladu sa pravilima definisanim za ovaj tip zidnih obloga (bandažiranje, gletovanje, bojenje).

Proizvodi Knauf Insulation-a od mineralne vune koje preporučujemo za ovu poziciju su:

- Kamena mineralna vuna: NaturBoard FIT PLUS ili NaturBoard FIT PLUS G

- Staklena mineralna vuna: UNIFIT 035 (može se naći i pod nazivom TI 135 U)

- Parna brana: LDS 200, LDS 35 (napomena - proveriti difuziju vodene pare u zidu!)

Ukoliko se izolacija Vašeg unutrašnjeg zida izvede po predloženoj tehnologiji, možemo reći da se neće desiti nikakve negativne posledice, čak ćete, pored osnovnog motiva ( a to je termoizolacija), dobiti i značajno poboljšanje zvučne izolacije od spoljašnje buke, što je specifičnost rešenja sa mineralnom vunom kao izolacionim materijalom.

 8. Razmišljam o postavljanju izolacije na gornjoj ploči, pa sam u nedoumici, da li stiropor ili staklena vuna? Čuo sam i da je potrebno zaštititi vunu, nekim najlonom ili folijom. 

Pogledajte rešenje na slici:

Bitno je da znate režim korišćenja prostora u tavanu - ako se ne predviđa izlazak na tavan, dovoljno je samo složiti vunu na ploču, a prethodno postaviti parnu branu. Ukoliko radite u 2 sloja, potrebno je napraviti preklope kako bi se neutralisali efekti toplotnih gubitaka kroz ove spojeve.

Ako ipak planirate bar povremeno korišćenje tavana, potrebno je postaviti određenu podkonstrukciju (npr. drvene gredice), između složiti vunu i potom postaviti, bar na delove kuda se krećete, neku vrstu obloge (npr. OSB ploče).

 9. Koji materijal koristiti za izolaciju kosog krova i koje debljine? Želeo bih da izolacija bude urađena najbolje moguće. Takođe, bilo bi dobro  da rogovi ostanu vidljivi. Hvala unapred.

U cilju rešavanja energetske efikasnosti Vašeg potkrovlja moramo se voditi principima energetski efikasnog projektovanja. U ovom slučaju estetski zahtev da se posle ugradnje izolacije vide rogovi se ne uklapa u ovaj princip. Jednostavno – rogovi su toplotni mostovi kroz koje imamo gubitke toplote!

Zato je neophodno da se postavi i sloj izolacije ispod rogova (kad se gleda sa unutrašnje strane). Što se tiče debljina izolacije, u Vašem slučaju pored izolacije između rogova (tu Vam predlažemo kamenu mineralnu vunu NaturBoard FIT PLUS) u debljini do max. visine rogova (zavisi od ventilisanosti krovne konstrukcije), predlažemo dodatni sloj vune (predlažemo staklenu vunu TI 135) do ukupne debljine min. 25 cm.

Inače, novi pravilnici koji stupaju na snagu u septembru 2012. za ovu poziciju potražuju debljinu izolacije min. 28 cm za nove objekte i min. 22 cm za postojeće objekte.

 10. Radim izolaciju kosog krova između rogova, od otprilike 120m2 na porodičnoj kući. Šta da koristim: kamenu vunu ili stiropor i ako može neki detaljniji savet kako uraditi takvu izolaciju.

Za izolaciju kosog krova tipa kako ste opisali, uobičajena i bolja varijanta je izolovati ga mineralnom vunom. Razloga je više, a neki od njih su da je vuna negoriv materijal (verujemo da Vam je ovo veoma bitno).

Takođe, vuna, kao stišljiv material, se mnogo bolje „uglavi“ u prostor između rogova i obezbedi bolje zaptivanje i zaštitu od prodora vazduha zimi i leti.

I još nešto, što vrlo često zaboravljamo – izolacija treba da nas štiti ne samo od hladnoće zimi, nego i od preterane toplote leti – ovde su mineralne vune, a posebno kamena vuna, bez premca, jer veoma dugo zadržavaju toplotu u sebi, sprečavajući je da prodre u unutrašnjost životnog prostora. Na crtežu ispod je grafički prikazano kako izgledaju pravilno formirani slojevi kosog krova sa mineralnom vunom:

Vidite da je od krova ka tavanu postavljena paropropusana- vodonepropusna folija, zatim kamena mineralna vuna između rogova. Posebno je značajno da se postavi još jedan sloj vune (u ovom slučaju predlažemo staklenu mineralnu vunu) ispod rogova, kako bi se neutralisali toplotni mostovi koje prave rogovi ukoliko se ne izoluju sa donje strane. Potom ide parna brana i preporučujemo oblaganje gips=kartonskim pločama i potom završnu obradu zidova.

Kamenu vunu predlažemo u zoni između rogova zbog bolje zaštite od upliva toplog vazduha leti, (zbog veće gustine ove vrste vune), a staklenu vunu ispod rogova, zbog dokazanog dejstva poboljšanja kvaliteta unutrašnjeg vazduha (bar kada su u pitanju proizvodi Knauf Insulation-a sa ECOSE tehnologijom).

11. Posle izolacije u unutrašnjem prostoru stana hteo bih da krenem sa poslovima oko plafona. Kupio bih kamenu vunu fkd-s koja mi je po preporuci najbolja za zvučnu izolaciju. Iznad stana koji nameravam da radim je već stan koji je u funkciji ,molim vas da mi kažete koja je dovoljna debljina kamene vune za ovaj tip izolacije. Pored toga, zanima me i koliki je utrošak lepka po m2?

Postavljanjem kamene mineralne vune na plafon svakako možete umanjiti značajan deo buke koji dopire iz stana iznad Vašeg. Proizvod pod komercijalnim nazivom FKD-S Thermal, je najbolje rešenje za ovu vrstu sanacije.

Preporučena debljina bi u ovom slučaju bila 8cm i više, u zavisnosti od količine buke koja dopire u Vaš stambeni prostor. Potrošnja lepka za kamenu vunu iznosi ~12kg/m2.

12. Interesuje me koja se mineralna vuna upotrebljava kod spuštenog plafona i da li se i na plafonu kao i na spoljašnjim zidovima sa unutrašnje strane radi parna brana. Ovo me isključivo interesuje radi kompletne izolacije unutrašnjeg prostora. Molim i za savet izolacije nulte ploče istog prostora. Imajte u vidu da sam kuću nažalost izolovao stiroporom u nedostatku svog znanja, tako da ovom unutrašnjom izolacijom želim da poboljšam zvučnu i toplotnu efikasnost.

Za izolaciju spuštenih plafona može da se koristi bilo koji tip mineralnih vuna (kamena - preporuka NaturBoard FIT PLUS, staklena - preporuka TI 135 U).
Što se tiče parne brane, kada je u pitanju postavljanje izolacije sa unutrašnje strane, ona se uvek postavlja i to sa toplije strane izolacije, uz napomenu da spoljne zidove izolujemo iznutra samo kada je to jedina opcija (kao u Vašem slučaju, jer ste već ugradili spoljnu termoizolaciju).

13. Kada se radi unutrašnja izolacija, interesuje me da li se radi zid od poda do plafona ili do visine spuštenog plafona, i koji je redosled radova? Mislim na plafon, zidove ili pod. Da li kod ovako uradjene izolacije postoji mogućnost pojave kondenzacije?

Izolaciju je svakako potrebno uraditi u celoj visini zida - nikada ne znate da li ćete menjati ili uklanjati spušteni plafon koji je deo enterijerskog uređenja. Što se tiče mogućnosti pojave kondenzacije, ista se proverava proračunom građeviske fizike, ali je svakako potrebno ugraditi parnu branu sa toplije strane izolacije kako bi se izbeglo formiranje i nakupljanje kondenzata u izolacionom sloju mineralne vune. I naravno, redosled aktivnosti: zid, plafon pa pod.

14. S obzirom na nove okolnosti u smislu energetske efikasnosti, rešio sam da izvršim spoljašnu izolaciju kuće. Kuća je 10x8, prizemlje i sprat, spoljni zidovi giter blok omalterisani i spolja i iznutra. kako je ovo za mene totalno nepoznata materija, poznato mi je da su uvedeni novi standardi u smislu eregentske efikasnosti, hteo bih da sve uradim što je najbolje moguće jer smatram da je termo izolacija kapitalna investicija, da se radi jednom u životu i da se kasnije, izvođačke greške i monoge druge skupo plaćaju. Tragam za informacijama u tom pogledu pa iz tog razloga i vama pišem u nadi da će te mi i odgovoriti na postavljena pitanja.

1. Stiropor ili kamena vuna?

2. Naravno razlika u ceni za otprilike 200m kvadratnih zidova?

3. Koliki su troškovi izrade elaborata energentske efikasnosti i izdavanja energentskog pasoša?

4. Na tržištu postoje različiti proizvođači kamene vune, koji su razlozi da se odlučim baš za vaš proizvod.


1. Očekivano, preporučujemo kamenu mineralnu vunu. razloga je mnogo a navešćemo samo neke:

a. Kamena vuna je prirodan materijal, dobijen pretopom kamena i zagarantovana je njena trajnost i nepromenljivost karakteristika kroz vreme, dakle, trajaće Vam koliko i sama kuća.

b. Paropropusnost – ugradnjom kamene vune garantuje da se i dalje obavlja difuzija vodene pare kroz zidove („zidovi dišu“) što sa stiroporom nije slučaj.

c. Negorivost-sistemi kontaktne fasade sa kamenom vunom spadaju u negorive, dakle nema mogućnsti da se zapale i na taj način ugroze živote i imovinu.

d. Zvučna izolacija – sistem sa kamenom vunom pruža i zvučnu zaštitu unutrašnjem prostoru, što takođe nije slučaj sa stiroporom.

2. Razlika u samom izolacionom materijalu je 2-2.5 puta veća u korist kamene vune u odnosu na EPS iste debljine.

3. Još uvek nije formirano „tržište“ za izradu Elaborata EE; nezvanično se napominje da će za objekte Vašeg tipa cena biti ca.200 € ali to je smao pretpostavka,

4. Vodite se informacijama do kojih možete doći o svim proizođačima do kojih možete da dođete; za nas se u Srbiji predelilo preko 90% korisnika kamene vune, mi duboko verujemo da to nije slučajno; dajemo odličan kvalite po dobroj ceni, imamo odličan servis i takođe značajno, imamo moćnu tehničku podršku.

15. U planu mi je da na proleće radim fasadu sa kamenom mineralnom vunom. Mislim da ja kvalitetnija i da nije bez razloga skuplja. Kuća se nalazi u Mladenovcu (kao i kuća na vasem klipu), mislim da nije daleko od Begrada, kako bi se Vi angažovali, naravno ako imate korektan odnos cena/kvalitet. U pitanju je visoko prizemna kuća sa spratom sa kosinama. Otprilike oko 140m2 površine za izolaciju.

Moje pitanje je: koju debljinu izolacije mi preporučujete, da li je po pravilu što deblje to bolje? I bio bih Vam jako zahvalan kada bi ste mi napisali cenu po kvadratu za različite debljine izolacije (počevši od 8cm pa na gore), da bih video eventualno kolika je razlika i tako mogao da se odlučim. Naravno podrazumeva se vaš materijal, skela i sve ostalo što je potrebno.

Hvala na interesovanju za naše proizvode!

Delimo iste procene, da je kamena vuna visoko kvalitetan izolacioni materijal i da je vredan razlike u ceni u odnosu na ostale izolacione materijale.

Što se tiče debljine, preporučili bi Vam minimalnu debljinu od 8 cm jer je to praktično minimum koji novi propisi iz oblasti EE zahtevaju. Naravno, svaki cm više koji ugradite, dobijate na termičkom učinku, odnosno uštedi u ceni energenata kojima grejete kuću ali i uštedi u energiji potrebnoj za hlađenje leti.

Što se tiče cene, zavisi od mnogo faktora ali da ne ostane bez odgovora: materijal za fasadu sa debljinom kamene vune od 8 cm, zavisno od proizvođača sistema bi bila cca. 15 € (naravno, sve u dinarskoj protivvrednosti) a za izvođenje rekao bih da bi cena bila od 8€ pa na dalje, zavisno od vrste i izgleda objekta (za ovaj deo bi došli sa izvođačem na objekat i tada formirali cenu).

16. Interesuje me kamena vuna za oblaganje potkrovlja. Dimenzije, cena, tehničke karakteristike, debljine 10cm, kao i prateće folije, mogućnost nabavke, dostave i sl. Radi se o površini od 130m2.

Prvo, predložili bi svakako povećanje debljine izolacije na bar 20 cm; pretpostavljam da se radi o potkrovlju koje se greje i u kome se stalno boravi.

Naš predlog je LDS sistem koji izgleda ovako:

Potrebno je ugraditi sledeće slojeve (od iznutra ka vani):

 · parna prepreka LDS 5 Silk ili LDS 35 (zavisno od mogućnosti ventilacije krova)

 · mineralna staklena vuna sa ECOSE tehnology TI 135 U (min. 10 cm)

 · mineralna kamena vuna NaturBoard FIT PLUS između rogova,

 · zavisno od konstrukcije krova i LDS 0,02 parorpopusna vodonepropusna folija

17. Zanima me da li i koliko opada termička otpornost staklene ili kamene vune, ako se u zid od 8 cm stavi izolacija debljine 10 cm, sa blagim gnječenjem i da li je bolje u takav zid staviti 8 cm izolacije ili navedenih 10 cm?

Poštovani, kada imate limitiranu debljinu izolacije koju možete da upotrebite, uvek je bolje rešenje da upotrebite materijal koji ima bolje termičke karakteristike (karakteristika λ-lambda) jer tako dobijate upravo ono što želite – da umesto 10 cm vune sa „lošijom“ λ možete „proći“ sa 8 cm debljine proizvoda sa „boljom“ λ. Sabijanjem proizvoda preko fabričke specifikacije slabimo termičku otpornost materijala i ne preporučuje se.

18. Interesuje me da li je moguće sa unutrašnje strane uraditi zvučnu izolaciju kamenom vunom a sa načinom rada kao kod spoljašnje fasade, tj. bez metalnih profila i gips-kartona? Koji tip kamene vune bi u tom slučaju trebalo upotrebiti?

Poštovani,

zvučna izolacija unutrašnjeg prostora se postiže sistemskim rešenjima koje se sastoje od određenog broja pregrada-prepreka koje umanjuju neželjen upliv buke. U tim sistemima mineralna vuna je jedan od delova sistema. Što se tiče tipa vuna, uobičajno je da se stavljaju vune kamena ili staklena vuna nižih gistina ili posebno pripremljeni proizvodi kao npr. TI 140 Decibel ali uvek kao deo Knauf sistema pregradnih zidova.

Varijantu koju vi spominjete bi bilo moguće uraditi, kao unutrašnju termoizolaciju (u tom slučaju bi koristi se kamena mineralna vuna za kontaktnu fasadu FKD-S Thermal u sistemu sa lepkovima i staklenom mrežicom) samo bi trebalo proveriti difuziju vodene pare.


19. Kuća mi je veličine 10x11 metara. Prizemlje, sprat i potkrovlje. Na kući je urađena izolacija perlit betonom. Stolarija je Jelovicina i veoma dobro dihtuje. Dosadašnja izolacija nije loša ali bih hteo da je poboljšam. Interesuje me dodatna izolacija kamenom vunom. Koliko treba, koja debljina, koliko bi koštalo i slično? U nadi da ćete mi odgovoriti, pozdrav, Miroslav Katanić.

Poštovani,

Hvala na pitanju pre svega.

Što se tiče mogućnosti postavljanja izolacije od kamene vune na spoljnim zidovima na kojima je perlit-beton, to je u principu moguće ako je perlit dobro vezan za podlogu(zid), što znači da nema slaba mesta koja “zvone” kada kuckamo po fasadi.

Verovatno perlite imate 3-5 cm. Predlažem da ugradite min. 8 cm izolacije od kamene mineralne vune (konkretan proizvod je FKD-S Thermal).

Kontaktni fasadni sistem osim izolacionog materijala poseduje i druge komponente (lepkovi, mrežiice, prajmeri, završni dekorativni malteri) pa Vas molim da po odluci o proizvođaču sistema potražite cene kod lokalnih prodavaca ili pogledate ponudu na našoj stranici sa distributerima.


20. Želim da postavim izolaciju na gornju ploču prema negrejanom krovnom prostoru.

a)Da li je dovoljno po ploči složiti mineralnu vunu classic 040 u debljini 10cm?

b)Da li je potrebno ispod vune postavljati foliju i koji tip?.

Poštovani,

mi predlažemo da se u sistem međuspratne konstrukcije ka negrejanom tavanu, pored vune postave i folije, i to:

  • na betonsku ploču, ispod izolacije PARNA BRANA – predlažemo LDS 35
  • iznad vune paropropusna vodonepropusna folija - predlažemo LDS 0,02

Tada imate dobro modelovan sistem u kome se ne pojavljuje kondenzacija a sa gornje strane ste zaštićeni od eventualnog prodora vode kroz sistem krova.

Takođe bi preporučili, da  ako ste u mogućnosti povećate debljinu izolacije  - u nastavku je proračun sa 15 cm:20. Pre deset godina sam radio ponovo izolaciju potkrovlja sa kamenom vunom,raznim folijama i ništa. Zimi je dobro a leti kada su vrućine opet kao i stara izolacija. NIŠTA nisam dobio, samo sam bacio novac. Potkrovlje je čudna stvar...

Poštovani,

Razumemo da ste nezadovoljni učinjenim u Vašem potkrovlju i Vaše iskustvo je opomena za svakoga ko planira da izoluje svoj objekat.

Dozvolite da damo naš sud o mogućim problemima koji se dešavaju u Vašem domu, a to će biti prava prilika da istaknemo važnost pojedinih elemenata u okviru krovne izolacije.

- Debljina termoizolacije:

Budući da se radi o lakoj građevinskoj konstrukciji (drveni krov), neophodno je da kosi krov bude izolovan optimalnim debljinama termoizolacije. I ono što je najvažnije, da bude izolovan mineralnom vunom, koja je najidealnije rešenje za izolaciju ovog tipa konstrukcije. Po najnovijem Pravilniku energetske efikasnosti zgrada, kao i preporukama koje mi dajemo, minimalne debljine termoizolacije treba da budu, za postojeće objekte – 22cm, za nove objekte – 28cm. Više detalja o pravilno izolovanom kosom krovu možete videti na stranici primene naših proizvoda: izolacija kosog krova.

- Termo-mostovi:

Ovo je jako važan aspekt koji se često zanemaruje pri ugradnji. Neophodno je dobro zaptiti sve prodore, rupe, gde bi se nesmetano odvijala razmena vazduha, samim tim, preterano odavala energija i trošio novac.

Spomenuli ste da je potkrovlje izolovano pre 10 godina. Do pre samo nekoliko godina, izolacija je postavljana samo između rogova, ali ne I preko istih. Bitno je napomenuti da su i rogovi termo-mostovi. Neophodno je postaviti odgovarajući sloj termoizolacije i preko njih, kako bi se izbegli gubici u energiji.

- Krovne folije:

Naveli ste da ste primenili odgovarajuće folije, međutim, bilo bi dobro proveriti stanje tih folija. Naime, često se na našem tržištu, u kosom krovu, koriste klasične PVC folije, koje su kratkog veka. Kod takvih folija često dolazi do pucanja, već posle nekoliko godina I otvaranja mogućnosti slobodne razmene vazduha. U novijoj gradnji se primenjuju visokokvalitetne polietilenske krovne folije koje su dugovečne, samim tim obezbeđuju dugotrajnu funkcionalnost Vašeg krova. Napominjem da je uloga krovnih folija u termičkoj zaštiti velika. Novija istraživanja su potvrdila da se primenom adekvatnih krovnih folija može uštedeti I do 10% energije. Podrazumeva se da su folije 100%-tno zaptivene i da tesno prijanjanjaju na konstrukciju zida ili greda.

- Ljudski faktor:

Posebnu stavku predstavlja pravilna ugradnja. Ukoliko je izvođač nekvalitetno izveo nešto od gore navedenog, mogući su kasniji problemi i dodatni finansijski troškovi.

Imate pitanje?

Postavite ga u komentarima ispod!

Comments

Postovani,

Prizemlje kuce koje je zidano betonskim blokovima i sa spoljasnje strane u celosti uradjena izolacija sa stiroporom 50 mm i zavrsna fasada. Zamolio bih vas da mi kazete  koju bi  kamenu vunu  koristio za plafon, jer mi je potrebna i zvucna izolacija a koju za 3 spoljasnja zida i jedan unutrasnji, takodje u ovom prostoru imam podnu nultu plocu koja je samo izlivena. Hvala veliko. Dali postoji u vasoj firmi mogucnost volontiranja  u cilju obuke?

Poštovani,u Vašoj poruci je sadržano više pitanja pa da odgovorimo po redu:

  • što se tiče izolacije u unutrašnjih zodova, molim Vas da pogledate odgovor u okviru ove sekcije; kratko ću samo reći da je moguće izvesti ovaj tip izolacije, sa tim da je najbolje to izvesti kao suvo-montažni zid od GK ploča koji bi imao ispunu od kamene(npr.KR SK) ili staklene(npr. TI 135 U) mineralne vune i naravno ugradnja parne brane (sa toplije strane izolacije), npr. LDS 200; potrebno je izolovati spoljne zidove, unutrašnji koji spominjete ne, ukoliko je to pregrada ka grejanom prostoru,
  • drugo pitanje je predlog za izolaciju plafona -spominjete i zvučnu izolaciju pa pretpostavljam da Vas zanima vuna koja bi bila sa gornje strane tavanice, u kontrukciji tzv. plivajućeg poda. Ako je tako, tu preporučujemo kamenu vunu KR POD PLUS u debljini koja je min. 2 cm, a ukoliko želite to možete i povećati, u skladu sa mogućnostima maksimalne raspoložive  visine podne konstrukcije. U slučaju da ste želeli da postavite izolaciju za donje strane konstrukcije, na plafonu, možemo Vam preporučiti kamenu vunu FKD-S koju ćete zalepiti i  utiplovati u plafon i potom obraditi sa lepkom i mrežicom, kao u sistemu kontaktne fasade.

Nadam se da sam Vam pomogao u odgovorima, ukoliko je potrebno javite se ponovo sa detaljnijim opisom pozicija kako bi i odgovori bili konkretniji.I na kraju, što se tiče volontiranja, ukoliko se ukaže prilika za ovakav tip angažovanja, rado ćemo Vas pozvati na eventualni dogovor oko angažmana. KI Tehnička podrška 

Sledece godine pocinjem gradju porodicne kuce. Sada sam u fazi detaljnog planiranja. Koeficijent U zidova i tavanice treba da bude ispod 0,1W/m2K. Za to mi treba 30ak cm izolacije. Ideja je da koristim 3x12cm FKD-S.

Imam nekoliko pitanja:

1. Da li mozete da isporucite ploce vece debljine od 12cm da ne moram da stavljam 3 sloja?

2. Da li postoji neko u Srbiji ko moze da isporuci tiplove za fiksiranje tako debelog sloja izolacije od 36cm?

3. Da li su uopste potrebni tiplovi posto ce spoljni zidovi biti do 3m visine?

4. Ukoliko nije moguce ovo izvesti, mozete li mi preporuciti neki od vasih proizvoda koji mogu da postavim u ovako debelom sloju?

Unapred hvala,

Ivan

Poštovani, FKD-S je moguće dobiti u debljinama do 20 cm, tako da u Vašem slučaju možete rešiti izolaciju iz 2 sloja, što je i preporuka za višeslojno postavljanje TI materijala u poziciju kontaktne fasade sa kamenom vunom.

Što se tiče tiplova, sigurno da ćete morati da ih posebno poručujete, firme koje imaju kvalitetna rešenja su EJOT, FISCHER ili sl.

Tiplovanje kamene vune u poziciji kontaktne fasade je obavezno, bez obzira na visinu objekta. Ipak, razmislite o potrebnim debljinama, u skladu sa zahtevanim tj. željenim koeficijentom U(W/m2K) - pogledajte sliku ispod:

Postovani,Hvala Vam mnogo na vasem detaljnom odgovoru!Ivan

Ako uradimo prvo malterisanje pa onda krovnu izolaciju, zanima me kako cemo paropropusnu vodonepropusnu foliju postaviti na krajevima i uglovima. Posto sa citao da je na krajevima treba zalijepiti. Kako ce onda ona ici na omalterisan zid?

Molim vas da mi objasnite razliku izmedju 5cm spoljne fasade i 10cm iste. Da li je izolacija dupla ili ne. kako da znam koju debljinu da izaberem. Video sam negde grafikon sa temperaturama i debljinom ali ne znam gde.

Jedna od metoda koja nam govori koliko efiksanu izolaciju imamo je vrednost koeficijenta U(W/m2K) za odabranu konstrukciju zida, pa i Pravilnik o EE zgrada propisuje maksimalno dozvoljene vrednosti U max za sve pozicije toplotnog omotača objekta.

Na slikama 1. i 2. je vrednost U za zid od opekarskog bloka debljine 19 cm za varijante debljine izolacije od kamene vune FKD-S 5 i 10 cm pa uporedite sami; čak i apsolutne vrednosti su skoro sa duplom razlikom ali prevedeno na Vaš novčanik - da , ušteda u potrošnji energije je skoro dupla, tj.račun je duplo manji.

Na slici 3. je i grafikon sa temparaturama koji ste pominjali.

U suturenu sam na lezecoj nultoj ploci dva puta presao bitulitom, moj sledeci potez bi bio kondor 3. Moje pitanje bi bilo vasa preporuka posle kondora koju izolaciju i na nju bi postavio laminat ili tarket. Koju mi izolaciju posle kondora preporucujete?

Za podnu izolaciju nudimo porodicu KR POD proizvoda (CLASSIC, PLUS i EXTRA), sve zavisno od opterećenja koje ti slojevi treba da nose.

Ipak, ovde bi se više zadržao na činjenici da je u pitanju nulta ploča, dakle pod na tlu i da je ovo važna činjenica, pogotovu ako je prostor suterena grejani prostor.

U skladu sa novim Pravilnikom o EE zgrada, minimalna debljina izolacije (termičke) za postojeći objekat(pretpostavka iz Vašeg zahteva) je 8 cm (predlažemo KR POD PLUS).

Na fotografiji koju vidite je dat proračun koeficijenta U za tipičnu podnu konstrukciju na tlu. Vidite iz slojeva da je u sklopu sistema rešenja i cementna košuljica (estrih) kao deo rešenja. Ukoliko je u pitanu nov objekat potebne su i veće debljine izolacije (10+ cm).

 

Poštovani,

Treba mi savet kod postavljanja unutrašnje izolacije plafona i zida. Stan u zgradi, treći sprat.

Uradio sam zatvaranje balkona-lođe i hteo bih da izolujem plafon i desni zid( levi je pregradni od sobe tako da ne treba izolacija).

Nameravam da ugradim kamenu vunu, parnu branu i gips ploče.

Zanima me da li je moguće kamenu vunu prvo lepiti na plafon i zid ili se koristi neko drugo rešenje?

Unapred hvala za savet.

Poštovani,


Unutrašnju izolaciju radimo pre svega kada je to jedina opcija. Konkretno, kamena vuna se može lepili na plafon i obraditi na način na koji je ugrađujemo u kontaktnu fasadu.


Predložene aktivnosti – postavljanje parne brane i G/K ploča su odgovarajuće ukoliko rešavate na taj način izolaciju, ali Vam u tom slučaju nije potrebno da lepite izolaciju, ona se postavlja u sistemu suvomontažnih zidova i/ili plafona.

Postovani,

molim Vas da mi kazete koja vrsta unutrasnje izolacije i koje debljine bi bila najbolja u slucaju stana koji zidom deli susedni stan u kome komsija svira klavir i buka je nesnosna? Jako mi je bitno da je izolacija efektna, ne uzimajuci u obzir cenu, nego prvenstveno resavanje ovakvog problema?

Unaored hvala

Poštovani, zvučna zaštita se postiže pre svega sistemskim rešenjem pregrada u kojima je kao ispuna mineralna vuna.

Dakle, u Knauf sistemima suve gradnje u ponudi su i posebno namenjene za zidove koji bi pružili zvučnu izolovanost od vazdušne buke.

Što se tiče ispune – mineralne vune, za ovu svrhu bi predložili proizvod od kamene mineralne vuna KR P a debljina će zavisiti od konstrukcije suvomontažnog zida, ali svakako bi preporučili min. 5 cm.

Više o pregradnim zidovima ovog tipa možete pogledati na http://www.knauf.rs/sistemskamapa/PDF/pregradni_zidovi/W14_de.pdf ili se obratiti našim kolegama u Knauf-u na www.knauf.rs

Postovani,

Zelela bih da uradim izolaciju kosog krova sa staklenom vunom u debljini od 30cm i da te ploce pricvrstim necim sto ce ih drzati i sto ce kasnije omoguciti da se postave gipsane ploce.

Posto tavanski prostor necu odmah adaptirati u stambeni prostor ovo je razlog zasto zbog ustede u sredstvima ne zelim da postavim gipsane ploce.

Odlucila sam se za staklenu vunu takodje zbog ustede.

Da li imate savet tj resenje na koji nacin da se pricvrsti izolacija?

Unapred zahvalna

 

Poštovana,

Ugradnja izolacije od mineralne staklene vune u debljini od 30 cm je dobra odluka jer ćete na ovaj način dobiti kvalitetnu toplotnu, zvučnu i protivpožarnu izolaciju.

Da bi čitav sistem mogao da se ugradi mora da postoji podkontrukcija od Knauf profila kao i završna obloga – u ovom slučaju Knauf G/K ploče.

Takođe, bitna detalj rešenja su i LDS folije (parne brane i paroprousne vodnepropusne folije).

Dakle, odgovor je da je jedini ispravan način da ugradite ceo sistem, jer polovično rešenje, sa tim debljinama, nije ni moguće postaviti u krov.

Stanujem u zgradi koja ima visoko prizemlje, 1m iznad tla i sprat.

Ja sam u visokom prizemlju i uradio sam spoljnu izolaciju samo mog stana. Ispod i iznad nije uradjena izolacija.

Koliko je to dobro obzirom da se zidovi ispod i iznad hlade i verovatno prolazi i ispod izolacije. Unapred hvala.

Naravno, kompletno rešenje bi svakako obuhvatilo izolaciju celog objekta, odnosno svih pozicija toplotnog omotača.

Ovako imate toplotne gubitke iznad i ispod Vašeg izolovanog prostora.

Ukoliko ste u poziciji da utičete na komšije da i oni urade izolaciju, svi ćete biti  na dobitku – Vi ćete rešiti nedostake Vaše postojeće izolacije a komšije po prvi put osetiti blagodeti ugodnog boravka i manjih računa za grejanje.

Recite mi kako da rešim problem buke koja potiče od kanalizacione cevi koja prolazi kroz zid koji se nalazi izmedju kuhinje i dnevne sobe.

Kako je najbolje da se to reši i ukoliko nije rešiv problem kome treba da se obratim kako bi se izvršilo merenje buke, pa da onda tužim investitora, obzirom da sam sigurna ta je stepen buke viši od svih propisanih standarda.

Hvala vam!

Poštovana,

Jedini način da se poboljša postojeća situacija u nekom zidu(kada je zvučna izolovanost u pitanju) je da se sa Vaše strane zida postavi novi zid, suvomontažni sa kamenom vunom kao ispunom – ovakav zid ima zvučnu izolovanost 55 dB i trebalo bi da reši vaše problem.

Kakve su mogućnosti da ovu situaciju rešite sa investitorom je najbolje da potražite neki stručni, pravi savet stručnjaka iz te oblasti.

Ugradio sam PVC prozore, a speletne oko prozora uradjene su gipsanim plocama i sa nekom mineralnom vunom. Nisam zadovoljan zvucnom izolacijom jer se buka prilicno cuje u sobi.

Da li mogu popraviti zvucnu izolaciju u spaletnama sa staklenom mineralnom vunom TI 140 Decibel, ili bi trebalo nesto drugo upotrebiti.

Poštovani,
Za unutrašnji deo zida, pa i štaletne što se tiče zvučne izolonovasti, najbolje rezultate daje kamena mineralna vuna (npr. za unutrašnju stranu to može biti KR SK(KR SKG ako je varijanta G/K zida); kada je u pitanju staklena mineralna vuna, slažem se sa Vašim predlogom za staklenu mineralnu vunu TI 140 koja je namenski koncipirana za zvučnu izolaciju.

Ne znam kakav je tip izolacije spoljnog zida ali ako je kontaktna fasada potrebno je proveriti kako su odrađeni detalji oko otvora a ako niste još uradili izolaciju fasadnih zidova, svakako razmislite o kontaktnoj fasadi sa kamenom vunom – tako ćete dobiti izuzetan zvučni komfor, pored termičkog koji pružaju i druge vrste izolacionog materijala.

Molim Vas ako bi ste mi odgovorili:

Uradio sam izolaciju zidova stiroporom 5cm,sada bih izolovao plafon sa tavanske strane, da li je dovoljno samo poloziti kamenu vunu 10 cm po tavanu? Tavanica je od monte 6cm i prelivena betonom. Hvala.

Poštovani,
 
Kako predložiti odgovarajuću debljinu?

Imamo dva puta – jedan je novi propisi koji kažu da za postojeće objekte(kao u Vašem slučaju) bi moralo da se postavi ca.10 cm izolacije(predlažemo kamenu mineralnu vunu KR SK ili KR S);

Drugo tumačenje je da se svaki dodatni cm izolacije isplati u smislu  poboljšanja termičke zaštite Vašeg objekta i naravno manjih računa za grejanje. Da sumiramo, 10 cm je dobar izbor, a može slobodno i više!

Molim Vas objasnite sta je parna brana, od kog je materijala i kako se postavlja. Hvala.

Poštovani,

Parna brana ima ulogu da spreči (u potpunosti ili delimično) spreči ulazak vodene pare iz unutrašnjeg prostora u sistem sklopova objekta, odnosno termičkog omotača objekta.Pre svega je njena uloga od velikog značaja kada je u sistemu termičkog omotača mineralna vuna.

Laički rečeno, ona u većoj ili manjoj meri onemogućava da se pojavi kondenzacija u mineralnoj vuni.

Postoji više vrsta parnih brana  a razlikuju se pre svega po mogućnosti da se odupru prodoru vodene pare – u Knauf Insulation-u imamo parne brane LDS 5silk, LDS 35 i LDS 200 i broj govori o vrsti – što je veći broj to je otpor difuziji veći.

Postavlja se jednostavno – obično se na nekoliko mesta fiksira a svaki preklop se obradi univerzalnom lepljivom trakom LDS SOLIFIT.

Postovani,

Zeleo bih da izolujem kosi krov a trenutno stanje izgleda ovako gledano sa spoljne strane:

- Tegola /Folija / OSB Ploca

Posto se radi o tavanskom prostor a imam ravnu i kosu plocu pri cemu je ravna izolovana(stirodur 2 cm +kosuljica) a kosa nije, izolaciju bih izveo na sledeci nacin:

a) kosa ploca (vrlo je tezak prilaz sa ravne ploce) ali posto su rogovi 10x12 cm stavio bih izolaciju max debljine 10 cm.

Sta mi predlazete ovde da stavim i koje folije za zastitu?Da li je potreban vazdusni prostor od 2-3 cm?

2) izolacija izmedju rogova

-parapropusna foija . Koji tip tacno i da li je potreban u ovom slucaju?

- kamena vuna krs 10 cm ili 8 cm zbog vazdusnog prostora. Sta je vasa preporuka?

-na rogove bih stavio drvenu podkonstrukciju 10x5 cm tako da bih ispod rogova stavio mineralnu vunu od 10 cm

-na drvenu podkonstrukciju bih stavio parnu branu. Koj tip foljie bih mi preporucili? Da li je dovoljno da foliju zaheftam ili moram da je lepim nekim specijalnim lepkom

za drvenu podkonstrukciju? Sta je vasa preporuka?

 

Da li je pametnije izolovati umesto kosog krova dodatno ravnu plocu (koja ima 2 cm stirodura i kosuljicu)?Sta bih bila vas preporuka u ovom slucaju?

Radi se o ravnom krovu koji sluzi samo za ostavljanje nekih stvari.

 

Hvala vam puno na odgovuru i svako dobro,

Savic

 

 

Poštovani g-dine Saviću,

Jednostavniji način sanacije bi svakako predstavljala intervencija na tavanici (ravnoj ploči).

U tom slučaju bih Vam preporučio samo postavljanje dodatne izolacije na ploču.

Prethodno postavite grede (kao na slici) preko kojih možete posložiti daske ili OSB ploče zbog gaženja.

Između greda samo posložite kamenu mineralnu vunu, KR SK, poželjno d=10-12cm I Vaš objekat je optimalno izolovan.

Поштовани,

помозите нам и дајте предлог како од преградног дрвеног зида ( који има истовремену функцију и ормара са друге стране) направи најквалитетнију звучну изолацију?

Добили смо простор за потребе школе који морамо реновирати тако да од постојећих преградних дрвених зидова направимо зидове са адекватном звучном изолацијом, тј. тако да се у сусједној просторији не чује свирање, пуштање музике и пјевање.

Шта је најпаметније, или да ипак рушимо те зидове и зидамо нове, а ормаре као такве заборавимо, убацимо нове и тиме изгубимо на употребној квадратури простора? А сви зидови у објекту су такви....

Poštovana Jovanka,

Nažalost, najbolje rešenje bi bilo upravo ono što ste i sami pretpostavili.

Dakle, rušenje tih drvenih pregrada/ormana i postavljanje gips-kartonskih pregradnih zidova sa ispunom od kamene mineralne vune, KR P.

Ovaj tip kamene vune ima ponajbolja svojstva po pitanju zvučne zaštite i apsorpcije.

O tačnom tipu gipsanih pregradnih zidova bi najbolje bilo da se konsultujete s kolegom iz Knauf gipsa, tehničkim savetnikom, Goranom Trenevskim.

Pošaljite mu upit na: trenevski.goran@knauf.rs

Hvala vam na interesovanju! 

Citajuci vase savete (na kojima sam veoma zahvalna) odlucila sam se da kosi krov u potkrovlju izolujem kamenom vunom pa jos staklenom preko drvenih greda,pa parna brana i gips.

Ono sto me zanima je ventilacija krovnog pokrivaca o kojoj sam citala po netu, ali ne znam kako i da li treba u mom konkretnom slucaju. Naime krov je uradjen tako sto su na grede stavljene OSB ploce pa na njih direkt paropropusna folija pa na njih tegola.

Da li je potrebno negde ostaviti i kako i gde taj vazdusni prostor za ventilaciju krova? A drugo pitanje je da li na delu gde ce plafon biti ravan treba izolaciju staviti na plafon, odmah iznad gipsa ili je staviti do krova isto izmedju drvenih greda?

Hvala unapred.

Poštovana Sanja,

Što se ventilacije krova, odnosno termoizolacije tiče, ona je u Vašem slučaju moguća jedino ako u delu kod venčanice (gde se spajaju zid i krov) i slemena (vrh krova) imate otvor gde vazduh može da uđe i cirkuliše.

U tom slučaju je potrebno da ostavite vazdušni prostor od nekih 3-8cm (na slici navedeni uslovi) između kamene vune i OSB ploča. Sa hladnije strane termoizolacije (sa spoljne str.) treba postaviti paropropusnu-vodonepropusnu foliju, LDS 0.02.

Sa toplije strane termopizolacije (sa unutrašnje str.), a preko drvenih greda (potkonstrukcije) poželjno je da postavite aktivnu parnu branu, LDS 5 Silk, kako bi ventilacija imala svoju ulogu, krov “disao”.

Na Vaše drugo pitanje, odgovor je da je bolje izolovati kompletnu krovnu konstrukciju, od venčanice do slemena.

Veoma mi se dopada kuca izolovana staklenom kamenom vunom pa cigla preko toga.

Moje pitanje je da li i cigla zadrzava karakteristike paropropusnoti i toplotne izolacije koju mi omogucuje knauf mineralna vuna ili joj umanjuje. Da li je to dobro ili lose resenje?

 

Poštovana Olgice,

Cigla u određenoj meri usporava difuziju vodene pare, koja nesmetano prolazi kroz sloj termoizolacije (kamene vune).

U najvećem broju slučajeva, vlaga koji bi se eventualno nakupila, bi se isušila u dozvoljenom vremenskom periodu.

Ipak, kako bi izbegli bilo kakav rizik, mi uvek preporučujemo da se sa toplije strane termoizolacije (sa unutrašnje str.) postavi parna brana (LDS 35 ili LDS 200).
(primer sendvič zida)

Poštovani,

Želim da postavim izolaciju na tavanicu prema negrejanom krovnom prostoru (slično kao pitanje br.8) ali između sprata i tavanice nemam ploču, nego tzv "karat tavan" - sa obe strane greda su pokovane daske.

Tavanica se neće koristiti. Da li je dovoljno dobro rešenje po tavanici složiti mineralnu vunu bez ubacivanja između greda?

Koji tip mineralne vune koristiti? Da li parna brana ide ispod mineralne vune (do grejanog prostora)? Treba li nečim prekriti mineralnu vunu i sa gornje strane?

Poštovani,

Najjednostavnije, a najkvalitetnije rešenje, za Vaš slučaj, bi bilo samo postavljanje termoizolacije preko karatavana.

Prethodno bi bilo potrebno da postavite parnu branu, LDS 35, a zatim da položite ploče kamene mineralne vune, KR SK, d=20-25cm. 

Preko kamene vune nije neophodno postaviti bilo kakav zaštitni sloj, osim u slučaju ako je krovni pokrivač dotrajao, pa vetar može da "uduva" sneg ili kišnicu.

U tom slucaju, potrebno je zaštiti termoizolaciju tako što bi se, preko kamene vune, postavila paropropusna-vodonepropusna folija, LDS 0.02.

Ovako izolovana tavanica garantuje Vam znatno toplije zimske dane u Vašem domu.

Lep pozdrav! 

Postovani,

Citajuci razne izvore, prilicno sam zbunjen pa ako mozete da mi pomognete konkretnim odgovorom.

Planiram da izolujem kosi krov. Trenutno je tamo crep+letve+rogovi.

Sa unutrasnje strane bih stavio vunu izmedju rogova pa podkonstrukciju za jos jedan sloj vune poprecno. Zatim parnu branu i gips ploce.

Problem je spoljasnja strana (stambena zgrada je u pitanju i sto manje rada, bolje). Neki preporucuju da bih trebao da stavim crep+letve+kontra letve+vodonepropusnu foliju+osb ploce na rogove. Drugi kazu da mogu sve to ali da izbacim osb ploce. Koje je vase misljenje o tome da eliminisem osb ploce?

Pozdrav i hvala.

Poštovani,

Krenimo od Vašeg poslednjeg pitanja.

Da, možete da isključite OSB ploče.

Mi Vam preporučujemo dva rešenja za Vaše potkrovlje.

I rešenje:

Ovo rešenje ste negde I sami naveli. Dakle, ono podrazumeva sledeće elemente - crep, letve, kontraletve, paropropusna-vodonepropusna folija (LDS 0.02), rogovi, kamena vuna između rogova (KR SK, 12cm), staklena vuna (Unifit 035, 10cm) sa potkonstrukcijom, aktivna parna brana (LDS 5 Silk) I gips-kartonske ploče.

To bi izgledalo ovako…

Ovo bi bilo najidelanije rešenje I rešenje koje Knauf Insulation preporučuje, ali kako bi to predstavljalo skidanje postojećeg krovnog pokrivača, tj. više rada, predlažemo Vam i drugo rešenje…

II rešenje:

Kako ne biste skidali postojeći krovni pokrivač, potrebno je da kreirate ventilisan sloj letvicama. To podrazumeva da je krov takav da omogućava cirkulaciju vazduha od venčanice do vrha krova.

Evo kako bi izgledala ta intervencija…

Dakle, postavite paropropusnu-vodonepropusnu foliju (LDS 0.02) između letvica, tako da se stvori ventilisani sloj između folije I krovnog pokrivača, kojim će vazduh nesmetano cirkulisati.

Svi ostali elementi su identični kao u I rešenju, s tim da biste korigovali debljine termoizolacije.

Npr. Ukoliko je visina roga 12cm i postavite letvice koje su visine 4cm ostaje Vam prostora između rogova za 8cm kamene vune (KR SK). Budući da je, po najnovijem Pravilniku o EnEf zgrada, za postojeće objekte preoručena minimalna debljina termoizolacije u kosom krovu 22cm, to znači da bi trebalo da, preko rogova, postavite staklenu vunu (Unifit 035) u debljini od 14cm.

Nakon toga se na potkonstrukciju fiksira aktivna parna brana (LDS 5 Silk), a zatim se ušrafe gips-kartonske ploče.

Na taj način ćete imati optimalno izolovan kosi krov koji će Vam obezbediti prijatan boravak u potkrovlju.

Pozdrav! 

 

Hteo bih da plafon na kome je lamperija preuredim i stavim gipsane ploce, kada se to skine nema betonske ploce, ostaju samo grede (krovna konstrukcija). Zamolio bih za savet sta je nabolje i kojim redom kao izolaciju postaviti na gipsane ploce odozgo.

Hvala unapred.

Poštovani Ivice,

Predlažemo rešenje kao na ilustraciji ispod.

 

Ovo je jedno od rešenja za kosi krov, ali se može primeniti i na plafonsku konstrukciju.

Prostor između greda popunite kamenom mineralnom vunom, KR SK, debljine jednake visini greda.

Postavite horizontalne CD profile, na rastojanju od 40-50cm. Profili bi trebalo da su odmaknuti od rogova za 10cm.

Između profila se ugrađuje staklena mineralna vuna, Unifit 035, debljine 10cm.

Preko profila se fiksira parna brana, LDS 35, a zatim se u profile ušrafljuju GK ploče.

Ukoliko preko greda nemate neko podaščanje, bilo bi dobro da preko njih (sa gornje strane) postavite makar paropropusnu-vodonepropusnu foliju, LDS 0.02.

U tom slučaju, umesto parne brane, LDS 35, možete koristiti aktivnu parnu branu, LDS 5 Silk, koja obezbeđuje plafonskoj konstrukciji da “diše”, samim tim i bolji klimat u potkrovlju.

Srdačan pozdrav! 

Imate nešto da kažete? Samo napred!

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 7 =
Rešite ovaj jednostavni matematički problem i upišite rezultat. Npr. za 1+3 upišite 4.