Tipovi zelenih krovova


Postoje dva glavna tipa zelenih krovova

 

Ekstenzivni zeleni krovovi

Ekstenzivni zeleni krovovi poseduju plitak (obično 7-10 cm) sloj zemlje. Na njima mogu rasti sedumi, mahovina, začinske i lekovite biljke i trave, kao i druga vegetacija koja traži malo ili nimalo održavanja.

Oni su najlakši tip zelenih krovova. Ekstenzivni zeleni krovovi obezbeđuju atraktivnu zaštitu vodonepropusnoj membrani i značajno umanjuju oticanje vode.

Pošto je zeleni krov završen, potrebno je izvršiti pregled jednom ili dvaput godišnje. Redovno đubrenje jednom godišnje, u jesen ili rano proleće, neophodno je kako bi se obezbedio odgovarajući rast i uspeh.

Sistem za navodnjavanje nije potreban, ukoliko nisu prisutni neuobičajeno dugi periodi suše. Redovan pristup ekstenzivnom zelenom krovu nije neophodan.

 

Intenzivni zeleni krovovi

Intenzivni zeleni krovovi poseduju deblji sloj zemlje (od 15 cm naviše) i širi izbor biljnih vrsta koje se mogu gajiti, od travnjaka do ukrasnih žbunova i poluodraslog drveća.

Tip sađenja odrediće neophodnu dubinu zemlje, potrebu za sistemom navodnjavanja i nivo održavanja.

Na ovom tipu zelenih krovova obično se obezbeđuje redovan pristup, i zato projekat uključuje i popločane površine, zidove, pa čak i vodene sadržaje.

Parametar

Ekstenzivni

Intezivni

VegetacijaSedum, trava, lekovito i začinsko biljeTrava, ukrasno žbunje, drveće
Visina< 15cm25 – 100cm
NavodnjavanjeUglavnom neUvek neophodno
Težina50 – 150kg/m2250 – 1,000 kg/m2
Mogućnost hodanjaNema/OgraničenaDa
Rezervoar za vodu4 - 12mm18 - 39mm
Nosivost krovaUglavnom dovoljnaNeophodna izuzetno snažna krovna konstrukcija
OdržavanjeVeoma retkoUporedivo sa običnim vrtom
Nagib krovaDo 45ºRavan ili terasast

Zeleni krovovi

Zašto zeleni krovovi?
Zeleni krovovi idu korak dalje od značaja za savremenu arhitekturu i dodaju novu vrednost ulozi zgrada u urbanističkom planiranju. Osmišljeni su ne samo za to da vrate prirodni element u urbano okruženje, već i da pruže rešenja za važne probleme kao što su efekat urbanog ostrva toplote i tretman atmosferskih voda.