7 razloga da svoj dom izolujete mineralnom vunom a ne nečim drugim

By Knauf Insulation Srbija
Jun 03, 2022

Kako ćemo se grejati sledeće zime – pitanje je koje ovih dana brine Evropu. Zavisnost od uvoza (uglavnom fosilnih) energenata je realan problem i postavlja se pitanje – da li pojedinac uopšte može nešto da uradi u ovom slučaju?

Srećom – može! Počnimo od izolacije. Dom izolovan mineralnim vunama ima neuporedivo manju potrebu za energijom nego onaj bez izolacije. Manje energije – manji računi – veća ušteda – manje štetnih emisija gasova u vazduhu. A ovo je tek početak prednosti koje vam kamena i staklena vuna donose!

U nastavku vam donosimo 7 razloga ZA kamenu i staklenu vunu Knauf Insulation u vašem domu.

1. Bolji kvalitet vazduha

I kamena i staklena vuna su mineralne vune, jer su sirovine od kojih se dobijaju (kamen vulkanskog porekla, pesak i stakleni krš), zapravo minerali. Knauf Insulation mineralne vune za unutrašnju izolaciju su proizvedene u jedinstvenoj i patentiranoj ECOSE tehnologiji, baziranoj na biorazgradivim materijama i bez dodatog formaldehida. Šta to znači za vas? Ova tehnologija je Knauf Insulation-u donela brojna priznanja širom sveta, ali smo najponosniji na Eurofins Gold sertifikat – dokaz da prostor u koji su ugrađene naše mineralne vune ima visok kvalitet unutrašnjeg vazduha! 

U prevodu – mineralne vune sa Ecose tehnologijom ne emituju štetne emisije u prostor (kao što to nažalost rade gotovo sve stvari koje nas okružuju – nameštaj i tepisi pre svega – onaj karakteristični ’miris novih stvari’ – je zapravo formaldehid, ne baš prijateljsko isparenje).

Zato, sa braon mineralnim vunama u vašem krovu i pregradnim zidovima (a jedino su vune sa ECOSE tehnologijom braon, jer nemaju dodate veštačke boje) ste potpuno mirni kada je kvalitet vazduha u unutrašnjosti u pitanju.

2. Komfor i zdravlje – jer vaša kuća slobodno diše

Iskoristićemo mnogo puta pominjanu asocijaciju – kako se osećate kada na sebi imate stvar od pamuka, lana ili vune, a kako kada ste u sintetičkoj majici ili kabanici? E, baš isto važi i za vašu kuću – pored osnovne funkcije, da nam ne bude ni prehladno ni prevruće, i odeća i izolacija moraju da dišu, tj. da nam omogućavaju disanje.

Zašto je to važno za kuću?

Da li znate da čovek u toku dana proizvede 400ml vodene pare – samo disanjem? Pa to pomnožite sa brojem članova porodice. A gde su kuvanje, tuširanje, sušenje veša? I sva ta voda mora negde da izađe, zar ne? Jer ako ne izađe, ulazimo u začarani krug: kondenzacija, vlaga, buđ i gljivice, fleke, kašalj, alergije, astma i bronhitis…

I kamena i staklena vuna su vlaknasti, paropropusni materijali – omogućavaju da vodena para nesmetano, i bez rizika od kondenzacije, izađe iz unutrašnjeg prostora. Ovo važi i za vunu u krovu i za vunu na fasadi. 

I još nešto – izolovana kuća donosi neuporedivo veći komfor od neizolovane – nema potrebe za dogrevanjem u prelaznim godišnjim dobima, nema hladnih hodnika i kupatila – temperatura je optimalna, a kvalitet života samim tim povećan!

3. Trajno rešenje

Da li znate da se u letnjim mesecima u krovu može razviti temperatura do 80°C (kod limenih krovova i preko 100°C), a na fasadi i preko 60°C?

Kamena i staklena mineralna vuna su postojani materijali, čiji se oblik i dimenzije ne menjaju pod uticajem visokih temperatura niti kroz vreme. Svaki neadekvatan izolacioni materijal će na gore pomenutim temperaturama početi da se topi! Ako u svom krovu ili na svojoj fasadi imate izolaciju koja nije mineralna vuna – proverite nakon jednog vrelog leta da li i dalje postoji :) 

Dodatno: mineralne vune su otporne na hemikalije i mikroorganizme. Iznad svega, dugovečne su! Trajaće vam koliko vam traje i objekat, a nakon toga se mogu reciklirati. Šta više poželeti od jednog građevinskog materijala?

4. Toplotna stabilnost leti

Kada govorimo o toplotnoj izolaciji, uvek prvo pomislimo na zimu i izolaciju od hladnoće. Međutim, svi dobro znamo koliko leta mogu biti vrela u našim krajevima, posebno ako živite u nekom neizolovanom potkrovlju!

E, tu na scenu stupa kamena mineralna vuna: zbog svoje veće gustine, kamena vuna se teže zagreva, duže čuva toplotu i dosta kasnije je otpušta u unutrašnji prostor od drugih termoizolacionih materijala, sprečavajući pregrevanje životnog prostora i održavajući prijatnu temperaturu. Zato s razlogom kamenu vunu preporučujemo na kontaktnoj fasadi i između rogova krova.  

Ako se pitate: "A šta je sa staklenom mineralnom vunom?" – ona se ponaša slično kao i kamena, s tim da ima manju gustinu i čvrstinu, pa se ne može koristiti za fasadu, ali zato može ispod rogova u krovu, zatim u pregradnim zidovima, kao i u spoljašnjim zidovima sa unutrašnje strane (što je opcija ako nemate mogućnost izolacije sa spoljašnje strane – recimo, živite u soliteru na 12. spratu).

5. Fleksibilnost

Kamena i staklena vuna su fleksibilni materijali. Ovo je posebno važno prilikom postavljanja u krovu ili na fasadi – za razliku od rigidnih materijala, vune dobro prijanjaju, uklapaju se, popunjavaju zazore, neravnine i rupe (a znamo koliko grubi radovi mogu biti neprecizni, rasponi između rogova neravnomerni a ravnost zidova upitna) – jer svaki neizolovani deo, makar bio širok samo 1cm – predstavlja "hladni most" – mesto gde "curi" energija i ka spolja i ka unutra.

Zato se recimo za postavljanje u krovu kamena vuna obično seče za 1-2cm šire od širine rogova – da bi se, kada se ubaci u prostor između rogova, raširila i lepo ’legla’ u taj prostor, celog ga ispunivši.

Ovo je gotovo nemoguće sprovesti sa drugim vrstama izolacionih materijala, koji su rigidni i kruti – i kada ih jednom isečete, to vam je to – ne prilagođavaju se prostoru i ostavljaju brojne zazore i šupljine, plus nisu samostojeći, tj. ispadaju iz rogova za vreme montaže.

6. Bezbednost

Kamena i staklena vuna su negorivi materijali. Šta to praktično znači: temperatura vatre, tj. požara, je oko 600°C; kamena vuna se topi na preko 1000°C, a staklena na preko 700°C – dakle, ni jedna ni druga vuna se neće zapaliti (a kamoli nestati) u slučaju požara, a samim tim će sprečiti širenje vatre.

Činjenica je da se o požarima misli i priča tek posle nekih tragedija, dok se preventivom retko bavimo. Ali, evo još činjenica:

  • 90% svog vremena provodimo u zgradama;
  • 90% požara se događa u zgradama;
  • samo 3 minuta je dovoljno da požar zahvati celu sobu!
  • do polovine aprila 2022. godine, kada nastaje ovaj tekst – u Srbiji je evidentirano čak 9,200 požara!
  • veliki deo požara se proširi na ceo objekat preko krovne konstrukcije (posebno u gradskim jezgrima gde su objekti često prislonjeni jedan uz drugi);
  • >50% ljudi u požarima strada zapravo od gušenja toksičnim dimom, a ne od same vatre.
     

U vezi sa ovim poslednjim – kamena i staklena mineralna vuna se ne tope, niti emituju toksični dim u slučaju požara.

Sve gore navedeno nam daje dovoljno argumenata da dobro razmislimo prilikom gradnje i renoviranja – da li ćemo koristiti zapaljive ili nezapaljive materijale, kako na fasadama, tako i u krovnim konstrukcijama.

7. Zvučna zaštita

Ako se o požarima još ponešto i govori, o buci kao ozbiljnom zagađivaču i problemu u urbanim sredinama – gotovo ništa.

Buka je problem koji muči sve, a njime se retko ko bavi. Ukoliko gradite ili renovirate svoj životni prostor, ovaj aspekt ne bi trebalo da zanemarite.

Kamena i staklena mineralna vuna su materijali vlaknaste strukture, što ih čini izvanrednim apsorberima buke, jer zvuk ’zarobljavaju’ između svojih vlakana i time pružaju zvučnu zaštitu u bučnim sredinama.

Sa mineralnim vunama u vašem domu, ni spoljna ni unutrašnja buka vam više neće biti problem.

I da – izolacija se uglavnom radi jednom u životu.
Zato je radite kako treba!

POGLEDAJTE VIDEO!