Blog

Lekcije koje svaka škola treba da nauči u vezi sa nepoželjnom bukom

By Knauf Insulation Srbija
Septembar 01, 2021

Počela je nova školska godina, zato želimo još jednom da istaknemo važnost akustičkog komfora u školama.

Za milione dece širom sveta počela je nova školska godina – neki su imali sreće da nastava krene normalno, drugi možda malo manje… Osim virusa i redovnih školskih tema – pomislimo na trenutak i na ono sa čime se deca svakodnevno susreću u svojim školskim zgradama – zagađenje bukom.

Za kvalitet časova veoma je važno odsustvo buke

Evo jednog primera: u Velikoj Britaniji se povećao broj letova na londonskom aerodromu “Hitrou” tokom letnje sezone, jer su Britanci dozvolili vakcinisanim putnicima iz Evrope i Severne Amerike da ulaze u zemlju bez karantina. Znajući da povećan broj letova ima i negativne posledice, Hitrou je izdvojio skoro pet miliona funti kako bi se rešio problem zvučne izolacije 24 lokalne škole na koje negativno utiče avionska buka.

Maro Puljizević, Specijalista za akustiku u kompaniji Knauf Insulation u okviru Departmana za osnovna istraživanja i razvoj, kaže:

“Kako bi napredovala, deca treba da uče u okruženju u kome nema buke. Prevelika buka u učionicama može smanjiti sposobnost razumevanja lekcija. To zauzvrat može izazvati uznemirenost, umor i nemogućnost praćenja nastave.”

Uticaj buke na čitanje

Studija objavljena u “American Journal of Epidemiology” ispitivala je sposobnost čitanja sa razumevanjem kod 2.000 učenika starosti između 9 i 10 godina u školama u blizini aerodroma u Holandiji, Španiji i Velikoj Britaniji i otkrila da povećanje avionske buke od 20 dB može da uspori napredak u čitanju za do osam meseci.

Studije koje je sprovela Svetska zdravstvena organizacija (SZO) otkrile su da deca izložena stalnoj ometajućoj buci mogu imati slabije sposobnosti čitanja, pamćenja i akademskih performansi. U jednom istraživačkom radu utvrđeno je da je prosečan nivo buke u učionici 72 dB (skoro kao nivo buke od usisivača), što znači da učenici u zadnjim klupama ne mogu da čuju sve što nastavnici kažu.

Izgubljeni časovi

“Bez odgovarajuće zvučne izolacije časovi muzičkog pored časova jezika mogu otežavati razumevanje, jaka kiša na ravnom krovu može stvoriti veliku buku u učionici, kao što časovi ili skupovi u sali za fizičko vaspitanje mogu biti potpuni promašaj sa stanovišta akustike i razumljivosti govora“, dodaje Maro.

“Mnoge škole će možda kombinovati online i nastavu uživo i ukoliko je akustika u prostoriji ispod standarda – imaće problem.”

Prekomerna buka negativno utiče ne samo na decu već i na nastavno osoblje koje je često primorano da podigne glas da bi se čulo. Nastavnici podižu glas više od 61% vremena, što ne samo da dodatno podiže nivo buke, već izaziva i “kognitivni umor nakon radnog vremena“.

Kako bi se nastavnicima i učenicima osigurao akustički komfor, ističe Maro, neophodno je usredsrediti se na tri izvora zagađenja bukom – spoljni, unutrašnji i mehanički – i pozabaviti se svakom oblašću pojedinačno.

Kako Knauf Insulation može biti od pomoći

U Srbiji još uvek ne postoji regulativa koja propisuje obavezne kriterijume akustičkog komfora u zgradama, pa ni u školama.

Ali postoji standard JUS U.J6.201 „Akustika u zgradarstvu: Tehnički uslovi za projektovanje i građenje zgrada“, u kome postoje jasno postavljeni kriterijumi za objekte za obrazovanje.

Zahvaljujući svojim fizičkim svojstvima, mineralna vuna je najpogodniji izolacioni materijal za obezbeđivanje odgovarajuće kontrole buke.

Efikasnost mineralne vune u obezbeđivanju akustičkog komfora pripisuje se njenoj vlaknastoj i poroznoj strukturi (bezbroj mikrošupljina vazduha) koja je svojstvena samom materijalu. Zvuk se kreće kroz gustu mrežu vlakana i pri tome gubi akustičku energiju.

Zahvaljujući širokom spektru proizvoda od mineralne vune Knauf Insulation, moguće je napraviti građevinske kompozitne sisteme koji su u stanju da reše probleme akustike i da obezbede optimalne nivoe zvučnog komfora.

Zvucna zastita
DOWNLOAD

Preuzmite brošuru zvučna zaštita

Kamena vuna

Naša kamena mineralna vuna automatski doprinosi prigušivanju zvuka zahvaljujući vlaknastoj strukturi koja blokira buku. Kamena mineralna vuna takođe nudi izuzetne termičke i protivpožarne performanse.

Staklena vuna

Naša staklena mineralna vuna je male težine, jednostavno se postavlja i istovremeno obezbeđuje izuzetnu toplotnu i zvučnu izolaciju.

Gipsane ploče

Knauf gipsane ploče zahvaljujući svojoj strukturi i masi odbijaju zvuk, a suvomontažni sistemi u kombinaciji sa mineralnom vunom još efikasnije smanjuju nivo zvuka zahvaljujući dobro poznatom principu “masa-feder-masa”.

Urbanscape®

Urbanscape® zeleni ekstenzivni krov ne samo da dramatično doprinosi smanjenju buke u velikim gradovima, u blizini industrijskih područja i aerodroma, već takođe pruža odličnu toplotnu izolaciju a ujedno smanjuje opterećenje gradske kišne kanalizacije u slučaju olujnih kiša.

Ravan krov

Naša rešenja za ravan krov, osim toplotnih nude i vrhunske akustičke performanse.

Zvucna zastita
DOWNLOAD

Preuzmite brošuru zvučna zaštita