Blog

𝐆𝐨𝐝𝐢𝐧𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐨𝐠 𝐣𝐮𝐛𝐢𝐥𝐞𝐣𝐚 𝐳𝐚 𝐟𝐚𝐛𝐫𝐢𝐤𝐮 𝐤𝐚𝐦𝐞𝐧𝐞 𝐯𝐮𝐧𝐞 𝐮 𝐒𝐮𝐫𝐝𝐮𝐥𝐢𝐜𝐢

By Knauf Insulation Srbija
Januar 15, 2024

Davne 1974. godine otvorena je prva fabrika kamene vune u Srbiji, u Surdulici. Postrojenje ove godine slavi 50 godina postojanja, i još uvek je jedino u Srbiji koje proizvodi ovu vrstu izolacionog materijala. Zato će 2024. godina biti u znaku velikog jubileja za Knauf Insulation Srbija s obzirom na to da se fabrika nalazi u vlasništvu Knauf grupe od 2005. godine.

Kroz 50 godina dugu istoriju menjala se organizaciona struktura firme, varirao broj zaposlenih i proizvodni portfolio, ali jedna stvar je ostala konstantna – a to je ulaganje u kvalitet kamene vune – jedinstveni izolacioni materijal koji istovremeno pruža toplotnu izolaciju, ali i zaštitu od požara i buke.

Nagli rast kapaciteta fabrike i značajna ulaganja u opremu se beleže od 2005. godine otkako je fabrika u sastavu Knauf grupe. Od 2005. do danas je u fabriku uloženo preko 50 miliona evra, a prošlogodišnja investicija od 20 miliona je posebno značajna jer je većim delom bila usmerena na povećanje održivosti poslovanja i zaštitu životne sredine.

Danas je kamena vuna aktuelnija nego ikad, u svetlu energetske krize i rastućih potreba za energetskom efikasnošću zgrada i udobnošću stanovanja. Ovaj izolacioni materijal iz Surdulice se ugrađuje u sve moderne objekte u Srbiji, ali i u Rumuniji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Grčkoj i Albaniji.

Ove godine Knauf Insulation Srbija će se organizovati niz aktivnosti kojima ćemo obeležiti pola veka proizvodnje kamene vune u Srbiji. Stay tuned!