Blog

Kako provesti mirnu noć u hotelu?

By Knauf Insulation Srbija
Avgust 30, 2021

Tajna je u dobroj izolaciji!

Ništa ne može tako da nam pokvari godišnji odmor ili poslovno putovanje kao buka u hotelu. Zato je postavljanje zvučne izolacije od presudnog značaja i za goste i za poslovanje hotela uopšte.

Iako se uslovi putovanja tokom pandemije često menjaju, potencijalni turisti svakako istražuju sajtove sa ponudama hotela, upoređujući ih i tražeći najbolje uslove.

Čak i letimičan pogled na ove sajtove brzo će otkriti šta je zaista važno potencijalnim gostima hotela – dobar san.

Bučan hotel nije poželjan za goste ili zaposlene u hotelu i definitivno nije dobar za biznis. Malo je verovatno da će se gosti vratiti i veća je verovatnoća da će na internetu izneti negativna mišljenja ukoliko im je narušen mir u hotelskoj sobi.

„Izloženost buci u hotelskoj zgradi može biti spoljašnja i unutrašnja, a u kombinaciji sa loše izolovanim sobama može biti veoma iritantna za goste“, kaže Maro Puljizević, menadžer projekta Knauf Insulation's Acoustics, Core Research & Development.

„Kad nas nešto iritira, ne možemo se opustiti niti koncentrisati na posao u hotelskoj sobi, a buka može poremetiti san i izazvati stres, čak i kardiovaskularne probleme. Najmanje 20% Evropljana u urbanim područjima izloženo je visokom nivou spoljnog zagađenja bukom, poput saobraćaja, vozova, industrijskih ili građevinskih radova.”

Unutrašnja hotelska buka može biti podjednako neprijatna, poput bučnih gostiju u susednim sobama, glasnog ozvučenja u prostorijama za zabavu, bučnog osoblja ili njihove opreme, stepeništa koje odjekuje, lupanja vratima ili nemilosrdnog zujanja sistema za klimatizaciju ili grejanje.

„Pandemija je istakla važnost kvaliteta unutrašnjeg vazduha u hotelima, a mnoge ugostiteljske kompanije ističu činjenicu da su unapredile ventilacione sisteme što se ispostavilo kao veoma važno za eventualne buduće goste. Ventilacioni sistemi, međutim, mogu podrazumevati neželjene zvuke 24h dnevno."

Loša akustika je loša za biznis

Loše akustičke performanse u hotelu nisu ograničene samo na sobe i apartmane. Hotelske konferencijske sale i prostorije za sastanke mogu imati problem izrazitog odjekivanja što otežava razumljivost govora, dok restorani nekada mogu biti toliko bučni da je nemoguće čuti osobu koja sedi pored vas za stolom.

Rezultat je da organizatori putovanja, gosti hotela i gosti restorana ne samo da izražavaju svoje razočaranje na društvenim mrežama, već kreiraju nove online kanale kroz koje apeluju na bolji zvučni doživljaj u hotelima.

Tako na primer sajt Quiethotelroom.org nudi svetsku sertifikaciju hotelskog akustičkog komfora, aplikacija Soundprint omogućava korisnicima da odaberu “noise-friendly” restorane, dok Akustičko društvo Novog Zelanda rangira akustički komfor svih restorana u zemlji.

Naravno, tajna mirnog hotela je dobra zvučna izolacija koja je u idealnom slučaju osmišljena u fazi projektovanja i realizovana u fazi gradnje hotela. Kada je zvučna izolacija u pitanju, naknadne intervencije retko mogu imati podjednako dobar učinak kao što to može imati izolacija projektovana i ugrađena na vreme.

Kako Knauf Insulation može da pomogne?

Vlaknasta struktura Knauf Insulation mineralne vune izuzetno je efikasna u apsorpciji zvuka, a naši proizvodi su dostupni u različitim debljinama i gustinama.

Između ostalog, akustičko svojstvo mineralne vune bilo je visoko cenjeno prilikom gradnje  prvog hotela lanca Motel One u Holandiji. Hotel ima 320 soba i nalazi se u devetospratnoj zgradi u Amsterdamu. Ovaj hotelski lanac ima reputaciju vrhunske udobnosti i gosti uvek mogu uživati u luksuzu mirne noći zahvaljujući Knauf Insulation mineralnoj vuni sa dvostrukim Knauf oblogama u svakom pregradnom zidu.

U isto vreme, investitori mogu biti sigurni da mineralna vuna ispunjava visoke standarde otpornosti na požar i da je sertifikovana zlatnim Eurofins sertifikatom za kvalitet unutrašnjeg vazduha.

Izvor: https://www.motel-one.com/en/hotels/amsterdam/hotel-amsterdam/

 

Naša rešenja se mogu koristiti sama ili u kombinaciji sa atraktivnim fasadnim elementima ili sa našim zvučno-apsorbujućim gipsanim pločama za još efikasniju zvučnu izolaciju.

Knauf Insulation rešenja za spoljašnje zidove hotela podrazumevaju kamenu mineralnu vunu u okviru sistema ventilisane fasade koja nudi izuzetne protivpožarne, toplotne i akustičke performanse.

Za tehničke prostorije, okna liftova, servisne hodnike, stepeništa ili garaže, naše CLT lamele nude izvanrednu zvučnu izolaciju i apsorpciju.

Osim toga, čitav Technical Solutions departman naše kompanije bavi se prilagođenim izolacionim rešenjima od mineralne vune za sisteme klimatizacije, grejanja i hlađenja, kako bi se osigurala zvučna izolacija bučnih kanala.

U Srbiji se za izolaciju pregradnih zidova koristi staklena vuna u rolnama Akustik Roll (naslednik proizvoda Decibel), proizvod izuzetnih performansi apsorpcije zvuka. Jedan od primera gde je korišćen Decibel u pregradnim zidovima je hotel Fruške terme u Vrdniku.

Izvor: https://www.frusketerme.com/