Koji su razlozi građevinskog procvata u Srbiji i Evropi? Ima li rizika?

By Knauf Insulation Srbija
Avgust 17, 2018

Izgleda da je budućnost građevinske industrije u Srbiji i Evropi svetla, ako je sudeći po nivou investicija, povećanoj kupovnoj moći potrošača i rastu izvoza koji se očekuju do 2020. god.

Agencija Euroconstruct je u junu ove godine objavila izveštaj kojim se predviđa rast u gradnji novih stambenih objekata za 2,4%, i nestambenih objekata za 1,2% godišnje do 2020, na osnovu podataka prikupljenih iz 19 zemalja EU.

Građevinska industrija na vrhuncu

Uposlenost građevinskih firmi je na nivou iz 2006. (najviši nivo u novijoj istoriji), a poslovanje firmi najstabilnije još od 2000. godine, navodi Davide Majelo, direktor Market&Business Intelligence u Knauf Insulation.

„Ako se pogledaju podaci o građevinskoj aktivnosti od 1995-2017. u 16 zemalja EU (Euroconstruct podaci bez Španije, Irske i Portugalije), danas imamo isti nivo aktivnosti kao i 2007. godine“, rekao je.

Novogradnja i renoviranje

„Ako pogledate grafikon novogradnje i renoviranja od 2000. god, vidite značajan rast sve do 2007. koji prikazuje ogroman uticaj Španije, Irske i Portugalije u novogradnji. Danas je ulaganje u novogradnju i renoviranje u Evropi podjednako i predviđa se rast od oko 1,3% na godišnjem nivou do 2020”, navodi Majelo. Ovo ne važi za Srbiju, gde novogradnja još uvek ima prednost.

Ovakva predviđanja su značajna za tržište izolacionih materijala u Evropi, imajući u vidu da se na renoviranje troši 60%, a u novogradnji 40% ukupno proizvedenog materijala.

gradjevinska-industrija-infografik.jpg

Poverenje u građevinsku industriju

Davide se bavi preciznim ekonomskim analizama u Knauf Insulation-u preko 10 godina, još od 2007, kada su sve zemlje bile ’10% preko budžeta’. Isti scenario imamo i danas.

Ovakvo stanje na tržištu nismo videli već deceniju“, kaže. „Visok nivo poverenja u građevinsku industriju je posebno važan, jer je on direktno povezan sa nivoom investicija u stambenom sektoru. Kada ljudi imaju poverenja u građevinsku industriju, gradi se više kuća i stanova.

Vetar u leđa za još veći rast

Šta stoji iza ovakvog rasta? Jaka globalna privreda u kojoj je nivo investicija vrlo visok, kamate niske, izvoz povećan, a kupovna moć potrošača i nivo zaposlenosti na najvišem nivou još od 1999. godine.

“Nalazimo se na sredini petogodišnjeg perioda koji generiše realan rast u građevinarstvu”, kaže Davide. U periodu 2002-2007, rast je bio 10%; od 2008-2013. doživeli smo neverovatan pad od 26%, dok se u periodu 2014-2019. očekuje rast od 16%.

Godine 2017. građevinarstvo je činilo 10% BDP-a i promet od 2,000 milijardi evra u Evropi (uključujući Rusiju i Tursku), od čega je 50% išlo na stambene objekte, 30% na nestambene, a 20% na niskogradnju.

Oblaci na horizontu

Ipak, kad god se nalazimo u pozitivnom ekonomskom periodu, treba imati na umu oblake na horizontu.

“Uvek postoje rizici, stvari na koje treba obratiti pažnju”, upozorava Davide. Na primer, trenutno postoji politička nestabilnost u nekim zemljama, kao što je Italija. Mnoge stvari su još nejasne u vezi sa trgovinskom politikom Kine ili SAD, a snažan evro takođe utiče na izvoz. Na nekim tržištima postoje ozbiljne nestabilnosti izazvane različitim faktorima.

Takođe, gotovo negativan indeks prirodnog priraštaja stanovništva širom Evrope je još jedan važan faktor koji bi mogao uticati na rast građevinske industrije – demografija nema ni približno stopu rasta kao tržište nekretnina.

I dodatno, nivo investicija je u porastu i postoji bojazan od prezaduženosti stambenim kreditima zbog niskih kamatnih stopa.  

“Svi smo mi ljudi. Kad nam ide dobro, o problemima ćemo razmišljati sutra”, kaže Davide.

Pozitivnost i planiranje

Bilo kako bilo, ovaj analitičar je optimista kad se radi o bliskoj budućnosti. “Znate onu izreku: postoje laži, opasne laži i statistika! Ipak, najnovija predviđanja idu u prilog podacima od pre šest meseci – čak izgledaju i za nijansu bolje – tako da ovo potvrđuje snagu podataka.”

A šta posle 2020. god? „Nažalost, ne mogu da menjam ekonomiju, ali u Knauf Insulation-u barem možemo da planiramo promene, koristeći sadašnju pozitivnu situaciju kako bismo se pripremili za izazovna vremena koja dolaze.