Blog

Porodica Milanović iz Lazarevca osvojila besplatnu fasadu

By Knauf Insulation Srbija
Novembar 06, 2018

Ako nas redovno pratite, setićete se da smo u toku prošle godine organizovali nagradni konkurs DoReMi Fasada, u kome smo nagradili 5 porodica u Srbiji sistemom kontaktne fasade sa kamenom vunom.

Jedan od dobitnika bio je i Nemanja Milanović iz Lazarevca i ova priča je nastala u junu prošle godine. Da ne ostane samo na staroj priči, nedavno smo se ponovo čuli sa Nemanjom, da se uverimo kakav je život sada, sa fasadom na kući.

Zato čitajte do kraja.

doremi-lazarevac-1.jpg

doremi-lazarevac-2.jpg

doremi-lazarevac-3.jpg

doremi-lazarevac-4.jpg

doremi-lazarevac-5.jpg

doremi-lazarevac-6.jpg

doremi-lazarevac-7.jpg

Jun 2017.

U izdvojenom i mirnom kraju Lazarevca, nalazi se sokak sa lepim kućama, a među njima i kuća porodice Milanović. Sastoji se od jedne veće stambene jedinice, u kojoj živi mladi bračni par, Nemanja i Svetlana koji su u tom periodu očekivali prinovu, dok u manjem stanu žive Nemanjini roditelji, Divna i Velimir.

Kuća je sagrađena 1988. i greje se uglavnom na ugalj, uz povremeno dogrevanje drvima. Po njihovim rečima, godišnji trošak za grejanje je oko 1,100 evra.

Nemanja radi u IT industriji, ali za konkurs je čuo putem radio reklame :) Pesmu je napisao za nekoliko sati i kasnije je još dorađivao, a inspiracija mu je bila sama kuća koja, kako kaže, već dugo čeka izolaciju.

Za njih je nagrada stigla u najboljem trenutku, jer beba stiže krajem godine, a kuća će tada biti ušuškana. Nemanja ranije nije znao da postoji fasada sa kamenom mineralnom vunom, a sa našim rešenjem se upoznao prijavivši se na konkurs, gde je sve što ga je zanimalo o sistemu kontaktne fasade saznao na sajtu kamenavuna.com

Kaže da su se nagradi obradovale najviše majka i supruga.

Od pet dobitnika fasade, baš ova kuća ju je prva ugradila. Radovi su završeni već početkom jula 2017, ugrađena su ploče od kamene mineralne vune FKD-N Thermal debljine 10cm i završni materijali našeg partnera, firme Baumit.

doremi-lazarevac-10.jpg

doremi-lazarevac-11.jpg

doremi-lazarevac-12.jpg

doremi-lazarevac-13.jpg

doremi-lazarevac-14.jpg

Već sa prvim vrućinama, porodica je osetila blagodeti kamene vune na zidovima svoje kuće, u kojoj je boravak postao daleko prijatniji.

Godinu i nešto kasnije…

DSCN5161.jpg

Sa Nemanjom smo razgovarali i prošlog meseca, kako bismo čuli njegove utiske nakon nešto više od godinu dana od ugradnje kontaktne fasade sa kamenom vunom. I evo šta nam je rekao:

"Pre svega, kuća je daleko lepša sa fasadom nego bez nje tako da bi u samom startu to bilo dovoljno, a tek kad se na to nadovežu i ostale povoljnosti, utisak postaje kompletan :-)

Složićemo se da je prethodna zima bila blaža u odnosu na ranije zime, pa se troškovi grejanja se ne mogu u potpunosti porediti. Bez obzira na to, ono što sa sigurnošću mogu da kažem je da je celokupan utisak o životu u kući, otkad imamo izolaciju, daleko bolji. Kuća sada daleko bolje zadržava toplotu tokom zime i svežinu tokom leta, generalno ima umerenije promene temperature u zavisnosti od spoljašnjih uticaja.

IMG_20170705_114747.jpg

DSCN5160.jpg

IMG_20170705_114807.jpg

IMG_20170705_114759.jpg

doremi-lazarevac-9.jpg

Što se potrošnje tice, količina utrošenog ogreva smanjena je za nekih 30 procenata, konkretnije, sa 12 tona na 8 ili 9 tona. Čak je bilo i situacija da nam je bilo vrućina u kući a da grejanje nismo mogli više da smanjimo :-)

Pritom, kuća je takva da sve prostorije imaju spoljašnje zidove, ali je raspodela toplote bila zaista ravnomerna. Što se leta tiče i računa za struju, tu je ušteda negde oko 15-20 procenata, tj. ako je prethodnih godina iznos računa bio oko 9,000 dinara, sada je npr. 7,500 dinara. Jako je teško izvući precizne podatke zato što na račun utiče i dosta drugih faktora, ali cifre koje sam naveo su realne. Znači, ušteda nije tolika kao u zimskim uslovima, ali je od te uštede možda i bitnije to što se prostorije sporije zagrevaju tokom toplih dana, pa je i boravak u kući dosta prijatniji.

Verujem da većina građana koji žive u kućama razmišlja o ogrevu i izolaciji čim zakuca jesen - moja apsolutna preporuka je kamena vuna. Sve u svemu, izolacija nam je donela dosta prednosti, komfora i ušteda, a verujem da ćemo tek osetiti njene benefite".