Rodna ravnopravnost u našoj kompaniji nije tema – ona se podrazumeva!

By Knauf Insulation Srbija
Mart 08, 2023

Tri godine su prošle od prvog zabeleženog slučaja korone u Srbiji – a čini se kao da je prošlo mnogo više.

Tek kada smo izašli iz direktne opasnosti od pandemije, ukazala nam se kompletna slika o njenoj kompleksnosti, izolovanosti i strepnji kojoj smo bili izloženi sve vreme. Ova situacija je pokrenula i talas promena i novo sagledavanje prioriteta.

Jedna od velikih i primetnih promena je buđenje žena i ženskog pokreta u Srbiji, dizanje glasa za suštinsku ravnopravnost polova, za smanjenje stope nasilja i femicida, koji su nažalost u porastu u poslednje vreme.

Ovaj tekst je o ženama u našoj kompaniji – 8. mart je prilika da se podsetimo koliko nas je, ko smo i koliko smo postigle, a postigle smo mnogo!

SNAGA JE U JEDNAKOSTI

U Knauf Insulation Srbija rade 33 žene, što je 22% od ukupnog broja zaposlenih – može se reći da je ovo očekivani broj, budući da je proizvodnja kamene vune proizvodno intenzivna grana industrije gde je često potrebna veća fizička snaga. Čak 73% naših koleginica ima visoko obrazovanje, a od sedam menadžerskih pozicija, žene se nalaze na tri.

ZAŠTO JE DOBRO BITI ŽENA U KNAUF INSULATION-U?

Za svaku kompaniju je važno na kojim vrednostima počiva – a te vrednosti posebno dolaze do izražaja u vreme krize, kakvu smo imali u prethodnom periodu i koja se nažalost nastavlja ratnom krizom na tlu Evrope, energetskom krizom i sveopštom inflacijom. 

Knauf Insulation konstantno dokazuje da naše vrednosti – Menschlichkeit / ljudskost, humanost/, Partnerstvo, Posvećenost i Preduzetnički duh – nisu samo slovo na papiru, već principi kojima se vodimo i u dobru i u zlu.

Upravo one su ključ opstanka u vreme krize jer se prelivaju u konkretna dela koja doprinose psihološkoj sigurnosti i dobrobiti na poslu. 

Navedimo samo nekoliko primera:

  • Tokom pandemije su se svi trudili da smanje troškove, što je često rezultiralo u smanjenju broja zaposlenih i/ili smanjenju plata. U našoj kompaniji nijedna osoba nije otpuštena, plate su bile redovne i izvršeno je njihovo usklađivanje sa inflacijom prethodne dve godine; 
  • Obezbeđena je dodatna zaštitna oprema i sredstva kako bi se rad nastavio na najbezbedniji mogući način; 
  • Koleginice i kolege koji su prebačeni na rad od kuće su dobili sredstva za opremanje kućnih kancelarija. Unapređena su online sredstva komunikacije kako bi svi zaposleni bili u toku sa poslednjim informacijama u svakom trenutku;
  • Uveden je hibridni rad za sve kolege gde je to bilo moguće, koji je osta na snazi do danas, a on podrazumeva tri dana nedeljno rada u kancelariji ili na terenu, a dva dana od kuće, prema želji zaposlenog.

Kompanija je pružila podršku i poverenje svojim zaposlenima, a oni su joj vratili na najbolji način – rekordnim rezultatima u proizvodnji i prodaji mineralnih vuna.

I ZAŠTO JOŠ?

Kad si žena u Knauf Insulation-u, nemaš utisak da radiš u pretežno ’muškoj’ branši. O tebi i tvojoj porodici se brine, jer svi imate privatno zdravstveno osiguranje i pravo na besplatne sistematske preglede. Tvoja deca dobijaju bogate novogodišnje paketiće, a kasnije i stipendije za studije, a kad su prehlađena – imaš potpuno razumevanje za njihovu dodatnu negu.

Ako nemaš decu, niko te neće pitati da li i kada ćeš ih imati. Ako planiraš porodicu, niko ti neće uskratiti pravo na odsustvo zbog trudnoće i nege deteta i neće te požurivati da se vratiš na posao. Imaćeš zakonski broj dana odmora i još dodatne dane za obrazovanje, radni staž, malu decu – i podržavaće te da svaki dan odmora zaista i iskoristiš. Ako želiš da rasteš i usavršavaš se – dočekaće to sa odobravanjem i pomoći ti u tome.

Ako si tek počela da radiš kod nas – dočekaće te strpljenje, razumevanje i prihvatanje različitosti, kao i mentorski odnos sa iskusnijim kolegama koje su uvek spremne da pomognu i podele znanje.

Ako imaš problem, nedoumicu ili pitanje – na raspolaganju ti je besplatna anonimna telefonska linija koja pruža psihološku, finansijsku i pravnu pomoć i podršku. 

Zato što rodna ravnopravnost u našoj kompaniji nije tema – ona se podrazumeva!

U ČEMU JE TAJNA?

U pitanju je kombinacija faktora, pomenućemo samo neke: bezrezervna podrška menadžmenta svakom zaposlenom i tretiranje svih zaposlenih kao jednakih, bez obzira na pol; vrednosti i korporativna kultura koji se žive u praksi; podržavanje rasta i razvoja zaposlenih; atmosfera podrške i sigurnosti, vrednovanje znanja i stručnosti; saradnja i zajedništvo; prijateljstva na poslu i van njega.

U anketi sprovedenoj prošle godine među koleginicama, čak 74% je smatra da im je firma podsticajno okruženje za podizanje kvaliteta života, a 90% njih je zadovoljno podrškom od strane kompanije za vreme pandemije.

Našim damama želimo dobro zdravlje i sreću svakog dana u godini! Živele nam!