Podivljala deca i još jedan neuspešan skype sastanak? Vreme je za pauzu!

By Knauf Insulation Srbija
Mart 30, 2020

Sa setom se sećate svih onih prijatnih trenutaka iz svoje kancelarije? Razgovor uz kafu, zajednički rad sa kolegama, neočekivani gost koji bi vas obradovao i prijatan razgovor sa njim?

Da vidimo, gde se sada nalazite? U privremenoj kuhinjskoj ‘kancelariji’ dok vozite slalom između neprestanih Skype konferencija, boreći se sa prepunim inboksom dok spremate ručak za decu, pretvarajući se da razumete njihov domaći u pokušaju da savladate njihove napade besa veštinama UN pregovarača?

Nivo buke raste, notifikacije na telefonu ne prestaju, na pomolu je haos. I onda puknete.

Što nije dobro ni za vas ni za vašu decu.

I, šta nam je činiti? Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, odgovor je lak – napravimo pauzu. Lakše reći nego učiniti? I ne toliko, ako je sudeći prema SZO.

“Pravljenje pauze pomaže čim shvatite da vas vaše dete nervira ili da je nešto pogrešno uradilo”, kažu u SZO. “Od pomoći može biti i nekoliko dubokih udaha, ili da jednostavno stanete i osetite tlo pod sobom. Pauzu možete napraviti i zajedno sa svojom decom.”

Pratite ove korake, prema preporukama SZO:

Namestite se udobno

  • Nađite udobno mesto za sedenje, nek vam oba stopala budu na podu, a ruke opuštene na butinama. Zatvorite oči ako vam je tako lakše.

Razmišljajte trezveno

  • Sledeće, zapitajte se, ‘O čemu sada razmišljam?’ Osvestite svoje misli – da li su pozitivne ili su negativne. Razmislite kako se osećate i da li ste srećni ili ne. Primetite kako se osećate u svom telu.

Dišite duboko

  • Treći korak, usredsredite se na svoj dah i slušajte sebe kako udišete i izdišete. Možete staviti i dlan na svoj stomak i osetiti kako se sa svakim udahom i izdahom on nadima i opušta. Možete sebi izgovoriti, ‘U redu je, šta god da se desi – dobro sam.’ I onda oslušnite svoj dah.

Povratak

  • Vratite svest u prostor u kome se nalazite. Primetite kako se sada osećate u vezi sa zvukovima u prostoriji.

Razmislite

  • Osvestite – da  li se sada osećate drugačije? Kada ste spremni, otvorite oči.

Šta mislite? Da li vam odgovara ovakva pauza? Ili imate neki svoj način da odahnete? Podelite sa nama svoja iskustva u komentarima...