BRANISLAV POPOVIĆ, DIREKTOR FABRIKE SURDULICA, SRBIJA

Branislav Popović

Branislav je jedan od poslednjih koji se pridružio kompaniji Knauf Insulation, preuzimajući u oktobru prošle godine mesto direktora u našoj fabrici u Surdulici. Ovo je jedina fabrika kamene mineralne vune u zemlji i njen položaj omogućava nam da uspešno distribuiramo proizvode širom Srbije, ali i u Rumuniju, Bugarsku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Grčku, čime dajemo veliki doprinos poboljšanju energetske efikasnosti i održivosti širom regiona južnog Balkana.

Uspeh na koji sam najponosniji? Rekao bih da je to zaposlenje u kompaniji Knauf Insulation. Trebalo je mnogo truda i iskustva da bi se došlo do ove pozicije.
Branislav Popović, direktor fabrike Surdulica, Srbija

Gde ste radili pre nego što ste počeli da radite za Knauf Insulation?
Moj prvi posao bio je u industriji pića gde sam radio kao predstavnik prodaje, a zatim sam imao niz različitih pozicija u bankarskom sektoru, nastavljajući sa poslovima u metalnoj industriji. Svaka pozicija odigrala je svoju ulogu u oblikovanju mojih veština. Pre nego što sam se pridružio kompaniji Knauf Insulation, osam godina sam bio izvršni direktor preduzeća AlfaPlam Vranje. AlfaPlam proizvodi šporete na drva i pelet i redovni je kupac Knauf Insulation.

Kada ste počeli da radite u kompaniji?
Kao direktor fabrike Surdulica počeo sam da radim u oktobru 2020. godine.

Koji su ključni izazovi sa kojima se suočavate?
Što se tiče fabrike, organizacija proizvodnje tokom pandemije i dalje je najveći izazov. Upoznavanje tehnologije i mojih kolega, poznavanje organizacije kompanije na međunarodnom nivou, kao i rad od kuće – sve su to izazovi.

Kako je fabrika odgovorila na izazov pandemije?
Zdravlje i bezbednost su uvek bili prioritet broj jedan u Surdulici. Od samog izbijanja pandemije, u fabrici se strogo pridržavamo uputstava i smernica koji se odnose na bezbednost i neometani proces proizvodnje, a koje su dali centralni timovi i uprava. Svaki zaposleni je veoma svestan potencijalnih rizika i svi žele da daju svoj doprinos bezbednosnim merama.

Kako su vašu fabriku oblikovali zahtevi nakon prvog talasa COVID-a?
Mnogo smo naučili iz pandemije. Ljudi su počeli da cene zdravlje i bezbednost više nego ikad i ovo će ostati prioritet dugo nakon što se ova kriza završi.

Koje su ključne mere uvedene kako bi vaš tim bio u skladu sa sloganom "As Safe As Home" - bezbedan kao kod kuće?
Cela fabrika od početka prati mere bezbednosti. Proizvodni procesi morali su da budu malo reorganizovani kako bi se osigurala distance mešu zaposlenima, a mnoge kolege i dalje rade od kuće. Svi naši zaposleni su snabdeveni maskama, dezinficijensima i vitaminima.

Koja je vaša ambicija vezano za fabriku?
Cilj mi je da podignemo nivo proizvodnje i budemo najuspešnija fabrika u grupi poštujući životnu sredinu i zajednicu u kojoj poslujemo.

Na koja dostignuća u karijeri ste najponosniji?
Kako sam novi član Knauf Insulation zajednice, rekao bih da je zapošljavanje u kompaniji moj najveći uspeh. Bilo je potrebno mnogo truda i iskustva da bi se došlo do ove pozicije. U fabrici su me izuzetno dočekali i tim mi je pomogao da u vrlo kratkom roku upoznam postupke, organizaciju i proizvodne procese.

Koje uspehe biste želeli da istaknete u vezi sa bezbednošću na random mestu?
Do sada smo imali samo nekoliko radnika zaraženih virusom COVID-19 bez ozbiljnih posledica, a u novembru smo obeležili i sto dana bez nezgode. Do danas smo i dalje bez nezgoda.

Kako vaša fabrika doprinosi lokalnoj zajednici?
Cilj nam je da budemo primer i da svoje poslovanje vodimo na način koji je odgovoran i ekološki savestan. Koristimo najsavremeniju i najefikasniju opremu, a u 2021. planiramo da uložimo više od 10 miliona evra za postizanje naših ciljeva održivosti.

Koji su nedavni uspesi na polju održivosti bili važni za fabriku?
Prestali smo da šaljemo otpad na deponiju i u proizvodnom procesu koristimo još više recikliranog materijala. Kao rezultat, smanjujemo emisije štetnih gasova i doprinosimo boljem kvalitetu vazduha u okruženju.

Kakve poruke imate za komšije koji su zabrinuti zbog uticaja vaše fabrike na životnu sredinu?
Naše komšije mogu biti sigurne da naša fabrika posluje u skladu sa najstrožim lokalnim i međunarodnim propisima i standardima u našoj industriji. Dosledno radimo sve što je u našoj moći da stvorimo sigurno i zdravo okruženje za naše zaposlene i lokalnu zajednicu. Knauf Insulation je odgovorna fabrika i izuzetno je svesna svog značaja u društvu.

Postoji li neka važno iskustvo koje biste želeli da podelite sa kolegama?
Da. Moj moto je: "Kada nešto zaista želite, u to treba da uložite svu svoju energiju i to će se na kraju i ostvariti."