Godišnji izveštaj 2023

Godišnji izveštaj 2023

PUT ODRŽIVOSTI: 2023 ISTAKNUTE TEME


UVOD

Dominique Bossan, Knauf Insulation CEO

Održivost je putovanje kontinuiranog poboljšanja 

Dominique Bossan | Izvršni direktor Knauf Insulation za Evropu, Bliski istok i Aziju, član upravnog odbora Knauf grupe

“Kada smo se obavezali da stavimo ljude na prvo mesto, postignemo nultu emisiju ugljen-dioksida, ostvarimo cirkularnu ekonomiju i stvorimo bolje zgrade, postavili smo sebi jasne ciljeve do 2025. kako bismo merili svoj napredak.

“Što se 2023. godine tiče, ponosan sam na ono što smo postigli. Na putu smo da ispunimo svoje ciljeve za smanjenje ugljenika i povećanje bezbednosti.

"Imali smo rekordni odziv na internu anketu zaposlenih i dobili smo ohrabrujuće rezultate.

“Ipak, ostaje mnogo oblasti za poboljšanje. Zbog toga svake godine objavljujemo naš napredak u pogledu održivosti. To je godišnji podsetnik da održivost nije destinacija već put stalnog poboljšanja.”

Promena kulture vodi naš uspeh u održivost

Marc Bosmans | Direktor Održivosti Knauf grupe

“Godina 2023. je bila uzbudljiva za održivost u Knauf Insulation-u. Izgradili smo mrežu menadžera i inženjera održivosti kako bi uvezali sve naše lokacije i započeli smo radionice održivosti za sve naše zaposlene.

“Održivost stavljamo u srce svakog projekta, poslovnog cilja i komunikacije. Drugim rečima, sproveli smo veliku promenu kulture.

“Od fabričkog pogona do planova menadžment borda, ponosan sam što mogu da kažem da održivost pokreće sve aspekte našeg poslovnog uspeha.”

Marc Bosmans, Group Sustainability Director

.

Ljudi na prvom mestu

Kako brinemo za naše zaposlene i zajednicu

Na pravom smo putu da do kraja 2023. Spustimo svoju ukupnu stopu zabeleženih incidenata (TRIR) na 5,0, sa 5,9 koliko je bila u 2022. i +6,4 koliko smo zabaležili u 2022.

Što se tiče stvaranja pozitivnog radnog okruženja, rekordnih 83% zaposlenih dalo je svoje povratne informacije u našem trećem istraživanju zadovoljstva zaposlenih u 2023. Vidimo poboljšanje u angažovanosti zaposlenih 3,68 od 5 u 2020. na 3,80 u 2023.

Takođe vidimo značajan napredak u našim programima dobrobiti za zaposlene, inicijativama za različitost i inkluziju i našim projektima u zajednici. Nastavljamo da gradimo na ovom uspehu.

 

Krupka colleagues work on community projects in the Czech Republic, Knauf Insulation, Put People First
Ukupna stopa zabeleženih incidenata - svi regioni širom sveta
Procenat angažovanosti zaposlenih - 2023
Rekordan odziv na anketu zadovoljstva zaposlenih - 2023

.

Nulta emisija ugljenika

Napredak ka neto nula rešenjima

U 2022. smo smanjili ukupne emisije gasova staklene bašte za 8,2%. Ovo nas dovodi na pravi put da dostignemo naš cilj do 2025 – smanjenje ugrađenog ugljenika u našim proizvodima za 15% u poređenju sa 2021.

U 2022. godini smanjili smo emisije obima 2 (emisije iz električne energije koju kupujemo) za 63% u odnosu na prethodnu godinu, obezbeđivanjem obnovljive energije za našu proizvodnju. Takođe smo napravili mala smanjenja emisija obima 1 sa naših lokacija i emisija obima 3 iz našeg lanca vrednosti.

Ima još puno posla jer naša kompanija raste. Međutim, ubrzavamo tranziciju sa fosilnih goriva, povećavamo efikasnost i osiguravamo da naša postrojenja imaju nizak karbonski otisak gde god je to moguće.

Knauf Insulation Visé, Belgija, Nulta emisija
Ukupne emisije (Mton CO2e)
Knauf Insulation opseg emisije 1 (Mton CO2e), rezultati 2022
Knauf Insulation opseg emisije 2 (Mton CO2e) - rezultat 2022
Knauf Insulation opseg emisije 3 (Mton CO2e) - rezultat 2022

.

Obezbediti cirkularnu ekonomiju

Naš uspeh u recikliranju i izazovu nultog otpada

U 2022. poboljšali smo procenat recikliranog sadržaja u recepturi naše kamene mineralne vune na 13% sa 11% u 2021.

Nažalost, naš proizvodni otpad na deponijama porastao je za 47,8% od 2021. do 2022. godine zbog izazova u prvoj godini pokretanja jedne od naših grinfild investicija.

U ostalim oblastima napredak je pozitivan. Potrošnja vode smanjena je za 14% od 2021. do 2022. U kontinentalnoj Evropi sada koristimo 30% recikliranog sadržaja u našoj ambalaži i naša šema povrata paleta daje solidne rezultate u nekoliko zemalja.

Za to vreme, naša RESULATION usluga uspešno vrši povraćaj otpada od klijenata, sa gradilišta i srušenih objekata.

 Knauf Insulation uspeh u recikliranju
Procenat recikliranog sadržaja u našoj staklenoj mineralnoj vuni
Procenat recikliranog sadržaja u našoj kamenoj mineralnoj vuni
Napredak ka nultom otpadu na deponiju (kg otpada / tona nominalne proizvodnje)
Napredak u smanjenju upotrebe sveže vode (m3/tona nominalne proizvodnje)

.

STVARATI BOLJE ZGRADE

Naše aktivnosti koje uzrokuju promene 

Naši timovi za odnose s javnošću i javne politike širom sveta su tokom 2023. vodili kampanju da se energetska efikasnost zgrada stavi u srce agendi kreatora javnih politika i sada vidimo neke važne pomake. 

Podržali smo objavljivanje dve studije koje su pokazale kako bi renoviranje moglo da smanji potražnju za energijom u Evropi za 44% i da Evropi uštedi 3,5 biliona evra u troškovima energije tokom 20 godina. 

Podržali smo novo istraživanje koje je otkrilo kako ušteda energije doprinosi kritičnih 12% evropskom energetskom miksu i pokrenuli smo novi alat da pokažemo kako naša rešenja vraćaju ugljenični otisak za samo 95 dana. 

Prevodeći teoriju u praksu, takođe smo pomogli rekonstrukciju 63 zgrade socijalnog stanovanja u Belgiji. Projekat je istakao kako kvalitetno renoviranje poboljšava živote, podstiče dekarbonizaciju i pravi uštede energije. U ovom slučaju domaćinstva su zabeležila prosečnu uštedu energije od 60%.

95 dana prosek povrata ugljenika naših rešenja
60% prosečno smanjenje troškova energije nakon rekonstrukcije 63 zgrade u Belgiji
44% evropskih potreba za energijom u stanovanju se može smanjiti renoviranjem zgrada

.

PUT ODRŽIVOSTI: 2023 ISTAKNUTE TEME

Ako želite detaljnije da pratite naš put ka održivosti ili imate uvid u stavove našeg tima, naš kompletan izveštaj možete preuzeti ovde. 

 

 

Knauf Insulation Annual Review 2023

.

PREUZMITE OSTALE IZVEŠTAJE

Ovde možete pogledati izveštaje o održivosti, koji ističu naše akcije i napore  u oblasti održivosti i šire.

Izvestaji o odrzivosti