Kontaktna fasada

Kontaktna fasada

Spoljašnji zid, kao jedan od građevinskih elemenata koji čine objekat, ostvaruje toplotnu zaštitu objekta sa ciljevima da zaštiti korisnike objekata od nedovoljne ili suvišne toplote, od atmosferskih uticaja, od prodora vetra, prašine i zagađenog vazduha.

Takođe, zadatak ovog zida je i da stvori udobne uslove boravka, odnosno da pruži dobru akumulativnost toplote kako osećaj ugodnosti ne bi bio prekinut usled nagle promene u režimu grejanja ili nagle promene spoljašnje temperature.

Kontaktna fasada

ZID DIŠE - PAROPROPUSNOST

Koliko puta ste čuli: uradili smo izolaciju kuće, promenili stare prozore sa novim, PVC koji super dihtuju, sačekali grejnu sezonu i potom šok: na zidovima se pojavila buđ i plesan!

Kako je to moguće?

Možda je bitnije pitanje – da li je to moguće izbeći?

Naravno, ako za izolacioni materijal izaberete kamenu mineralnu vunu, kroz zidove će i pored ugradnje fasadnog sistema biti omogućena difuzija vodene pare – kako se to kod nas u Srbiji kaže, zidovi “dišu”.

Kamena vuna nudi ovu mogućnost – kako za postojeće, tako i za nove objekte.

 

zid-izolacija-3d-tekst.jpg

 

TOPLOTNI KOMFOR

Kamena mineralna vuna je vrhunski toplotni izolator.

Zahvaljujući strukturi materijala, otvorenoj poroznosti, ovaj materijal omogućava da imamo toplotni komfor u kući i zimi (toplotu zadržava unutar kuće), a i leti (sprečava da toplota uđe u kuću).

Poznato je da toplotni komfor pre svega zavisi od debljine ugrađene izolacije – po novim propisima potrebno je u fasadi imati 12 cm kamene vune za nove, a minimum 8 cm za postojeće objekte.

ZVUČNI KOMFOR

O neprijatnom zvuku koji prodire spolja razmišljamo tek kada ga čujemo u prostoriji.

Ako smo već uradili izolaciju kasno je za popravku.

Ali, ako za izolaciju fasadnih zidova izaberete kamenu vunu, o ovome ne morate da razmišljate, jer pored toplotne izolacije dobijate i zvučnu zaštitu, o istom trošku.

Glasni komšija i buka automobila sa ulice vise neće biti problem. Ostaje da samo uživate u vašem toplom i mirnom kutku.

TRAJNO REŠENJE

Koliko može da traje jedan fasadni sistem?

Odgovor je da će trajati dok su u funkciji svi elementi kontaktne fasade (izolacioni materijal, lepkovi, fasadni malter,…).

Ukoliko za izolaciju izaberete kamenu mineralnu vunu, o njenoj trajnosti ne morate uopšte da vodite računa!

Kamena vuna je kao prirodni materijal dobijen topljenjem kamena koji je, kao što svi znamo, dugovečan materijal i ako je pravilno ugrađen, traje koliko i sam objekat.

NIŽI RAČUNI ZA GREJANJE I HLAĐENJE

Stavili ste sve na papir i čini Vam se da je investicija preskupa.

Probajte da napravite novu računicu: sračunajte koliko ste plaćali za grejanje u zimskim mesecima.

Ugradnjom kvalitetne izolacije od kamene vune debljine na primer. 10 cm vaši troškovi će se smanjiti za minimum 50% !

Pomnožite ovu uštedu na mesečnom nivou sa 12 meseci pa potom sa npr. 5 godina i videćete da se ova investicija praktično otplati samo kroz uštede!

I ne zaboravite na ostale pogodnosti koje ste dobili (zvučna zaštita, zdrava klima u prostoriji, negoriva fasada, zidovi dišu, dugovečnost).