Blog

Investicija Surdulica 2021/2022/2023

By Knauf Insulation Srbija
April 11, 2023

Otvorena vrata u fabrici u Surdulici – svakog prvog petka u mesecu, od 10h, počev od aprila 2022. godine

Ukoliko želite da posetite našu fabriku, možete to učiniti svakog prvog petka u mesecu, od 10h, počev od aprila 2022.

Prethodno je obavezna prijava na mejl: [email protected] – molimo ostavite svoje ime, prezime i broj telefona. U istom mejlu možete prijaviti više osoba za posetu.


Pratite kako napreduju investicije iz dana u dan.

Od svog dolaska u Srbiju 2005. godine, Knauf Insulation konstantno ulaže u svoju fabriku i Surdulicu. U 2021. godine krenulo se sa novim ciklusom investiranja, čiji ciljevi su:

  • Dodatno povećanje održivog poslovanja kroz ulaganje u još čistija postrojenja
  • Poboljšanje kvaliteta kamene mineralne vune koja izlazi iz fabrike u Surdulici kroz unapređenje proizvodne opreme i pakovanja
  • Unapređenje kvaliteta života građana Surdulice, posebno mesne zajednice Belo  polje kroz smanjenje prisustva kamiona

Investicije započete u 2021. će trajati i u prvoj polovini 2022. i iznose oko 19 miliona evra. Na ovom blogu ćemo pratiti aktivnosti koje sprovodimo u fabrici i njihov napredak u okviru ovog investicionog ciklusa.

11. april 2023.

Zvanično smo završili rekonstrukciju vrednu više od 20 miliona evra. Pored ove značajne investicije, fabrika na jugu Srbije dobija još 15 novih radnika od 1. maja ove godine.

U prethodnom periodu javnost je redovno informisana o planovima za rekonstrukciju, planiranim investicijama, kao i programima podrške lokalnoj zajednici.

"Još jednom smo pokazali da Knauf Insulation ne odustaje od permanentnog ulaganja kako u proces proizvodnje tako i u očuvanje okoline u kojoj posluje. U razgovorima sa lokalnom zajednicom dali smo obećanja da ćemo se u svakom segmentu proizvodnje truditi da poboljšamo održivo poslovanje i da ćemo nastaviti da utičemo na razvoj Surdulice i celog kraja. Sada kada je ovaj ciklus investicija završen, možemo da se pohvalimo da smo obećanja održali i kroz rekonstrukciju i kroz zapošljavanje" – ističe Tihomir Civkaroski, generalni direktor Knauf Insulation zadužen za regiju istočna Evropa jug i dodaje da se u Surdulici proizvodi strateški važan materijal – kamena vuna – koji štedi energiju u zgradama i ujedno korisnike objekata štiti od požara i buke.

U cilju usklađivanja procesa proizvodnje sa aktuelnim inovacijama, veći deo proizvodne linije je zamenjen trenutno najsavremenijom dostupnom opremom. Stari dimnjak je zamenjen novim, a ugrađen je i najsavremeniji tzv. dezoks sistem za odsumporavanje, kojim su povećani reciklažni kapaciteti fabrike. Instalirana je i nova mašina za paletizaciju robe, čime se smanjuje upotreba plastičnog pakovanja i ostvaruje značajna ušteda magacinskog prostora.

Takođe, kako bi se rasteretila saobraćajna gužva u okolini fabrike i ubrzao proces otpremanja robe, izgrađena je nova zgrada logistike i moderan parking za kamione.

Ulaganja ovde neće stati, pa je u planu dalje uređenje novih platoa u krugu fabrike i adaptacija dodatnog natkrivenog magacinskog prostora, po završetku probne proizvodnje i finog štelovanja procesa nakon rekonstrukcije.

Preuzmite saopštenje za medije u PDF-u

 

01. februar 2023.

Nakon uklanjanja dva postojeća dimnjaka završena je izgradnja novog dimnjaka visine 75m.


Na fotografijama u nastavku videćete tešku mehanizaciju koja je učestvovala u montaži i kako novi dimnjak izgleda danju i noću.


Nastavljamo dalje sa radovima...

 

09. januar 2023.

Novu 2023. godinu počeli smo velikim radovima! U sklopu planiranih aktivnosti na rekonstrukciji fabrike, kompanija Knauf Insulation je ove nedelje započela demontažu starog dimnjaka, kako bi se na njegovo mesto postavio novi, moderniji i viši dimnjak, što je jedan od ciljeva kako bi se dodatno poboljšao rad surduličkog postrojenja.

U toku prošle godine javnost je detaljnije informisana o planovima za rekonstrukciju, planiranim investicijama za naredni period, kao i programima podrške lokalnoj zajednici. Jedna od najvažnijih akcija upravo je rekonstrukcija fabrike koja je zvanično otpočeta dolaskom dizalice od 500 tona u surduličku fabriku i demontažom dimnjaka kao prvim ali svakako ne jedinim zadatkom u okviru ovog velikog projekta.

Rekonstrukcija fabrike kamene vune u Surdulici trebalo bi da traje do početka aprila. I u narednim mesecima ćemo nastaviti da informišemo javnost o investiranju u održivije poslovanje i fazama ovog projekta koji je vredan oko 19 miliona evra.

 

19. septembar 2021.

Izgrađen je temelj za bazen za tehnološku vodu.

15. septembar 2021.

Izvršena je priprema terena za izgradnju postrojenja za odsumporavanje.

13. septembar 2021.

Malo smo pospremili i utegnuli svoje dvorište :)

Zamenjena je dotrajala ograda i popravljen zid ka prilaznom putu.

05. septembar 2021.

Pečurkica je nikla u našem dvorištu, ispred kancelarije tehnologije :)

Osveženo je zelenilo u krugu fabrike.

Dodatno su obeležene hodne staze u fabrici – jer sigurnost je na prvom mestu!

31. avgust 2021.

Rušenje ostataka stare fabrike FAEOS je pri kraju. Ostao je još deo dimnjaka – njega već mesecima skidamo deo po deo. Iako je najbrži način da se zgrada i dimnjak sruše bilo miniranje – nismo želeli da uznemiravamo okolno stanovništvo i odlučili smo se za dužu, ali bezbedniju proceduru.

Stanje početkom jula
 

Alpinista na dimnjaku
 

Stanje početkom septembra

 

14. avgust 2021.

Ugrađen prvi separator masti i ulja od predviđenih pet. Prvi kompletno postavljeni separator je na kraju platoa za gotovu robu. Sva atmosferska voda, pre izlaska iz kruga fabrike, prolaziće kroz ovakve separatore.

22. jul 2021.

Danas je 365 dana bez povrede na radu u našoj fabrici! Bezbednost zaposlenih je na prvom mestu, i prethodnih godina je uloženo mnogo u obrazovanje, treninge i podizanje svesti zaposlenih o tome da "NIŠTA NIJE TOLIKO VAŽNO DA SE NE MOŽE URADITI NA BEZBEDAN NAČIN".

17. jul 2021.

Reparacija krova na delu upravne zgrade – poboljšanje energetske efikasnosti objekta.

10. jul 2021.

Izgradnja kanala za prikupljanje atmosferske vode – atmosferska voda koja padne i prođe kroz krug fabrike će se od sada prečišćavati pre nego što dospe u kanalizaciju. Na taj način će eventualni ostaci ulja, benzina ili drugih nečistoća koje se mogu naći u fabričkom krugu biti odvojeni od vode.

05. jul 2021.

I lisice nas vole – jedna je došla u inspekciju.

30. jun 2021.

Stari FAEOS dimnjak je sve manji.

24. jun 2021.

Početak uklanjanja delova stare fabrike FAEOS koja se nalazi na placu naše fabrike.

28. maj 2021.

Posetila nas je i jedna roda da vidi kako npreduju Radovi.

14. maj 2021.

Pripremni radovi za projekat rekonstrukcije delova proizvodnje. Izmeštanje stare vage i hidrantske mreže.

Pročitajte i...