Sistemi za sertifikaciju zelenih zgrada

Hitno su vam potrebne pouzdane informacije o proizvodima za zelene zgrade?
Samo kliknite na knaufinsulation.com 

ili nam pišite na [email protected]

sistemi-za-sertifikaciju-1.jpg

Evo jedne dobre i jedne loše vesti u vezi sa zelenom gradnjom. Dobra vest je da zelena gradnja stiče sve veću popularnost. To je dobra vest u smislu inovacija, dobra vest za ljude koji koriste ove zgrade i dobra vest za životnu sredinu. Sjajno.

Loša vest je da, kako se zelena gradnja razvija, postaje sve sofisticiranija a snalaženje među informacijama o uticaju proizvoda na životnu sredinu može da predstavlja izazov. Da ne govorimo o jednostavnom pristupu tim informacijama u formi koja je razumljiva za sve. Dakle, ne baš tako sjajno.

Pa, odakle početi?

Najbolje mesto je knaufinsulation.com. Dovoljan je samo klik da dobijete sve informacije koje su vam potrebne o uticaju naših proizvoda na životnu sredinu i svim načinima na koje vam oni mogu doneti poene u sistemima za sertifikaciju zelenih zgrada (Green Building Rating Schemes – GBRS).

Plus, pružamo i tehničku podršku od strane obučenih procenjivača GBRS sistema i pružamo novosti o trendovima u vezi sa zelenom gradnjom.

Bilo da ste zainteresovani za GBRS sisteme poput BREEAM, DGNB i LEED ili za procene životnog ciklusa (LCA) i objavljene EPD (Izjava o uticaju proizvoda na životnu sredinu), dopustite da Knauf Insulation bude vaš vodič kroz šumu akronima zelene gradnje!

sistemi-za-sertifikaciju-4.jpg

Ko vodi računa o Izjavama o uticaju proizvoda na životnu sredinu
(EPD)?

Mi. EPD je najbolji način da se proceni uticaj proizvoda na životnu sredinu jer do najsitnijih detalja ispituje svaku fazu njegovog životnog ciklusa od početka do kraja.

Zato su nam EPD dostupni za skoro sve naše proizvode od staklene i kamene mineralne vune. Takođe smo pomogli u kreiranju sistemskih EPD-jeva za naše Urbanscape rešenja za zeleni krov — prvi u industriji.

Većina naših EPD-jeva može biti isporučena za manje od šest nedelja, ali za one kojima su potrebne osnovne informacije o uticaju proizvoda na životnu sredinu ali bez detalja iz EPD-ja, imamo Informativne listove o utcaju na životnu sredinu, dostupne na zahtev.

Takođe nudimo i jednostavni onlajn alat za procenu uticaja na životnu sredinu za Urbanscape ovde.

sistemi-za-sertifikaciju-3.jpg

Ko želi da zna kako proizvodi dobijaju poene u GBRS sistemima?

Mi. A znamo da i vi to želite. Zato imamo lako dostupne informativne listove koje možete preuzeti ovde u kojima je predstavljena detaljna analiza poena koji se dobijaju u LEED, DGNB i BREEAM za našu staklenu i kamenu mineralnu vunu, drvenu vunu i Urbanscape rešenja.

Svaki dokument jasno pokazuje kako možemo doprineti dobijajnju poena u pojedinim sistemima sertifikacije, počev od energetskog učinka, uticaja materijala poput recikliranog sadržaja i procena životnog ciklusa pomoću EPD-eva, do aspekata zdravlja i dobrobiti poput kvaliteta unutrašnjeg vazduha. Kada uvodimo nove proizvode, dodajemo i odgovarajući GBRS Informativni list na sajt.

Potrebna Vam je detaljnija ekspertiza ze neki projekat?

Možemo da pomognemo. Članovi našeg tima za održivost obučeni su u BREEAM za novogradnju, nekoliko nacionalnih varijacija i BREEAM International 2016 koji se više fokusira na kvalitet vazduha i EPD. Takođe imamo LEED i LEEDv4 Zelene Saradnike u SAD i Evropi, kao i HWE i DGNB specijaliste. To znači da možemo napraviti jedinstvena rešenja po meri kako bismo izašli u susret pojedinačnim projektima i specifičnom GBRS sistemu.

sistemi-za-sertifikaciju-5.jpg

Želite da znate kako će budućnost trendova u zelenoj gradnji uticati na Vas?

I opet vam mi možemo pomoći. Sagledavamo trendove koji oblikuju industriju i želimo da podelimo ta svoja iskustva.

Naš godišnji izveštaj o održivosti Insulation Matters i vesti sa društvenih medija (Twitter i LinkedIn) pružaju ne samo kompanijske informacije o uticaju na životnu sredinu, već i naše učešće u oblikovanju budućih standarda i propisa za zelenu gradnju putem rada sa GBRS sistemima, Evropskom komisijom, Evropskom regionalnom mrežom Saveta zelene gradnje i organizacijama poput Evropske asocijacije proizvođača izolacije (Eurima). Mali uvid u budućnost, čini današnje planiranje znatno lakšim.


Kratki vodič kroz četiri najpopularnija standarda za sertifikaciju zelenih zgrada


BREEAM ili metoda procene uticaja građevinskih objekata na životnu sredinu nastala je u Velikoj Britaniji 1990. godine, gde trenutno predstavlja dobrovoljni standard u privatnom sektoru, a obavezujući standard u javnom sektoru.

breeam-sertifikacija-thumb.jpg

Poeni se dodeljuju na osnovu nivoa održivog pristupa korišćenju energije i vode, unutrašnjem okruženju, zagađenju, transportu, materijalima, otpadu, ekologiji, procesima upravljanja i životnom ciklusu zgrada.

Raspoloživo je ukupno 109 poena od čega manje od 30 poena znači neuspeh, 45 poena znači dobar uspeh, 55 poena znači vrlo dobar uspeh, 70 poena je odličan uspeh, a za izuzetan uspeh mora da se ostvari preko 85 poena.

leed-sertifikacija-thumb.jpg

LEED ili liderstvo u energetskom i ekološkom projektovanju pokrenuto je 1993. godine u SAD i sada je popularno širom sveta, koliko i u Severnoj Americi.

Ovaj standard obuhvata nove, postojeće, komercijalne i stambene objekte, a bavi se efikasnošću u pogledu energije, atmosfere i vode, materijalima, resursima i kvalitetom unutrašnjeg okruženja.

U okviru ovog standarda raspoloživo je 100 poena koji se mogu osvojiti. Da biste bili sertifikovani potrebno vam je preko 40 poena, za srebro vam je potrebno više od 50 poena, za zlato više od 60 poena, a za platinu više od 80 poena.

hqe-sertifikacija-thumb.jpg

HQE ili Haute Qualité Environnementale (Standard visokog kvaliteta) je francuski standard koja je pokrenuta 1996. godine.

Ne tako široko usvojen kao LEED ili BREEAM, standard HQE je ipak posvećen zajedničkim ciljevima uključujući smanjenje potrošnje energije i vode, minimalan ekološki uticaj na okolinu, zdravo unutrašnje okruženje i pun životni ciklus zgrade.

On obuhvata nove i postojeće zgrade, od komercijalnih objekata do višeporodičnih zgrada.

dgnb-sertifikacija-thumb.jpg

DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachaltiges Bauen ili Nemački savet za održivu gradnju) osnovan je 2008. godine i njegov fokus je na oko 50 kriterijuma koji se kreću od aspekata ekoloških, ekonomskih, tehnoloških i radnih procesa do socio-kulturnih i funkcionalnih dimenzija.

„Zauzet je holistički pristup”, što znači da sistem procenjuje celokupan životni ciklus zgrade. Zgradama se dodeljuju DGNB sertifikati u bronzi, srebru ili zlatu.

Osim toga, postoji opcija jednostavne predsertifikacije u fazi planiranja.

Referentni objekti

Naši proizvodi ugrađeni su u mnoge zelene zgrade sertifikovane od strane nekog od standarda za sertifikaciju zelenih zgrada, kao što su LEED, BREEAM, HQE ili DGNB. Više referentnih projekata potražite na sledećem linku:
https://www.knaufinsulation.com/references

Da li ste znali?

Naša upravna zgrada u Severnoj Americi takođe poseduje LEED sertifikat, što naše liderstvo u ovoj oblasti potvrđuje i na delu!

knauf-insulation-sad-zgrada.jpg

Održivost proizvoda

Knauf Insulation procenjuje učinak proizvoda na najsavremeniji način

Mi nastojimo da tržištu obezbedimo podatke koji su neophodni da bi na pravilan način mogao da se proceni uticaj naših proizvoda/rešenja na životnu sredinu.

Prilikom procene održivosti svojih proizvoda ispitujemo svaku fazu životnog ciklusa proizvoda do najsitnijih detalja, od kolevke pa do groba, pomoću metode Ocene životnog ciklusa (LCA - Life Cycle Assessment).

 

Pročitajte detaljnije o najpopularnijim standardima za sertifikaciju zelenih zgrada

LEED STANDARD

Njime je predviđeno devet sistema ocenjivanja, definisanih prema tipologiji objekata; planiranje; i za održavanje i upravljanje postojećim zgradama. Više...

HQE ŠEMA SERTIFIKACIJE

Pet osnovnih principa - sveobuhvatni pristup, adaptibilnost, najbolje performanse, tehnička ekspertiza i transparentnost poslovanja - čine HQE šemu sertifikacije posebnim. Više...

BREEAM STANDARD

Protokol koji određuje standarde za najbolju praksu u održivom dizajnu i merilo koje je korišćeno da bi se opisale ekološke, energetske i održive performanse neke građevine. Više...

DGNB STANDARD

Standard podjednako tretira svaku fazu životnog ciklusa građevine, od projekta do gotovog objekta, prema identičnim kriterijumima, a u skladu sa različitim profilima korisnika tih građevina. Više...