Stiropor ili kamena vuna za kontaktnu fasadu?

Pitanje: Poštovani, planiran da uradim demit fasadu na stambenom objektu. Radi se o porodičnoj kući, zidanoj giter blokovima, koja sa spoljašnje strane nije izmalterisana.

Mislio sam da koristim stiropor ali neki kažu da je kamena vuna bolja. Šta mi vi preporučujete? Šta bolje izoluje i kolika je razlika u ceni? Sa kojim materijalom se brže gradi? Nadam se iskrenom odgovoru od vas. Hvala puno.
Pozdrav, Sava

Odgovor: Odluka da se na objektu uradi kontaktna fasada (u svakodnevnom govoru prepoznat je termin 'Demit fasada') je svakako ozbiljan korak, pre svega u finansijskom pogledu, jer zahteva ulaganja koja su značajna stavka za kućni budžet. Zato treba dobro razmisliti i na sveobuhvatan način pristupiti izboru i odluci o vrsti i kvalitetu materijala koje ćete ugraditi. Predlažemo da uzmete u obzir sledeće činjenice:

  • Kontaktnu fasadu radite samo jednom u životnom veku objekta – treba izabrati komponente koje će to omogućiti - dakle, trajno rešenje;
  • Razmislite o svim aspektima i problemima na objektu koje bi kontaktna fasada trebalo da vam reši – pored termičke izolacije zimi, razmišljajte i o termičkoj zaštiti leti, zvučnoj izolaciji od buke spolja i požarnoj otpornosti fasade;
  • Unutrašnji komfor u prostorijama nakon ugradnje fasade – neophodno je da zidovi posle ugradnje izolacionog materijala „dišu“, tj, da se omogući difuzija - prolazak vodene pare iz unutrašnjosti kroz spoljne zidove.

Ukoliko ste sve navedeno uzeli u obzir, tu se krije i odgovor na Vaše pitanje – da li je bolje da za izolacioni materijal izaberete stiropor (EPS) ili kamenu mineralnu vunu.

Ukoliko se opredelite za kamenu mineralnu vunu, dobićete odgovarajuću toplotnu zaštitu koja je na nivou EPS izolacije (naravno za iste izabrane debljine izolacije) ali ćete dobiti i odličnu zvučnu izolaciju zidova kao i negorivu fasadu. Napominjemo da obratite pažnju da sve komponente fasadnog sistema budu prilagođene izolacionom materijalu kao što je kamena vuna. Proizvođači lepkova i završnih slojeva na fasadi u svojoj ponudi imaju sertifikovane sisteme kontaktne fasade (tzv. ETICS sisteme) sa kamenom vunom - ti sistemi su u klasi A2, što ih svrstava u negorive sisteme. ETICS sistemi sa EPS-om ne mogu dobiti ovu klasu i oni uvek spadaju u gorive sisteme.

Takođe, bitna razlika u karakteristikama je paropropusnost materijala; ovu karakteristiku definiše koeficijent µ (što je manja vrednost µ, to para lakše prolazi kroz materijal). Kako biste lakše razumeli, dajemo Vam primer vazduha, gde je vrednost µ=1. Za kamenu vunu je: µ=1,2 a za EPS µ=30-40. Iz ovog poređenja je jasno da se difuzija vodene pare kroz zidove sa kamenom vunom obavlja bez problema, pa su i kvalitet unutrašnjeg vazduha i mikroklima svakako bolji u odnosu na sisteme koji u svom sastavu imaju izuzetno neparopropusne materijale.

Vaš deo pitanja vezan za ugradnju ima jednostavan odgovor – ako se ugrađuje po pravilnima, oba sistema su ravnopravna u smislu težine ugradnje, bolje reći - lakoće ugradnje. Kontaktni sistemi imaju jednaka pravila ugradnje, bez obzira na izolacioni materijal (EPS ili kamena vuna). Ključna razlika je da se ploče od kamene vune obavezno tipluju, za razliku od ploča od EPS koje ne moraju uvek (zavisi od visine objekta, izloženosti vetru i nekih drugih stavki).

Ostaje još cena – činjenica je da su kontaktne fasade sa kamenom vunom skuplje od onih sa EPS-om ali i tu konačna ocena zavisi od više faktora. Ako biste izabrali kvalitativno slične ostale komponente sistema, sam izolacioni materijal je duplo skuplji (kamena vuna vs EPS iste debljine).

Na Vama je da procenite da li su svi dodatni benefiti kamene vune koje smo naveli - dovoljan argument da se odlučite i uložite svoja sredstva u ovaj tip izolacije.