Stiropor ili kamena vuna za kontaktnu fasadu?

Pitanje: Poštovani, nadam se da ćete pronaći vremena za moje pitanje i da ću od Vas dobiti adekvatan odgovor i ispravan savet. Naime, planiran da uradim demit fasadu na stambenom objektu. Radi se o porodičnoj kući, zidanoj giter blokovima, koja sa spoljašnje strane nije izmalterisana.

Mislio sam da koristim stiropor ali neki kažu da je kamena vuna bolja. Šta mi vi preporučujete? Šta bolje izoluje i kolika je razlika u ceni? Sa kojim materijalom se brže gradi? Hvala puno.
Pozdrav, Sava

Odgovor: Odluka da se na objektu uradi kontaktna fasada (u svakodnevnom govoru prepoznat je termin 'Demit fasada') je svakako ozbiljan korak, pre svega u finansijskom pogledu, jer zahteva ulaganja koja su značajna stavka za kućni budžet. Upravo iz tog razloga je potrebno dobro razmisliti i pokušati na sveobuhvatan način pristupiti izboru i samoj odluci o vrsti i kvalitetu komponenti koje ćete ugraditi. Predlažemo da uzmete u obzir sledeće činjenice:

  • Kontaktnu fasadu radite samo jednom u životnom veku objekta – treba izabrati komponente koje će to omogućiti - dakle, trajno rešenje;
  • Razmislite o svim aspektima i problemima na objektu koje možete rešiti sa kontaktnom fasadom – pored termičke izolacije zimi, razmišljajte i o termičkoj zaštiti leti, zvučnoj izolaciji od buke spolja i požarnoj otpornosti fasade;
  • Obratite pažnju i na uslove komfora u unutrašnjim prostorijama po ugradnji fasade – neophodno je da zidovi posle ugradnje izolacionog materijala „dišu“, tj, da se omogući difuzija-prolazak vodene pare kroz spoljne zidove.

Ukoliko ste razmišljali na gore naveden način, tu se krije i odgovor na Vaše pitanje – da li je bolje da za izolacioni materijal izaberete stiropor (EPS) ili kamenu mineralnu vunu. Ukoliko se opredelite za kamenu vunu, dobićete odgovarajuću toplotnu zaštitu koja je na nivou EPS izolacije (naravno za iste izabrane debljine izolacije) ali ćete dobiti i odličnu zvučnu izolaciju zidova kao i negorivu fasadu. Napominjemo da obratite pažnju da sve komponente fasadnog sistema budu prilagođene izolacionom materijalu kao što je kamena vuna. Proizvođači lepkova i završnih slojeva na fasadi u svojoj ponudi imaju sertifikovane sisteme kontaktne fasade (tzv. ETICS sisteme) sa kamenom vunom - ti sistemi su u klasi A2, što ih svrstava u negorive sisteme. ETICS sistemi sa EPS-om ne mogu dobiti ovu klasu i oni uvek spadaju u gorive sisteme.

Takođe, bitna razlika u karakteristikama je paropropusnost materijala; ovu karakteristiku definiše koeficijent µ (što je manja vrednost µ, to para lakše prolazi kroz materijal). Kako biste lakše razumeli, dajemo primer vazduha, gde je vrednost µ=1. Za kamenu vunu je: µ=1,2 a za EPS µ=30-40. Iz ovog poređenja vam je jasno da se difuzija vodene pare kroz zidove sa kamenom vunom obavlja bez problema, pa su i kvalitet unutrašnjeg vazduha i mikroklima svakako bolji u odnosu na sisteme koji u svom sastavu imaju izuzetno neparopropusne materijale.

Vaš deo pitanja vezan za ugradnju ima jednostavan odgovor – ako se ugrađuje po pravilnima, oba sistema su ravnopravna u smislu težine ugradnje, bolje reći - lakoće ugradnje. Kontaktni sistemi imaju pravila ugradnje koja su jednaka za oba sistema (EPS i kamena vuna). Ključna razlika je da se ploče od kamene vune obavezno tipluju, za razliku od ploča od EPS koje ne moraju uvek (zavisi od visine objekta, izloženosti vetru i nekih drugih stavki).

Ostaje još cena – činjenica je da su kontaktne fasade sa kamenom vunom skuplje od onih sa EPS ali i tu konačna ocena zavisi od više faktora. Ako biste izabrali kvalitativno slične ostale komponente sistema, sam izolacioni materijal je duplo skuplja (kamena vuna vs EPS iste debljine).

Na vama je da procenite da li su svi dodatni benefiti kamene vune koje smo naveli - dovoljan argument da se odlučite i uložite svoja sredstva u ovaj tip izolacije.