Ugradnja izolacije u ventilisanim fasadama

Ugradnja izolacije u ventilisanim fasadama

Noseća potkonstrukcija – vertikalni i/ili horizontalni profili

Uloga potkonstrukcije je da nosi spoljašnju fasadnu oblogu i prenosi opterećenje nastalo vetrom na nosivu konstrukciju. Noseća konstrukcija se mehanički pričvršćuje za noseći zid, u svemu prema uputstvu proizvođača fasade.

Noseća potkonstrukcija
 

Termoizolacija - Knauf Insulation mineralna vuna

Ploče mineralne vune postavljamo tesno jednu uz drugu, bez zazora između ploča. Svaku ploču pričvršćujemo za podlogu minimalno jednim tiplom na sredini ploče. Koristiti specijalno dizajnirane tiplove za ventilisane fasade. Tip, dužina tipla i način ugradnje u svemu prema uputstvu proizvođača tiplova. Naša preporuke je tipl DH.

Termoizolacija
 

Paropropusna-vodonepropusna folija

Savremeni način gradnje preporučuje upotrebu paropropusnih-vodonepropusnih folija posebno dizajniranih za ventilisane fasade, čime se povećava vodootpornost i UV stabilnost (kod fasadnih obloga sa otvorenim spojevima) kao i otpor strujanju vazduha uz površinu ploče (naročito kod visokih objekata i objekata gde se očekuje jako strujanje vazduha u sloju za ventilaciju).

U slučaju kada je noseća potkronstrukcija postavljena pre ugradnje folije, folija se ukraja i postavlja vertikalno između profila, a preko vune, odozdo na gore. Ako je postavljanje potkonstrukcije predviđeno kasnije, folija se može postaviti i horizontalno preko vune, takođe odozdo na gore. Preklopi na folijama treba da budu min 10cm, i folija se lepi pomoću integrisane lepljive trake i dodatno spolja pomoću univerzalne lepljive trake. Takođe, neophodno je i dodatno tiplovanje preko folije, i to sa po dva tipla po ploči, po rasporedu W. Preporučeni broj tiplova koji idu preko folije je min 5 kom/m2, a u ivičnim zonama povećati broj zbog jačeg strujanja vetra.

Izbor folije i lepljive trake zavisi od toga da li završna obloga ima zatvorene ili otvorene spojeve:

- Za završnu oblogu sa zatvorenim spojevima koristimo foliju Homeseal LDS 0.04 FixPlus i lepljivu traku Homeaseal LDS Solifit-1
 

- Za završnu oblogu sa otvorenim spojevima koristimo foliju Homeseal LDS 0.02 UV FixPlus i lepljivu traku Homeaseal LDS Solifit-UV – oba proizvoda otporna na UV zrake

Folija 1
 
Folija 2
 

Sloj za ventilaciju

Širina sloja za ventilaciju iznosi minimum 2 cm (u svemu prema preporukama proizvođača fasade).

Uloga ovog sloja je da odvodi vodenu paru iz objekta kao i vodu koja eventualno može da prodre kroz spojnice fasadne obloge.

Leti sprečava prodiranje toplote u unutrašnjost objekta a zimi predstavlja dodatni toplotni izolator.

Prikaz korekcija
 

Spoljašnji, dekorativni sloj – fasadna obloga

Definiše vizuelni izgled objekta i može biti od: stakla, mermera, kamena, alukobonda, sa otvorenim ili zatvorenim spojevima.

Uloga ovog sloja je da štiti od sunca, kiše i ostalih atmosferskih uticaja.

Takođe, ovaj sloj prima i prenosi opterećenje nastalo vetrom na noseću potkonstrukciju i daje fasadi objekta autentičnu estetiku.

Zavrsni sloj 1
 
Zavrsni sloj 2