Blog

44 godine fabrike u Surdulici

By Knauf Insulation Srbija
Jun 12, 2018

Naša porodica proizvodnih fabrika ima preko 34 člana širom planete a od 2005. godine joj se pridružila i fabrika u Surdulici, malom mestu na jugu Srbije.

Kamena vuna po prvi put u Srbiji

Kamena vuna je po prvi put počela da se proizvodi u Srbiji davne i prekretne 1974. godine, i to baš u Surdulici. Do tada je na istom prostoru funkcionisalo preduzeće „Miloš Mamić“ za proizvodnju vodenog stakla, deo “Galenika-Hemija“ u sastavu SOUR „Galenika“ iz Zemuna.

Odluka da se krene sa proizvodnjom visokokvalitetnog, višenamenskog izolacionog materijala kamene vune bila je, između ostalog, vezana za drastičan rast cena energenata usled naftne krize koja je tih godina ponegde uzrokovala i nestašicu nafte i njenih derivata.

naftna-kriza-1974.jpg

Podstaknuta globalnim dešavanjima, Srbija donosi zakonsku regulativu za postavljanje izolacije na novoizgrađenim objektima, a Fond za razvoj nedovoljno razvijenih područija SRS, u saradnji sa društveno-političkim organizacijama, gradi fabriku mineralne – kamene vune u Surdulici.

Već tada se imalo u vidu da je jedan od najboljih načina za štednju energenata i energije – izolacija, a da je kamena vuna jedan od najkvalitetnijih materijala za tu namenu.

Izgradnja fabrike

Nova fabrika koja je građena u toku 1973. i 1974. godine nazvana je "Fabrika kamenih proizvoda 25. maj" i počela je sa radom upravo tog datuma 1974. godine. Tehnologija je preuzeta od već postojeće fabrike Termo u Škofja Loki, Slovenija (koja je danas takođe deo porodice Knauf Insulation).

stara-fabrika-surdulica.jpg

Fabrika u Surdulici 1974

Na samom početku fabrika je imala 40 radnika a kapacitet proizvodnje je do 1980. godine dostigao 10.000t.

Zanimljivo je da je tržište za surduličku fabriku u to vreme bilo, pored Srbije i Nemačka, i to fabrika plafonskih ploča u gradiću Grafenau. Kuriozitet je da se i ta fabrika danas nalazi u sastavu korporacije Knauf

Knauf_Grafenau.jpg

Fabrika plafonskih ploča - Grafenau

U početku se kao sirovina koristila zgura iz čeličane u Smederevu – duga bela vlakna pomešana sa dacitom, kamenom iz Vrnjačke Banje. Još tada je postojala ideja da se počne sa proizvodnjom vune za građevinarstvo, ali su se tek 1986. godine stekli uslovi za izgradnju nove proizvodne linije.

Kada je 1977. energetska kriza uzela maha, u Srbiji se osetila potreba za štednjom svih oblika energije, što se pozitivno odrazilo na proizvodnju termoizolacionih materijala. Došlo je do povećanja proizvodnja mineralne vune pod trgovačkim imenom "Vunizol", i to u obliku različitih namenskih proizvoda kao što su: izolacioni jastuk, izolacioni filc, izolacioni gajtan i rinfuzna vuna u vrećama i balama.

Novi_Beograd_1978.jpg

Novi Beograd 1978

Svi ovi proizvodi našli su efikasnu primenu u svrhu toplotne i zvučne izolacije raznih industrijskih postrojenja i građevinskih objekata.

80-te i 90-te 

Početkom osamdesetih godina prošlog veka u fabrici u Surdulici je proizvedeno rekordnih 11.400 tona vune

Sama fabrika je u startu zapošljavala 105 radnika i do 1981. godine broj zaposlenih je, kao i proizvodnja, porastao i dostigao broj od 163 zaposlenih. 

Interesantan je podatak da se u isto vreme u Srbiji po prvi put mere i definišu gubici energije u objektima sa i bez izolacije. Ustanovljeno je da je jeftinije staviti izolaciju nego neracionalno trošiti energiju čiji gubici se se kreću oko 40 odsto u objektima koji nisu izolovani. 

Betonski elementi bili su, pored kamene vune, okosnica proizvodnje u 90-tim godinama. Materijal za popločavanje koji se tada proizvodio u Surdulici i danas krasi brojne trgove i ulice u Vrnjačkoj Banji, Beogradu, Vladičinom Hanu...

Fabrika je 1991. godine promenila ime iz "Fabrika kamenih proizvoda 25. maj" u "Vunizol", ime koje je bio prepoznatljiv termoizolacioni brend širom bivše Jugoslavije i koje se održalo sve do 2005. godine.

Da se u fabrici uvek mislilo o reciklaži, govori i podatak da se topla voda koristila u plastenicima koji su 80-tih godina bili u sastavu fabrike i u kojima se uzgajalo cveće i povrće.

Bez “Vunizol” proizvoda se nije mogla zamisliti termička i zvučna izolacija kako u građevinarstvu, tako ni kod proizvođača bele tehnike, procesne industrije, termoelektrana, toplana.

Po Zakonu o transformaciji iz 1997. godine društveno preduzeće "Vunizol" se krajem 2001. godine transformiše i prelazi u akcionarsko.

Dolazak Knauf Insulation-a

Do 31.12.2005. godine “Vunizol” je akcionarsko društvo sa 60 odsto akcionarskog kapitala i 40 odsto državnog kapitala. Od 01.01.2006. godine kupovinom akcija od malih akcionara i države, vlasnik postaje kompanija "Knauf", sa tadašnjim sedištem u Francuskoj, sa 100 odsto privatnog kapitala . 

Godine 2007. fabrika u Surdulici je u potpunosti rekonstruisana; izgrađena je nova proizvodna linija i povećan kapacitet, a vodilo se računa i o životnoj sredini, pa su instalirana moderna postrojenja za prečišćavanje vazduha i vode.

dolazak-Knaufa_0.jpg

Rekonstruisana fabrika u Surdulici

Preduzeće danas posluje pod nazivom "Knauf Insulation" d.o.o. Beograd i jedno je od najuspešnijih preduzeća na jugu Srbije. Od 2006. do danas, u fabriku je uloženo više od 25 miliona evra.

Celokupna investicija predstavlja jednu od 10 najvećih investicija nemačkih kompanija u Republici Srbiji.

Bilo je tu početnih poteškoća ali je ubrzo postignut željeni kvalitet. Jedan od problema sa kojim smo se suočili bio je i nedovoljna uposlenost kapaciteta.

Tako je u 2009. godini proizvedeno 25.000 t, u 2010-toj 29.000 da bi brzo stigli do rekordnih 40.000 u prošloj godini.

Surdulica_Otvoreni-magacin.jpg

Otvoreni magacin u Surdulici

Pored zaposlenih u Knauf Insulation-u za ovaj uspeh svakako su zaslužni i naši partneri, naši kupci, dobavljači i svi ostali sa kojima sarađujemo.

Interesantan je podatak da preko 60% naše proizvodnje odlazi na inostrana tržišta čimedoprinosimo rastu izvoza u Srbiji.

Budućnost

Misija Knauf Insulation-a je da postane svetski lider u pružanju energetski efikasnih rešenja u zgradarstvu. Možda to zvuči neskromno ali u Srbiji mi to već zasigurno jesmo.

Pored same prodajne realizacije to se ogleda i u pružanju adekvatne stručne pomoći relevantnim institucijama u zemlji po pitanju donošenja adekvatnih mera i pravilnika za energetsku efikasnostkao i njihovim promosivanjem. Takođe sarađujemo sa relevantnim institucijama po pitanju povećanja zaštite od požara u zgradarstvu u svim zemljama u regionu.

Prepoznati smo kao kompanija koja pruža stručnu edukaciju i podršku arhitektama, inženjerima i izvođačima, čime uspostavljamo visoke standarde u građevinarstvu koji postoje u razvijenim zemljama Evrope i sveta.

Jubilej od 40 godina rada fabrike je odličan povod da pogledamo iza sebe – odakle smo krenuli i gde smo sada, ali i ispred sebe – gde želimo da stignemo u narednim godinama.

Šta se sve dešavalo kod nas i u svetu te 1974

Skupština SFRJ donela novi Ustav koji je bio na snazi do raspada države.

donet-ustav-sfrj-1974.jpg

Završena "Beograđanka" ("Palata Beograd"), otvorena velika robna kuća.

otvorena-beogradjanka.jpg

Predstavljena prva generacija Volkswagen Golfa

prva-generacija-vw-golf.jpg

Afera Votergejt (Watergate) - Sudski komitet Predstavničkog doma SAD odobrio prvi član za opoziv predsednika Niksona: ometanje pravde (u tri sledeća dana i za zloupotrebu vlasti i nepoštovanje Kongresa).

nikson-watergate-afera.jpg

Otvoren Njegošev mauzolej na Lovćenu, rad Ivana Meštrovića.

otvoren-njegosev-mauzolej-na-lovcenu.jpg

Boks-meč "The Rumble in the Jungle" u Kinšasi - Muhamed Ali porazio Džordža Formana.

The_Rumble_in_the_Jungle_poster.jpg

Emitovana prva emisija Kocka, kocka, kockica

Mađarski pronalazač i profesor arhitekture Erne Rubik izumeo "Rubikovu kocku", koja se smatra jednom od najprodavanijih igračka u svetu, jer je do 2005. godine prodata u više od 300 miliona primeraka.

izmisljena-rubikova-kocka.jpg