Bezbednost: sve je do nas

By Knauf Insulation Srbija
April 25, 2019

Knauf Insulation danas obeležava Međunarodni dan bezbednosti i zdravlja na radu (koji je inače 28.april) brojnim aktivnostima u koje je uključeno svih 5,500 zaposlenih u svih 38 zemalja u kojima kompanija posluje.

Više od 90% nezgoda na radu se dešava usled ljudskog faktora, te aktivnosti koje danas sprovodimo ističu upravo poruku da svaki pojedinac ima odgovornost da preduzme odgovarajuće mere ukoliko uoči da se bilo ko ponaša nebezbedno. 

Generalni direktor Grupe Žan-Klod Karlin je izjavio: “Bezbednost na radu je naš prioritet u Knauf Insulation, i imamo jasne smernice, procedure i procese vezane za sprovođenje politike bezbednosti na radu.

“Međutim, bezbednost je u potpunosti naša odgovornost. Osnovni uzrok nezgoda je ljudski factor, i neophodno je da intervenišemo ukoliko uočimo nebezbedno ponašanje – čak i ako je akter iskusniji ili nadređeni i kolega. Niko nije izuzet od pravila.”

Danas jeste važan dan, ali naš fokus na bezbednost na radu mora biti 24/7

Kako bismo istakli važnost ovakvog ponašanja, svaki zaposleni u kompaniji je dobio ‘Stop’ karticu, čime smo im omogućili da preduzmu odgovarajuće mere u slučaju potencijalne nezgode. Takođe, napravljen je i prikazan u svim fabrikama poseban video koji obrađuje temu bezbednog ponašanja na random mestu, sa obraćanjem g-dina Karlina. 

Pored navedenog, dodatne bezbednosne aktivnosti su sprovedene u našim fabrikama i kancelarijama u Surdulici i Beogradu, u Rusiji, Nemačkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Turskoj, Hrvatskoj, Severnoj Americi, Francuskoj, GB i Australiji. Zaposleni su učestvovali u radionicama, panel diskusijama, obukama prve pomoći, vatrogasnim demonstracijama, kvizovima i prezentacijama.  

Surdulica-fb.jpg

“Međunarodni dan bezbednosti i zdravlja na radu nam daje priliku da se na 24 sata zaista usredsredimo na ovu temu, kako bismo i svakog drugog dana u godini živi i zdravi otišli kući s posla”, dodao je g-din Karlin.

Međunarodna organizacija rada (ILO) u službi radnika od 1919.

Ove godine se obeležava stogodišnjica postojanja Međunarodne organizacije rada, jedne od najstarijih specijalizovanih agenicja Ujedinjenih nacija. U okviru obeležavanja godišnjice je i 24-časovna globalna tura, lansiranje izveštaja o Budućnosti zaposlenja, a od Međunarodne konferencije posvećene stogodišnjici, koja će se održati u junu ove godine, očekuje se da usvoji nove standarde za borbu protiv nasilja i mltretiranja na random mestu.

Međunarodna organizacija rada je osnovana 1919. sa ciljem “da služi potrebama radnih žena i muškaraca, tako što će ujediniti vlade, zaposlene i radnike”.