Blog

Da li ste pripremili Vaše potkrovlje za leto?

By Knauf Insulation Srbija
Jun 12, 2018

Kada pričamo o Energetskoj efikasnosti (EE), gotovo uvek pričamo o grejanju, odnosno uštedi u računu za grejanje koji plaćamo u toku grejne sezone. I to bi bilo sasvim u redu kada ne bismo imali, za mnoge – omiljeno godišnje doba – LETO.

Lepo vreme, sunčanje i kupanje na reci, zabava do uveče a kada dođemo u naš stan u potkrovlju – vruće! Ima li rešenja a da to nije – klima uređaj ceo dan pa i noć?

Dobra vest je da ima! A dobra stvar je da ako o svemu gore rečenom razmišljamo na vreme - kada rešavamo toplotnu izolaciju potkrovljamožemo dobiti zaštitu od hladnoće zimi ali i zaštitu od prekomerne toplote leti.

da-li-ste-pripremili-potkrovlje-za-leto-post.jpg

Fotografija: www.velux.rs

Bitno je reći i to da se, u Pravilniku o EE koji je trenutno na snazi, ne proračunava energija koja je potrebna za klimatizaciju, osvetljenje, hlađenje i ostale tipove energije. Iz tog razloga mnogi se za rešenje termoizolacije potkrovlja isključivo oslanjaju na dostizanje gore pomenutog koeficijenta ne razmišljajući mnogo koji izolacioni materijal primeniti.

Upravo na ovom mestu možemo mnogo pogrešiti jer se ne ponašaju svi materijali isto kada je u pitanju zaštita od prekomerne toplote leti dok u zimskom periodu te razlike ne dolaze do izražaja.

Šta je rešenje koje će zadovoljiti i letnji i zimski režim?

Pre svega, to je kombinacija različitih materijala kao termoizolacije (staklena i kamena mineralna vuna) ali i odgovarajuće krovne folije koje čine čitav ovaj sklop energetski efikasnim.

Kako to izgleda kao sistem možete videti na slici ispod:

Homeseal-LDS-objasnjenje-2018.jpg

Prvo što svakako upada u oči je debljina ugrađene izolacije – da bismo zadovoljili minimalne zahteve Pravilnika moramo ugraditi između 26 i 30 cm termoizolacije pa je za jedan klasični drveni krov potrebno ugraditi temoizolaciju između rogova ali i ispod nivoa rogova.

Ovde dolazimo do tačke kada je bitno napraviti kvalitetan izbor ako želimo da u ovom momentu rešimo i letnji režim korištenja potkrovlja.

Šta su opcije?

Ako pričamo o upotrebi temoizolacionih materijala vlaknaste strukture koj su prirodan izbor za ovu poziciju možemo da upotrebimo:

  • staklenu mineralnu vunu
  • kamenu mineralnu vunu
  • kombinaciju staklene i kamene mineralne vune

Na slici možete videti upravo poslednju ali pravu opciju. 

Zašto je ova kombinacija optimalno rešenje, bar kada su proizvodi Knauf Insulation-a u pitanju:

  • Kamenu mineralnu vunu stavljamo između rogova jer zbog većih gustina u odnosu na staklenu vunu, osetno bolje blokira prolazak toplote u potkrovlje (naravno u letnjem periodu) i čini da se potkrovlje zaštiti od prodora toplote u najtoplijem delu dana. Preporučen proizvod: NaturBoard FIT PLUS.
  • Staklena mineralna vuna ispod nivoa rogova – jasno je i sa slike da je boja staklene vune prirodne braon boje što je jedinstveno u svetu staklenih vuna! A zašto je braon boje? Knauf Insulation staklena vuna je proizvedena sa ECOSE tehnologijom tako da u sebi nema teško isparljive sastojke kao što je formaldehid i vezivo je potpuno na prirodnoj bazi!. Upravo iz tog razloga je idealna za postavljanje u delu ka unutrašnjem prostoru tako da postaje svojevrsni filter unutrašnjeg vazduha u prostoriji. Kao potvrdu gore rečenog svi ECOSE proizvodi staklene vune nose GOLD Eurofins sertifikat koji potvrđuje izrečene stavove o kvalitetu. Preporučen proizvod:UNIFIT 035.
  • i naravno, obavezna primena krovnih folija (paropropusne – vodonepropusne ispod krovnog pokrivača i prane brane sa donje, toplije strane izolacije). Preporučeni proizvodi: LDS 5 Silk, LDS 200, LDS 0.02, LDS Solifit
  • završna obrada sa unutrašnje strane –svakako je preporuka Knauf sistem suvomontažnog zida sa potrebnom podkonstrukcijom.

kamena-i-staklena-vuna-da-li-ste-pripremili-potkrovlje-2018.jpg

Tek ovako sklopljeno rešenje potkrovlja će omogućiti da pored odličnih rezultata u zimskom periodudobijete i odličnu zaštitu od prekomerne toplote leti. Neko će reći – tu je klima uređaj, kada sam ga već kupio neka i hladi, ako treba i celu noć!.

Može biti opcija ali očekivani rast cene električne energije sigurno će značajno uvećati vaše račune a mnogi kažu da preterana upotreba klima uređaja i nije baš naročito dobra za naše zdravlje.

Svakako, sve mere koje čine da trošimo manje energije ali da ne žrtvujemo komfor jesu prave mereenergetske efikasnosti u jednom objektu -  iako ne ulaze u proračun energetskog razreda objekta svakako ulaze u letnji budžet i potrebnu količinu novčanica za plaćanje računa za el. energiju.

Da se na trenutak vratimo na zakonsku regulativu i Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada tamo možemo naći već poznata ograničenja – propisane maksimalne vrednosti koeficijenta prolaza toplote Umax koji za kose ( i ravne) krovove iznosi Umax=0,15 W/m2K ( vidi tabelu ispod)

potkrovlje_tabela.png

Još jednom ćemo napomenuti da sve blagodeti koje smo pisali za letnji režim možemo da dobijemo praktično gratis ako dobro osmislimo rešenje izolacije kosog krova.

Nadamo se da smo Vas zainteresovali da razmislite i načinu izolacije kosog krova – Vašeg potkrovlja.

Javite nam ako ste primenili gore navedene preporuke kada prođe letnja sezona i prenesite da li ste osetili blagodeti udobnog spavanja i smanjenog računa za el.energiju za bar toliko da se u prijatnom ambijentu potkrovlja sa društvom počastite nekim omiljenim pićem kao osveženjem.