DO NAS JE – Kampanja za poboljšanje bezbednosti na radu

By Knauf Insulation Srbija
April 28, 2022

Knauf Insulation danas obeležava Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu pokretanjem bezbednosne kampanje usmerene na upravljanje rizikom na radu pod nazivom – DO NAS JE.

Kampanja je u skladu sa Knauf Insulation strategijom održivosti “Za bolji svet” koja postavlja ambiciozan cilj u pogledu smanjenja ukupne stope registrovanih incidenata* (TRIR) za skoro 40% sa 8,2 u 2019. godini na maksimalnih 5 do 2023. u regiji EMEA (Evropa – Bliski Istok – Azija).

Dominik Bosan, generalni direktor Knauf Insulation-a za EMEA regiju i član Upravnog odbora Knauf Grupe, je izjavio:

“Današnji Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu je još jedna prilika da se fokusiramo na stvaranje kulture bezbednosti i zdravlja koja će pomoći da se smanji broj nesrećnih slučajeva na radu.

Do Nas je” da omogućimo bezbedno radno okruženje za sve. Svi moramo da brinemo o svima i da adekvatno upravljamo rizikom.

Rizik je svuda oko nas 24/7

Kampanja podrazumeva radionice “Do nas je” za 4,500 zaposlenih u Knauf Insulation-u, u 21 fabrici u 15 zemalja sa porukom “Bezbedno upravljajte rizikom”, komunikaciju kroz interne kanale, postere i kroz animirani video o bezbednosti koji prikazuje Knauf Insulation zvezdu bezbednosti.

Filip Kun, direktor bezbednosti i zdravlja na radu u Knauf Insulation-u kaže: “Rizik ne pravi diskriminaciju kada je u pitanju lokacija, situacija ili opis posla. Rizik je svuda i utiče na svakog od nas.”

“To znači da svi moramo donositi odluke koje obezbeđuju sigurnost naših kolega. Ne smemo čekati menadžera, supervizora ili menadžera za bezbednost da nam ukažu na bezbednosne mere i rizike. Svakako, šta god radili i gde god da smo, “Do nas je” da odmah delujemo u slučaju nebezbedne situacije ili nebezbednog ponašanja.”

Bezbednost na prvom mestu je jedna od krilatica u Knauf Insulation-a. Svaki od 21 proizvodnog pogona je sertifikovan u skladu sa ISO 45001 sistemom upravljanja bezbednošću, postoje uputstva za rad, pravila za spasavanje života i obezbeđen je pristup zaštitnoj opremi.

“Sve ovo je odlično u teoriji”, dodaje Filip. “Ali realnost pokazuje da je rizik svuda oko nas 24/7 zbog konstantnih promena. Zato i jeste do nas da upravljamo rizikom sve vreme.”

Svi moraju upravljati rizikom – Surdulica briljantna!

Poslednjih godina Knauf Insulation je postigao značajan napredak u pogledu bezbednosti, nakon visokog TRIR od 22 u 2013. godini. Na kraju 2020. godine kompanija je zabeležila TRIR od 6,3, a prošle godine TRIR od 5,4.

U surduličkoj fabrici je TRIR u 2021. godini iznosio 0! Štaviše, srpska fabrika kamene vune na današnji dan beleži 646 dana u nizu bez povrede na radu!

 

* Total Recordable Incident Rate (TRIR) beleži sve značajne nesreće i izračunava se deljenjem broja povreda sa ukupnim brojem sati koje su svi zaposleni radili, a zatim pomnoženim sa milion – metodologija koja se koristi u nizu industrija za poređenje efikasnosti bezbednosni programi.