Blog

Fasada koja to više nije

By Knauf Insulation Srbija
Jun 12, 2018

Vremenske nepogode više nisu tako retke – olujni vetrovi i nevreme nas, nažalost, često neprijatno iznenade. Neretko, kada nevreme prođe, ostaju ružni tragovi polomljenih grana, oštećenih automobila ali i termofasada koje su, umesto na zidu, sada na pločniku, ulici, ili na nečijem automobilu. Zašto se to događa? Razloga može biti puno ali onaj najčešći je – nepravilno lepljenje izolacionih ploča (bez obzira da li se radi o EPS-u ili kamenoj vuni).

Evo najsvežijeg primera od proteklog vikenda, kada je nevreme protutnjalo kroz Vojvodinu. Na slikama se vidi deo fasade koji je pao, i srećom, nikoga nije povredio:

fasada-koja-to-vise-nije-vojvodina.jpg

Izvor: Facebook

Na slikama se jasno vidi da su izolacione ploče lepljene samo tačkasto (popularne “pogače”), bez obodnog lepljenja, iako doslovno svi proizvođači fasadnih sistema zahtevaju upravo taj način lepljenja – i obodno i tačkasto, za svaku ploču, npr. ovako:

lepljenje-ploca-kamene-vune.jpg

Međutim, veliki broj fasada se ne izvede u skladu sa ovim preporukama i to, nažalost saznamo na ovaj način – tako što se nađu na zemlji, umesto na zidu objekta.

Krajnje je vreme da svi koji su u prilici da utiču na kvalitet ugradnje materijala (projektanti, nadzor, proizvođači) nametnu pravilno lepljenje kao standard umesto da o tome odlučuju neki drugi u njihovo ime.

Verujemo da ćete se složiti da je rizik preveliki – pored finansijske štete ovakve havarije mogu da dovedu i do povrede ljudi a to je sigurno prevelika cena da se neko ne pridržava pravila struke.