Company news

Građani Surdulice i okoline nemaju razloga da budu zabrinuti

By Knauf Insulation Srbija
Jun 22, 2021

Građani Surdulice i okoline nemaju razloga da, zbog poslovanja fabrike u Belom polju, budu zabrinuti za svoje zdravlje i očuvanje životne sredine. Knauf Insulation posluje po relevantnim propisima Srbije i Evropske unije, vrši sva potrebna merenja, reciklira otpad a otpočeo je i sa značajnim investicijama koje će unaprediti proizvodnju i zaštitu životne sredine u okviru globalne kampanje „Za bolji svet“.

Naglašavamo da se vrše redovna merenja emisija gasova u skladu sa standardom SRPS ISO/IEC 17025 od strane akreditovanih laboratorija (iz registra ATS – Akreditaciono telo Srbije ) i mere se svi parametri koje propisuje zakon. Svi izveštaji merenja se dostavljaju Agenciji za zaštitu životne sredine i Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine. Poslednje merenje je izvršeno u aprilu 2021. i u Agenciji su svi izveštaji javno dostupni.

Knauf Insulation Surdulica ima 4 dimnjaka, od kojih su 3 u redovnoj upotrebi i sva tri imaju filtere u skladu sa zakonskim normama. Četvrti, ’mali’ dimnjak iz kog je 12. maja izlazio crni dim koji je i zabrinuo građane, je zapravo sigurnosni otvor sa klapnom koji se aktivira jedino u situacijama kada je ugrožen normalan rad u kupolnoj peći. Prema IPPC (direktiva EU iz 2008. o integrisanoj prevenciji i kontroli zagađenja), rad ovakvog dimnjaka dozvoljen je do 60 minuta dnevno, što je neuporedivo više nego što je slučaj u Surdulici gde se mali dimnjak aktivira jednom u nekoliko meseci.

Na nedavno održanom protestu građani Surdulice su zahtevali uklanjanje takozvanog žutog brda iz kruga fabrike. U ranijim razgovorima sa lokalnom zajednicom Knauf Insulation se obavezao da će ovaj problem rešiti i 2019. se krenulo u taj proces. Do sada je deo brda izvezen na za to predviđenu deponiju, a krajem 2020. godine je brdo pokriveno specijalnim geotekstilom, kako ne bi dolazilo do razvejavanja prašine, nakon čega se i prestalo sa odlaganjem vune na brdo. Otpadna vuna sa brda se konstatno troši u procesu reciklaže, koji će se značajno ubrzati nakon investicije početkom 2022. godine. U fabrici se tehološka voda reciklira i vraća u proces proizvodnje, a u toku je izgradnja sistema za prečišćavanje atmosferskih voda.

Krajem prošle godine je lansirana nova dugoročna strategija održivosti – “For A Better World” – za bolji svet, koja podrazumeva 4 dugoročna stuba poslovanja – ljudi na prvom mestu, nulta emisija ugljenika, obezbeđivanje cirkularne ekonomije, stvaranje boljih zgrada.

Kao dobar komšija i domaćin, Knauf Insulation je proletos zasadio preko 300 stabala drveća i nastaviće sa lokalnom zajednicom ulaganje u projekte koji obezbeđuju kvalitetniji i zdraviji život Surduličana.