Inovacije u cilju veće upotrebljivosti resursa

By Knauf Insulation Srbija
Jul 02, 2018

Knauf Insulation je pionir novih i uzbudljivih načina za reciklažu građevinskog, proizvodnog i kućnog otpada. Pretvaramo otpad u nove proizvode.

Knauf Insulation je pionir novih i uzbudljivih načina za reciklažu građevinskog, proizvodnog i kućnog otpada. Pretvaramo otpad u nove proizvode.

"Sektor gradnje i izgradnje koristi polovinu novih resursa i generiše više od trećine ukupnog otpada u Evropskoj uniji", kaže Jean-Pierre Pigeolet, menadžer za održivost proizvoda i objekata.

"Od vitalne je važnosti da se naša industrija fokusira na bolje upravljanje resursima jer je trenutna situacija prilično neodrživa.

"U Knauf Insulation-u radimo sa klijentima kako bismo pronašli nove načine korištenja sekundarnih materijala kako bi utrli put za ambiciozniji pristup korišćenju resursa za koji se nadamo da će u budućnosti uključiti tretiranje zgrada kao banaka materijala".

1. Reciklaža komponenti

Ove godine, kroz reciklažu otpadnih materijala za izolaciju, podržavamo De Groot Vroomshoop, holandsku kompaniju koja se bavi izgradnjom prefabrikovanih zgrada.

Umesto slanja ovog materijala na skupe deponije, on se komprimuje, valorizuje i "spušta" u novi sekundarni izolacioni materijal u vidu punjenja za cigle za izolaciju.

2. Izrada eko-sendviča

U Hrvatskoj smo podržali novi zidni sistem poznat pod nazivom EKO-SENDVIČ.
Prefabrikovan zidni panel koristi recikliranu konstrukciju i otpad nakon rušenja, kao i našu mineralnu vunu sa ECOSE® tehnologijom. Već je instaliran u određene građevine.

3. Kompresija

Sekundarni materijali iz naših postrojenja za staklenu mineralnu vunu se kompresuju, baliraju i valorizuju za dalju upotrebu od strane nemačke komanije AMF.

4. Od kontejnera do objekata za socijalni smeštaj

U Novom Zelandu smo nedavno podržali projekat ponovne upotrebe stare izolacije. Otklonili smo staru izolaciju iz otpadnih izvora renoviranih kuća i ponovo je upotrebili u kući za socijalni smeštaj u Oklandu.

5. Transformacija staklenih flaša

Možda je partnerstvo sa kompanijom Veolia za upravljanje resursima u Velikoj Britaniji naš najdramatičniji projekat reciklaže.
Objekt Veolia sada transformiše 350 miliona otpadnih boca u izolaciju koja štedi energiju svake godine.

Ovaj objekat ističe ključni aspekt našeg proizvodnog procesa. Knauf Insulation staklena mineralna vuna se sastoji od 80% recikliranog stakla za domaćinstvo.


Stremimo ka kružnoj ekonomiji

"U idealnoj kružnoj ekonomiji, svi elementi srušene ili obnovljene zgrade - od njihovih cigli, prozora i vrata do kablova, vodovoda i izolacije - bi se ponovo koristili, dok bi bilo koji otpad nastao iz gradnje, umesto poslat na deponiju, bio vraćen u proizvodni proces.", kaže Žan- Pjer.

"Naravno, ovo je veoma ambiciozna vizija, ali to je vizija kojoj treba da težimo".

Preuzmite besplatni vodič za uklanjanje otpadne mineralne vune

Dokazano je da mineralna vuna održava svoju energetsku uštedu - čak i nakon 55 godina korišćenja.

Sa Evropskim udruženjem proizvođača izolacionog materijala napravili smo video i vodič za efikasno uklanjanje izolacije za reciklažu ili za njeno ponovno korišćenje.

 

Izvor: https://www.knaufinsulation.com/news/knauf-insulation%E2%80%99s-innovative-solutions-for-better-resource-use