Javna rasprava o proceni uticaja na životnu sredinu novih objekata u okviru fabrike Knauf Insulation u Surdulici

By Knauf Insulation Srbija
April 21, 2022

U utorak 19.04. u zgradi Opštine Surdulica javnosti je predstavljena Studija o proceni uticaja na životnu sredinu izgradnje novih objekata u kompleksu fabrike Knauf Insulation.

Na ovoj javnoj raspravi prisustvovali su stručnjaci, predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije, Opštine Surdulica, predstavnici naše kompanije,
građani Surdulice, kao i predstavnici lokalnih nevladinih organizacija.

O Studiji je govorio Titomir Obradović, specijalista upravljanja zaštitom životne sredine, inače vlasnik specijalizovane firme u ovoj oblasti – Ekspert inženjering doo iz Šapca.

Govoreći u ime stručnog tima koji je sačinio ovu Studiju, Obradović je istakao da svi dosadašnji izveštaji ukazuju da se u fabrici Knauf Insulation ceo proces odvija u duhu važećih zakona i međunarodnih standarda u ovoj oblasti.


- U studiji je, tokom izgradnje novih objekata, propisano 130 mera zaštite životne sredine, čime će se preduprediti eventualna štetna dejstva i ceo proces dovesti do cilja i planiranih vrednosti.

Po završetku ovog izlaganja, usledila su brojna pitanja od strane građana i nevladinih organizacija, a u ime fabrike Knauf insulation, na njih i u vezi sa dodatnim nedoumicama oko poslovanja je odgovarao direktor naše fabrike Branislav Popović sa saradnicima. Naglašeno je da se novim merama i ulaganjima ne povećava obim proizvodnje, već se podižu standardi zaštite, uz podsećanje da sve fabrike u Knauf Insulation sistemu u svetu rade po istim standardima i sa istom tehnologijom.

- Naš osnovni cilj jeste da ovom Studijom i raspravama, zajedno sa svim zainteresovanim subjektima u opštini, pronađemo obostrano korisna i upotrebljiva rešenja, koja će biti u funkciji poboljšanja uslova i kvaliteta života građana – rekao je na kraju Popović, ponovivši da je Knauf Insulation odgovorna kompanija koja iz godine u godinu podiže standarde očuvanja životne sredine i poštuje sve zakonske norme.

Zaključujući raspravu, Titomir Obradović je rekao da će Studija biti dopunjena konstruktivnim predlozima iz diskusije i izrazio nadu da će saradnja građana i predstavnika kompanije dovesti do obostrano prihvatljivog rešenja.

Raspravu o izgradnji novih objekata u krugu fabrike, pratio je i u njoj aktivno učestvovao Zoran Tešić, predstavnik Ministarstva zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije.