Blog

Kako da se zaštitite od buke - nevidljivog neprijatelja

By Knauf Insulation Srbija
Jun 12, 2018

Koliko ste puta imali priliku da čujete vaše prijatelje kako se žale na bučne komšije i kako im je narušen komfor života? Buka progresivno, podmuklo i negativno utiče na sve aspekte života.

Važno je znati da pored narušenog mira i produktivnosti, buka može negativno da utiče i na zdravlje. 

Višak decibela ne oštećuje samo sluh, već nepovoljno deluje na ceo ljudski organizam: podiže krvni pritisak, povećava nervozu i razdražljivost, dovodi do sindroma hroničnog umora.

Opširnije o tome na koje sve načine buka negativno utiče na celokupno zdravstveno stanje i kako da njeno nepovoljno dejstvo ublažite možete pročitati ovde.

Nevidljivi neprijatelj

Zbog svega ovoga smo odlučili da tema štanda firme Knauf Insulation na ovogodišnjem Sajmu građevine bude: Buka – nevidljivi neprijatelj.

tihi-kutak-sajam-4_0.jpg

Kvalitet samog objekta u kome živite se definiše još u fazi projektovanja. Imajući u vidu da je Elaborat zvučne zaštite sastavni deo projektne dokumentacije, mi smo odlučili da napravimo alat za projekatante, softver Knauf Sound Insulation, kako bismo stručnoj javnosti olakšali i ubrzali rad na izradi Elaborata.

Kako bismo i građanima približili problem buke i dali konkretna rešenja za najčešće probleme koji se u toj oblasti javljaju, u okviru našeg Tihog kutka, zvučno izolovane prostorije, nalazi se i kompjuterska aplikacija pomoću koje možete da čujete i uporedite kako se neki izvor buke (npr. spoljašnja buka od saobraćaja) čuje u prostoriji u kojoj boravite kada imate spoljašnji fasadni zid bez zvučne izolacije i sa zvučnom izolacijom.

tihi-kutak-sajam-3.jpg

Sistemska rešenja

Vrlo je važno izabrati odgovarajuće sistemsko rešenje koje će najefikasnije rešiti vaš problem sa bukom. Sastavni deo tog rešenja je uvek i zvučno - izolacioni materijal.

Materijali koji se tradicionalno za to koriste su kamena mineralna i staklena mineralna vuna.

Knauf Insulation kamena mineralna i staklena mineralna vuna su građevinski materijali koji imaju svoje nezamenljivo mesto u zvučnoj izolaciji zgrada.

Svojim akustičkim osobinama u kombinaciji sa čvrstim građevinskim materijalima (beton, cigla, blokovi ili gips), omogućavaju zvučnu izolaciju koju je nemoguće postići primenom isključivo čvrstih materijala ili alternativnim materijalima koji se nude na tržištu.

tihi-kutak-sajam-1.jpg

Kamena mineralna i staklena mineralna vuna se mogu koristiti kako u vertikalnim elementima (zidovima) tako i u horizontalnim elementima konstrukcije (plivajuće podne konstrukcije koje rešavaju problem udarne buke).

tihi-kutak-sajam-2_0.jpg

Knauf Insulation je i ove godine privukao posetioce Sajma svojom proizvodnom linijom i sistemima koji poboljšavaju kvalitet života.

Hvala na poverenju!