Blog

Kako je Dimitrovgrad postavio temelje energetske efikasnosti

By Knauf Insulation Srbija
Jun 12, 2018

Projekat pod nazivom "Platforma za energetsko planiranje" ili skraćeno "Enerplan" priveden je kraju 22.04.2014.

Realizovale su ga Udruženje građana Viva Pautalija iz Sofije kao vodeći partner, opština Kostinbrod iz Bugarske i opština Dimitrovgrad.

enerplan-logo.jpg

Vrednost čitavog projekta koji finansira Evropska Unija kroz "Bugarska - Srbija IPA prekogranični program" je 136.704 evra. Vrednost projektnih aktivnosti opštine Dimitrovgrad je 41.957 evra od čega je 15% obezbedila opština Dimitrovgrad.

"Za godinu dana koliko traje ovaj projekat, uspeli smo da promovišemo veću integraciju prekogranične teritorije primenom paketa mera vezanih za energetsku efikasnost i mera za planiranje uravnoteženog i održivog razvoja u regionu", kaže Dejan Milev, menadžer projekta.

enerplan-ilustracija.jpg

"Značaj ovakvog projekta ogleda se u tome da su donosioci odluka, ali i obični građani, kroz niz mera i projektnih aktivnosti mogli da se upoznaju sa konkretnim benefitima koje javni i privatni sektor mogu imati od primene inovativnih praksi u oblasti energetskog planiranja i energetske efikasnosti", nastavlja Milev.

U okviru "Enerplana" mapirani su potencijali za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i urađena je analiza mogućnosti povećanja energetske održivosti opština Kostinbrod i Dimitrovgrad. Izvršena je revizija energetske efikasnosti na zgradi Gimnazije "Sv. Ćirilo i Metodije" u Dimitrovgradu, tako što je urađena analiza potrošnje energije u cilju određivanja mera za smanjenje te potrošnje.

Na petnaest javnih zgrada i u petnaest domaćinstava postavljeni su energetski monitori, gde je moguće za svaku od posmatranih zgrada u realnom vremenu očitati trenutnu potrošnju električne energije, procenjene mesečne troškove za utrošenu energiju, kao i mogućnosti za njenu uštedu.

Ovi energetski monitori će raditi tokom šest meseci, nakon čega će biti postavljeni na drugim zgradama na kojima će biti ponovljen postupak. Na adresi enerplan.info pokrenuta je internet platforma koja se sastoji od dve sekcije za privatni i javni sektor i uključuje odeljke Energetski atlas, Energetski monitor i Energetski scenariji.

enerplan-ilustracija-2.jpg

Pored toga, na ovom sajtu se nalaze i primeri dobre prakse u oblasti energetske efikasnosti, priručnici iz ove oblasti, kao i korisni saveti za uštedu energije i novca u svakom domaćinstvu. Ova internet platforma pruža mogućnost za traženje novih sredstava iz drugih fondova u cilju daljeg razvoja energetskog potencijala opština Dimitrovgrad i Kostinbrod.

Takođe, postoji mogućnost da opština Dimitrovgrad finansira izradu elaborata o energetskoj efikasnosti javnih zgrada koje nisu bile obuhvaćene ovim projektom.

"Realizacijom projekta "Enerplan" učinjeni su prvi i najvažniji koraci u oblasti energetskog planiranja i energetske efikasnosti u opštinama Dimitrovgrad i Kostinbrod. To je proces koji se više ne može vratiti unazad, već će u budućnosti samo dobijati na značaju. A cilj je da sagledavanjem naših energetskih potencijala i analizom najboljih praksi koje se primenjuju u svetu, napravimo model koji je najbolji za nas i koji će doprineti održivom razvoju naših opština", zaključuje Dejan Milev, menadžer projekta.