Blog

Kako su Ariljci prošle zime uštedeli trećinu drva za grejanje

By Knauf Insulation Srbija
Decembar 21, 2018

Godinu dana nakon ugradnje kontaktne fasade koju su osvojili na konkursu DoReMi Fasada, Milivojevići iz Arilja su podelili sa nama svoje utiske

Kako je sve počelo

Kuća porodice Milivojević nalazi se na samom ulazu u Arilje. Nakon što su se našli među pet dobitnika kontaktne fasade sa kamenom vunom, posetili smo ih u maju 2017. Dočekali su nas bračni par Milorad i Dušica i njihova ćerkica Ljubica, tada beba od osam meseci.

arilje-fasada-1.jpg

Porodica Milivojević sa kolegama iz Knaufa prilikom naše prve posete

Kuća porodice Milivojević nalazi se na samom ulazu u Arilje. Nakon što su se našli među pet dobitnika kontaktne fasade sa kamenom vunom, posetili smo ih u maju 2017. Dočekali su nas bračni par Milorad i Dušica i njihova ćerkica Ljubica, tada beba od osam meseci.

Miloradova porodična kuća je sagrađena početkom 70-tih godina prošlog veka. Pre tri godine su prostor u kome žive nadogradili porobeton blokovima i dobili prostrano potkrovlje, koje su u to vreme planirali da srede. To što su dobili nagradu – kompletan sistem kontaktne fasade sa kamenom vunom, je donekle promenilo prioritete u radovima na kući – odlučili su se da prvo završe fasadu, a onda ulažu u sređivanje potkrovlja. (spoiler alert: u međuvremenu je završeno i potkrovlje, čitajte do kraja :))

porodica-milivojevic-arilje-doremi-fasada-3.jpg

porodica-milivojevic-arilje-doremi-fasada-4.jpg

A onda je ugrađena termofasada

Fasada je izvedena početkom oktobra 2017, ugradnjom ploča od kamene mineralne vune FKD-S Thermal debljine 10cm. Majstori su odabrani po preporuci kolega iz Knaufa, čiji su lepkovi i završni fasadni materijali korišćeni.

porodica-milivojevic-arilje-doremi-fasada-7.jpg

porodica-milivojevic-arilje-doremi-fasada-8.jpg

porodica-milivojevic-arilje-doremi-fasada-9.jpg

porodica-milivojevic-arilje-doremi-fasada-10.jpg

porodica-milivojevic-arilje-doremi-fasada-11.jpg

porodica-milivojevic-arilje-doremi-fasada-13.jpg

porodica-milivojevic-arilje-doremi-fasada-14.jpg

porodica-milivojevic-arilje-doremi-fasada-15.jpg

porodica-milivojevic-arilje-doremi-fasada-16.jpg

Utisci nakon godinu dana

Pre ugradnje termofasade, kotao Milivojevića je za nekoliko meseci hladne zime trošio i po 15m3 drva. Nakon godinu dana, sumiramo utiske sa porodicom. Osim divnih utisaka sa letovanja, imaju ponešto da kažu i o ugrađenoj izolaciji :)

"Ako poredimo dve prethodne zime, prvu – koju smo dočekali bez fasade i drugu – sa fasadom, napredak je značajan, jer smo potrošili za trećinu manje drva otkada imamo fasadu sa kamenom vunom! Računi za struju su slični, jer klimu nismo mnogo koristili ni ranije, ali uzmimo zimsko iskustvo kao dobru tendenciju za budućnost!

Opšti utisak o životu u našoj renoviranoj kući je – jedna prijatna ušuškanost. Vizuelno, kućica izgleda kao jedna lepa celina. I jako je dobar osećaj kada znate da ste energetski efikasni i da doprinosite smanjenju emisije štetnih gasova. Verujemo da će se pravi učinak izolacije i fasade videti tek u budućnosti, a mi ćemo utiske rado podeliti sa vama!"

porodica-milivojevic-arilje-doremi-fasada-12.jpg

I za kraj, kao što smo i obećali, zavirite i u tek završeno potkrovlje porodice Milivojević klikom ovde >