Kompanija Knauf Insulation i „zeleni“ iz Surdulice zakopali ratne sekire

By Knauf Insulation Srbija
Novembar 03, 2021

U ponedeljak, 01.11. se u našoj fabrici u Surdulici rukovodstvo preduzeća sastalo sa predstavnicima surduličkog udruženja građana „Udahni duboko“. O tom susretu izvestio je vranjski novinar Radoman Irić: 

Juče je, sasvim neočekivano, stavljena tačka na višegodišnji sukob između rukovodstva Fabrike Knauf Insulaton u Belom Polju i građana Surdulice, koje predstavljaju članovi Udruženja građana „Udahni duboko“.

Mimo drugih radikalnih primera u Srbiji, kojih je u poslednje vreme na pretek, Surduličani su u ponedeljak, na civilizovan način zajedno seli, jedni drugima predočili probleme i u obostrano tolerantnoj atmosferi, zakopali ratne sekire.

  • Sve što smo 2019. obećali građanima i rukovodstvu opštine Surdulica, završićemo u datim rokovima i maksimalno odgovorno, vas ćemo o tome redovno informisati, a u maju naredne godine ponovo ćemo se sastati – rekao je Branislav Popović, direktor fabrike Knauf Insulation na kraju razgovora, a sa suprotne strane usledio je odgovor: „A mi ćemo vas dosledno pratiti i upozoravati“.

Kako je došlo do ovog zanimljivog, ali nadasve obostrano korisnog zaokreta?

Nezadovoljni kvalitetom vazduha u gradu i okolini i otpadnim vodama iz Knaufa, građani Surdulice i ekološka udruženja, poslednjih godinu dana, pokrenuli su više akcija koje su u javnosti stvarale ni malo prijatan utisak.

Onda su ekolozi predložili, a rukovodstvo Knaufa prihvatilo inicijativu da predstavnici dve žestoko suprotstavljene strane, sednu jedni naspram drugih i da se, svako svojim argumentima, pogledaju u oči.

Štaviše, agendu sa šest tačaka za razgovor, predložili su gosti, a rukovodstvo Knaufa tom predlogu nije ni dodalo, ni oduzelo ništa.

Dva tima, dve „šestorke“ na „visokom nivou“, predvodili su Tihomir Civkaroski, generalni direktor Knauf Insulation za Balkan, Kipar i Maltu, sa Branislavom Popovićem, direktorom fabrike u Surdulici, s jedne, i Stojan Ivković, predsednik Udruženja građana „Udahni duboko“ s druge strane.

Usledila je neverovatno korektna i argumentovana rasprava, sa velikom dozom tolerancije i poštovanja suprotne strane.

  • Ecose tehnologiju imamo samo mi na svetu. Uz opremu koja je poslednja reč tehnike mi se uspešno takmičimo sa velikim svetskim proizvođačima, a da pri tom, u celom sistemu, pa dakle i u fabrici u Surdulici, strogo poštujemo propise i standarde EU – bio je ubedljiv direktor Civkaroski.

  • Za nas su vaša merenja problematična, ali smo došli da se dogovorimo zarad svih građana Surdulice. Ovaj dogovor mora da bude prekretnica i nova faza u našim odnosima – uzvratio je Stojan Ivković, predsednik Udruženja građana.

Sa druge strane je stigao odgovor da sva merenja Knaufa, verifikovana od struke, pokazuju da oni ne prekoračuju zakonom propisane vrednosti.

  • Naš je osnovni zahtev da u vazduhu koji udišu građani Surdulice nema fenola i toga se nikada nećemo odreći – usledila je nova replika „zelenih“.

Recimo na kraju da su predstavnici Knaufa bili ubedljivi u stavu da poslednja merenja obavljena u septembru pokazuju da u fabrici nema povećanih koncentracija štetnih materija.

Takođe su istakli da su tri poslednje kontrole vazduha, na dimnjacima i u krugu fabrike, pokazale da su svi parametri značajno ispod dozvoljenih, te da rad fabrike u Surdulici ne ugrožava životnu sredinu.

Piše: Radoman Irić

 

 

 

Kompaniju „Knauf Insulation“ su predstavljali:

Tihomir Civkaroski, generalni direktor za zemlje Balkana, Kipar i Maltu;

Branislav Popović, direktor fabrike u Surdulici;

Stefan Kostić, menadžer proizvodnje;

Bojan Petronijević, menadžer procesa i kvaliteta;

Toni Spiridonov, menadžer inženjeringa i

Dragan Antić, advokat.

 

Predstavnici Udruženja građana „Udahni duboko“ bili su:

Stojan Ivković, predsednik;

Stanojko Stanisavljević, potpredsednik;

Žarko Mitić, Miroljub Ivanović i Miomir Trajković, članovi Udruženja i

Mihajlo Jović, advokat iz Niša