Nastavljamo razgovore sa lokalnim udruženjima u Surdulici

By Knauf Insulation Srbija
Decembar 23, 2021

Razgovorom rukovodstva kompanije Knauf Insulation sa predstavnicima grupe građana „Volim Surdulicu“, nastavljen je proces rešavanja ekoloških pitanja koja su građani Surdulice ispostavili fabrici u svom gradu.

Kao i prethodni susret sa predstavnicima NVO „Udahni duboko“, i ovaj je upriličen u surduličkoj fabrici, a činjenica da je trajao dobrih četiri sata, u veoma konstruktivnoj atmosferi, govori o posvećenosti obeju strana da se razgovorom na ovaj proces stavi tačka.

Dejanu Svitcu, osnivaču grupe „Volim Surdulicu“ i doktorki veterine Jasmini Ranđelović, domaćini su bili Tihomir Civkaroski, generalni direktor Knauf Insulation-a za Balkan, Kipar i Maltu i Branislav Popović, direktor fabrike u Surdulici sa najbližim saradnicima.

Gosti su prethodno rukovodstvu fabrike ispostavili spisak od osam tema za razgovor u kome su nastupili vrlo temeljito, naoružani brojnim podacima, a pokazali su visok stepen i veoma suptilan pristup problemu koji se zove briga građana Surdulice za zdravu životnu sredinu i srećnu budućnost svoje dece.

U tom kontekstu razgovaralo se o izmeštanju fabrike iz Surdulice, štetnosti gasova i otpadnih voda za živi svet, eventualnom riziku od eksplozija i merama i rokovima koje će preduzeti Kompanija Knauf da bi se ovi problemi razrešili.

„Nisam očekivao ovoliku vašu otvorenost, vašu posvećenost i želju da sve probleme zajedno rešavamo, a u razgovoru smo čuli dosta zanimljivih podataka koje nismo znali, a koji će nam jako koristiti u našim budućim aktivnostima“, rekao je Svitac na kraju razgovora, uz želju da se njihove fotografije ne pojavljuju u medijima.

Svi učesnici su se saglasili da je izmeštanje Fabrike iz Surdulice, odnosno njena izgradnja na drugoj lokaciji, a da radnici ne izgube posao, kompleksno i skupo i da najviše zavisi od vlasnika Kompanije.

Generalni direktor Tihomir Civkaroski je gostima najpre rekao da rukovodstva Kompanije i Fabrike u Surdulici nema nijedan razlog da bilo šta krije od građana i izrazio želju da se problemi ne rešavaju na ulici, već u razgovoru svih zainteresovanih strana, a onda konstatovao: „U proizvodnji smo krajnje posvećeni primeni najviših evropskih i domaćih standarda, pa vas molimo da nam dozvolite da završimo započete investicije  i sve ono što smo pred rukovodstvom opštine obećali građanima Surdulice“ – rekao je Civkaroski.

Raspravu sa predstavnicima grupe „Volim Surdulicu“ zaključio je Branislav Popović, direktor Fabrike u Surdulici stavom da će se ovi razgovori nastaviti sa još nekoliko zainteresovanih grupa i ekologa.

„U ovim razgovorima vi ćete nam pomoći da uočimo sve probleme zaštite životne sredine, posle čega ćemo sesti svi zajedno i sa predstavnicima lokalne samouprave dogovoriti dinamiku i rokove završetka svih poslova, zarad lepše budućnosti svih građana Surdulice“, rekao je Popović.