Blog

Ohladite kuću bez ogromnih računa za struju u 10 koraka

By Knauf Insulation Srbija
Jun 13, 2018

Kad se pomene račun za struju – svi pomisle na zimu – dogrevanje, TA peći, grejalice, radijatori, restrikcije, snegovi…

A zaboravljamo kako je na vrelom asfaltu u junu, julu i avgustu… kada ne gasimo klime i ventilator ni u kolima ni u stanovima. Troškovi hlađenja životnog i radnog prostora leti su daleko od zanemarljivih. 

Kako ovome stati na put?

Evo nekoliko trikova koji će vam pomoći da uštedite energiju tokom leta:

1. Električni uređaji i svetlo

Isključujte električne uređaje iz struje kada ih ne upotrebljavate. Gasite svetlo u prostorijama u kojima ne boravite. Ne samo da ćete uštedeti struju, već time utičete i na hlađenje prostorije, jer kompjuteri, televizori i tradicionalne sijalice dodatno zagrevaju vazduh.

sijalica.png

2. Produžni kablovi

Nabavite produžni kabl sa prekidačem, kako biste mogli da odjednom isključite sve srodne uređaje (kompjuter, monitor, štampač, punjače za telefon , laptop i sl).

produzni-kabl.png

3. Klima uređaji

• Očistite filtere pre prvog uključivanja ili pozovite profesionalce  za redovan godišnji servis.

• Klima će raditi efikasnije i sa smanjenom potrošnjom ako je spoljna jedinica zaštićena od direktne sunčeve svetlosti.

• Nemojte držati temperaturu termostata konstantno na minimumu. Ohladite prostoriju, a potom podesite optimalnu temperaturu.

• Noću, ukoliko je neophodno,  koristite „sleep“  funkciju – prijatno spavanje uz minimalan utrošak energije.

• Isključite klimu pre nego što izađete iz kuće. Ukoliko vaš uređaj ima opciju samouključenja u unapred određenom trenutku, podesite ga da se uključi pola sata pre nego što stižete kući.

klima-uredjaj.png

4. Roletne i zavese

Spustite roletne i tende i navucite zavese. Sprečavajući sunce da ulazi direktno u prostoriju, doprinosite njenom bržem i ekonomičnijem hlađenju.

roletne.png

5. Kuvanje

Koliko god je moguće, izbegavajte kuvanje na šporetu i pečenje u rerni tokom dana. Ako kuvate, poklopite šerpu, jer na taj način štedite i do 30% energije. I vodite računa da površina suda u kom se sprema bude ista ili skoro ista površini ringle, tako je najekonomičnije!

rerna.png

6. Štedljive sijalice

Uložite u štedljive sijalice, jer one, iako su skuplje, traju četiri puta duže, a koriste četiri puta manje struje od običnih, da bi davale istu količinu svetlosti.

stedljive-sijalice.png

7. Tuširanje

Izbegavajte duga kupanja u kadi i tuširanje vrućom vodom. Umesto toga, više puta u toku dana kratko se istuširajte mlakom vodom. Ukoliko vam je neophodan pun bojler tople vode, uključujte ga noću po nižoj obračunskoj tarifi.

tusiranje.png

8. Prozori i vrata

Proverite da li prozori i vrata dobro dihtuju. Ako to nije slučaj, nabavite gumirane ili sunđeraste samolepive tračice koje ćete sami zalepiti na okvire na koje vrata i prozori naležu.

vrata.png

9. Energetski razred uređaja

Ako već planirate da kupite neki nov uređaj (šporet, frižider, veš mašina, mašina za pranje sudova, klima uređaj i sl), odaberite uređaj koji spada u energetski razred A (sada postoje i A+, A++ razredi, još efikasniji od A) potrošnje energije. Ako kupujete TV, imajte u vidu da su LCD+LED televizori do 50“ u dijagonali najmanji potrošači energije.

energetski-razred-a.png

10. Izolacija potkrovlja

Toplota koja nastaje zagrevanjem potkrovlja je najveći razlog pregrevanja ostalih prostorija u kući. Izolacijom potkrovlja možete uštedeti 30% energije koju biste utrošili na hlađenje prostorija. Da ne govorimo o komforu koji izolacija donosi i zimi, tako da ova je ova mera, iako najozbiljnija od navedenih, svakako najisplativija na duže staze!

Primenom  ovih saveta učinićete da vaši letnji računi za struju budu manji za više od 50%. Ne zanemarujte sitnice!