Blog

Liderstvo u Knauf Insulation - "Postavljaj pitanja i uči"

By Knauf Insulation Srbija
Jun 12, 2020

DIREKTOR KONTROLINGA ZA ISTOČNU EVROPU I BLISKI ISTOK

Biljana je u kompaniji od 2009. Živi i radi u Srbiji. Za svoj pozitivan pristup novim izazovima i proaktivni angažman čime je omogućila kontinuirani razvoj i regionalni uspeh, Biljana je 2020. godine dobila Knauf Insulation Leadership Award.

Šta je potrebno za uspešnost lidera?

Dobar lider je empatičan, pouzdan, konzistentan, efektan komunikator, delegira i posvećen je. Drugim rečima: prema ljudima se odnosi s poštovanjem, ima visok nivo integriteta i poštenja; ispunjava obećanja i postavlja jasna očekivanja od početka; dobar je slušalac, razvija svoje ljude, uči i preuzima odgovornost; posvećen je poslu, zaposlenima i poslovnim partnerima.

Koje kvalitete cenite kod lidera u Knauf Insulation-u?

Njihovu posvećenost, volju da saslušaju i prihvate nove ideje, i to što prepoznaju dobar i kvalitetan rad. Imam sreće da sam okružena sjajnim ljudima i sjajnim liderima koji su mi izvor inspiracije i koji su podržavali moj razvoj. Oni imaju ljudski pristup, sve članove tima smatraju jednakim i daju im svoje poverenje. Vode svojim primerom i na najbolji način koriste kreativnu energiju svojih kolega. Kvalitete koje sam od njih naučila i sama aktivno primenjujem.

Koji biste savet dali novom kolegi da mu pomognete da uspe u Knauf Insulation-u?

Postavljaj pitanja i uči. Učenje je putovanje, zato dozvoli sebi privilegiju da kao početnik postavljaš pitanja kako bi učio i bolje razumeo posao, naučio sve o procesima i ključnim indikatorima za merenje uspeha. Budi znatiželjan, proaktivan, ne čekaj da ti neko kaže ono što želiš da znaš. Moraš pokazati interesovanje i biti spreman i voljan da učiš.

Šta smatrate svojim najvećim uspehom u Knauf Insulation-u i zašto?

U 2018. sam dobila priliku da preuzmem poziciju finansijskog direktora za Istočnu Evropu na određeno vreme. Prihvativši novu ulogu, preselila sam se sa porodicom u Prag. Period tranzicije je bio veoma kratak, manje od dva meseca.

Morala sam da podelim svoje aktivnosti između firme u Srbiji, gde je trebalo reorganizovati odeljenje finansija i obezbediti svima neophodne treninge i izazovnih aktivnosti koje je donela moja nova pozcija. Uz punu podršku tima i menadžmenta, mogla sam da se fokusiram na nove izazove i aktivnosti sa punom autonomijom.

Koji citat o liderstvu na Vas ostavlja utisak i zašto?

Džon Kvinsi Adams, šesti predsednik SAD-a:
Ako vaša dela inspirišu druge da više sanjaju, više uče, više rade i postaju uspešniji, onda ste vi lider.”

Biti lider znači inspirisati svoj tim, motivisati ih i kreirati njihovu viziju.