Predlozi Fire Safe Europe za unapređenje protivpožarne zaštite

By Knauf Insulation Srbija
Maj 30, 2018

Predlozi Fire Safe Europe za unapređenje protivpožarne zaštite u stambenim zgradama i ustanovama visokog rizika

Nakon objavljivanja izveštaja Dejm Džudit Hakit, Evropsko udruženje za zaštitu od požara na građevinskim objektima, Fire Safe Europe, oglasilo se sa svojom analizom izveštaja i sa daljim koracima ka unapređenju protivpožarne zaštite u stambenim zgradama i ustanovama visokog rizika. 

FSE-Logo.png

 
Brisel, 18. maja 2018: Rezultati Nezavisne analize građevinskog pravilnika i protivpožarne bezbednosti (izveštaj Hakit) koji su objavljeni juče, u svojim preporukama ne pokrivaju u dovoljnoj meri sistem rešenja za robustan regulatorni sistem za protivpožarnu sigurnost u višespratnim zgradama i objektima visokog rizika. Iako je tačno da izveštaj ima mnogo dobrih elemenata koji se fokusiraju na usklađivanje odgovornosti i bezbednosnih procesa, obezbeđivanje javne sigurnosti takođe zahteva jasan i nedvosmislen regulatorni okvir.

Sledeći koraci ka unapređenju su:

1. Značajno poboljšane metode ispitivanja, zasnovane na sveobuhvatnom reprezentativnom testiranju,koje će biti sprovođeno na transparentan način

2. Strogo propisani zahtevi koji će se odnositi na višespratne zgrade i na ustanove visokog rizika koji ne ostavljaju mesta dvosmislenosti

3. Rigorozna nezavisna inspekcija na mestima izvođenja građevinskih radova

Ovo je pristup koji su favorizovale mnoge zemlje Evropske unije, budući da je sve to dokumentovano u publikacijama evropskog udruženja Fire Safe Europe.

Preporuke izveštaja se oslanjaju na sasvim pogrešnu metodologiju testiranja: test BS8414, koji ne odražava adekvatno stanje u stvarnom svetu. U stvarnom svetu, fasade nisu postavljene savršeno, postoje propusti na samoj fasadi prouzrokovani prozorima i vazdušnim kanalima, i na kraju krajeva, sistemi i materijali se ne ponašaju uvek onako kako bi se ponašali u laboratoriji. Zbog toga, ovaj test ne može obezbediti sigurnost stanarima, niti garanciju da su zgrade u kojima žive sigurne i da će takve i ostati. U najmanju ruku, ovaj izveštaj bi trebalo da zahteva jedan drugačiji izveštaj testa BS8414, izveštaj u kome se odražavaju i predstavljaju stvarni životni uslovi, kao i da zatraži od vlade da ograniči korišćenje ove metode ispitivanja na zgrade niže od 18m.

Izveštaj Hakit ne samo da ima značajne primene u protivpožarnoj bezbednost u Velikoj Britaniji, već ima i posledice po zaštitu od požara širom Evrope. Evropska komisija će objaviti novi metod ispitivanja za procenu zaštite fasada od požara na temelju dva testa: jednog koji će sadržati britanski test (BS8414) i drugog, još slabijeg, nemačkog testa (DIN4102-20). Nakon objavljivanja, ovaj metod ispitivanja će služiti kao osnova za usklađen evropski standard za fasade.

"Novi zahtevi testiranja Evropske unije usmeriće države članice ka pristupu koji ne garantuje odgovarajući nivo zaštite od požara. Metodi ispitivanja moraju da odražavaju stvarne scenarije mogućnosti izbijanja požara i ne bi trebalo da budu zasnovani na pretpostavkama. Obezbeđivanje bezbednosti od izbijanja požara stanarima visokih zgrada zahteva robusna, sveobuhvatna i detaljna ispitivanja fasada ", kaže Juliette Albiac, generalni direktor udruženja Fire Safe Europe.

U slučaju objekata visokog rizika (škole, bolnice, obdaništa, domovi za starije, zgrade kulturne baštine itd.) i zgrada visokogradnje, ne bi smeo ni mogao da prostoji prostor za dvosmislenost: neophodni su strogi i jasni propisi. Štaviše, sve informacije o testiranju fasadnih sistema moraju biti transparentne i potpuno pristupačne arhitektama, inženjerima zaštite od požara, kao i svim zainteresovanim stranama, kako bi mogli da naprave izbor zasnovan na kompletnim informacijama.