Prvi DECLARE sertifikat o transparentnosti za Knauf Insulation i Urbanscape u Evropi

By Knauf Insulation Srbija
Avgust 15, 2019

Ova sertifikacija je važna i zato što se DECLARE koristi u sistemima sertifikacije zelenih zgrada kao što su LEED i WELL.

Naša Urbanscape kamena mineralna vuna je prvi materijal u Evropi koji je dobio evropsku verziju sertifikata DECLARE — oznaka koja obavezuje proizvođača da svi ‘sastojci’ proizvoda i s njima povezani potencijalni rizici moraju biti transparentno prikazani.

Ovaj sertifikat je do sada koristio samo američku nomenklaturu za kodiranje materijala, kako bi se prikazao pun sastav proizvoda, uključujući i bilo koje materije sa takozvane ‘crvene liste’ koji mogu biti potencijalno štetni po zdravlje.

U SAD, naši proizvodi EcoSeal+, EcoBatt i JetStream Ultra su prve mineralne vune koje su dobile sertifikat DECLARE 2013. godine, a 2017. smo objavili i katalog transparentnosti za sve naše proizvode u Severnoj Americi.  

Danas u Evropi, nakon dvogodišnje kampanje tima Knauf Insulation Zelena rešenja, DECLARE standard o transparentnosti proizvoda je počeo da prepoznaje i kodove Evropske agencije za hemikalije (kroz evropsku REACH regulativu).

“Veoma smo zadovoljni što se naša Urbanscape rešenja sada mogu obeležavati DECLARE oznakom, jer smo se mi kao kompanija konstantno zalagali za univerzalni sistem harmonizacije kako bismo omogućili da podaci o hemijskom sastavu materijala važe van granica zemalja i da ih može korstiti bilo ko, bilo gde” izjavio je Žan-Pjer Pižole, naš menadžer za održivost proizvoda i zgrada.

Ova sertifikacija je važna i zato što se DECLARE koristi u sistemima sertifikacije zelenih zgrada kao što su LEED i WELL, za pokazivanje transparentnosti proizvoda.  

“Naša Urbanscape Zelena rešenja su idealna za ispunjavanje kriterijuma u ovim sistemima sertifikacije. Njihova popularnost raste zato što se klijenti sve više interesuju za to kako materijali utiču na održivost zgrada i zdravlje ljudi koji ih koriste,” izjavio je Jure Šumi, direktor razvoja sektora Zelenih rešenja.

“I naravno, ponosni smo što smo prvi evropski proizvođač čiji je proizvod sertifikovan u evropskoj verziji DECLARE.”