Blog

Razbijanje mitova o kamenoj i staklenoj mineralnoj vuni

By Knauf Insulation Srbija
Jun 13, 2018

Čak i nekim ljudima iz građevinske branše, prva pomisao pri pomenu staklene vune jeste strah od iritacije i reči poput „neprijatno“ i „ne približavaj se“. Ogrebotine, iritacije kože i sluzokože... Sve su nam to asocijacije pri pomisli na rad sa ovim izolacionim materijalom.

Koga je zmija ujela i guštera se plaši

 

staklena-vuna-sa-Ecose_0.jpg

Međutim, ako malo bolje analiziramo ovaj mit, shvatamo da ovaj način razmišljanja pripada nekim ranijim vremenima, kada je tehnološki proces proizvodnje mineralnih vuna bio na znatno nižem nivou nego što je to slučaj danas.  

Naime, u doba SFRJ, staklena vuna se proizvodila i pakovala na način koji, imajući u vidu današnje tehnologije, možemo nazvati zastarelim. Prošiveni jastuci vune su pakovani u platnene džakove, vlakna proizvoda su bila debela i oštra, a radnicima i majstorima koji su ovakvim materijalima rukovali i danas stoje u sećanju posekotine i iritirana sluzokoža disajnih puteva i očiju.

Mit se neopravdano prenosio i na sledeće generacije, kako majstora, tako i opšte populacije.

Ulaganja u istraživanje i napredniju tehnologiju proizvodnje su se nastavila i onih godina kada je naše tržište, nažalost, bilo zatvoreno za nove proizvode iz asortimana izolacionih materijala.

Danas su svi naši proizvodi od staklene vune proizvedeni sa ECOSE® Technology - tehnologijom veziva baziranoj na brzo obnovljivim resursima iz prirode. Pojava prašine, koja je i bila krivac iritacije sluznice je svedena na minimum, tako da omogućava daleko lakše rukovanje i postavljanje izolacije, pa za strah više nema mesta.

Eventualna iritacija kože pri ugradnji mineralnih vuna je isključivo mehanička, a ne hemijska reakcija, slična onoj koja bi vas snašla nakon rukovanja senom golim rukama, s tim da je staklena vuna daleko prijatnija i mekša od sena!

staklena-vuna-ugradnja_1.jpg

Mineralna vuna je zdravija od staklene vune

Ovaj zaključak polazi od pogrešne pretpostavke da staklena vuna nije mineralna. I staklena i kamena vuna su mineralne vune! Obe u osnovi imaju mineralno poreklo. Kod kamene, to su dolomit, dijabaz i bazalt (kamen vulkanskog porekla), a kod staklene, staklena šljaka i pesak.

Mineralne vune i kancerogenost

Na domaćim i regionalnim forumima se često raspravlja o kancerogenosti staklene vune. 

 

Još jednom ponavljamo klasifikaciju Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) kojom je oktobra 2002. godine potvrđeno, po drugi put, nakon 15-godišnjeg istraživanja (prva odluka je donesena još 1988. godine), da nijedan izolacioni proizvod od mineralne vune nije kancerogen, niti na drugi način opasan po ljudsko zdravlje, kako radnika koji je ugrađuju, tako i stanovništva koje živi u objektima koji su izolovani ovim materijalima. Ovo potvrđuje i sertifikat Euceb, koji poseduju naše mineralne vune. 

Štaviše, staklena i kamena mineralna vuna sa ECOSE®Technology poseduju sertifikat Eurofins Indoor Air Comfort Gold, koji potvrđuje da ovi proizvodi zadovoljavaju najviše standarde kvaliteta unutrašnjeg vazduha u prostorijama gde su ugrađene. Ova kategorija je kod nas možda još nedovoljno poznata, ali u EU a posebno u SAD, je veoma važna, posebno kada se radi o javnim ustanovama u kojima borave deca i stara lica, recimo vrtići, bolnice, škole, domovi za stare i sl.

nismo-birali-braon.jpg

Skupo je

Struju plaćate (po svemu sudeći sve više i više) svakog meseca, a u izolaciju se ulaže jednom! Znate da zime u našim krajevima mogu da budu itekako hladne. Zamislite količinu potrošene električne energije na dogrevanje, TA peći, kvarcne grejalice, uljane radijatore, klima uređaje. Mnogi od nas se greju na struju, ali su i oni sa parnim grejanjem na ekstremno niskim temperaturama, prinuđeni da se dogrevaju.

Ista stvar se dešava i leti. Vrućine su sve nesnosnije, pa dolazimo do toga da čak i noću ostavljamo uključenu klimu, kako bi imali iole miran san.

Sve ovo nepovoljno utiče na mesečne račune za električu energiju. Kvalitetna termoizolacija održava optimalnu unutrašnju temperaturu u svim godišnjim dobima – zimi, kada su mrazevi, leti, kada su nesnosne vrućine, i u prelaznim periodima kada su jutra i večeri hladni. Samim tim, potreba za grejanjem, dogrevanjem i hlađenjem prostora se znatno smanjuje, ponekad i svodi na minimum. Mesečna ušteda u računima za energente je tolika, da se vaša investicija u izolaciju vraća, u najvećem broju slučajeva, za 4-5 godina!

Uvek imajte u vidu, da je najjeftinija energija - sačuvana energija!