18. mart je svetski dan reciklaže

Recikliranje u Knauf Insulation – ZA BOLJI SVET

By Knauf Insulation
Mart 18, 2022

Građevinska industrija koristi više od 50% svih sirovina u Evropi i stvara više od 35% ukupnog otpada.

U građevinarstvu se za izgradnju različitih građevinskih objekata koriste  materijali – plastika, staklo, metal, drvo, cigle i beton – u beskrajnim kombinacijama za proizvodnju zidova, krovova, prozora, podova, cevi, ploča, panela i naravno, izolacije.

Tragedija po životnu sredinu jeste to što se samo nekolicina ovih materijala reciklira.

Zato je danas, na Svetski dan reciklaže, parvo vreme da se osvrnemo na reči Fondacije za Globalnu Reciklažu: "Svake godine Zemlja obezbedi milijarde tona prirodnih resursa i u nekom trenutku, u ne tako dalekoj budućnosti, ona će ostati bez njih. Zato uvek moramo razmišljati o tome šta bacamo – da u tome ne vidimo otpad, već priliku."


 

U Knauf Insulation-u, naš pristup reciklaži je vođen našom strategijom održivosti "Za Bolji Svet"  i našom posvećenošću i doprinosom cirkularnoj ekonomiji. To znači rešavanje reciklaže na 4 fronta: korišćenje više reckliranih sirovina za stvaranje boljih proizvoda, slanje nulte količine otpada na deponiju sa naših lokacija, vraćanje otpada od naših kupaca i traženje novih načina za recikliranje izolacije.

1. Kako planiramo da više koristimo reciklirani materijal?

Postavili smo sebi cilj da do 2025. godine koristimo više od 25% eksterno recikliranog materijala za proizvodnju naše kamene mineralne vune – kao što je otpad sa gradilišta i čelična “šljaka” iz industrije čelika i preko 65% recikliranih staklenih flaša i ostalih staklenih materijala u proizvodnji naše staklene mineralne vune.

Za ostvrenje ovih ciljeva, ulažemo dodatne napore širom kompanije kako bi nam viskokvalitetan reciklirani materijal bio pristupačan.

To uključuje partnerstvo sa vodećom kompanijom za upravljanje resursima Veolia iz Velike Britanije, koja daje novi život za više od 60.000 tona korišćenih staklenih boca i tegli prikupljenih iz domaćinstava, tako što ih čisti, odvaja i rafinira u stakleni krš  koji se koristi u proizvodnji naše staklene mineralne vune.

Naša strategija održivosti nas takođe obavezuje da smanjimo udeo nove plastike u našim folijama za pakovanje za 25% do 2025. Uveliko pronalazimo načine kojima bismo ostvarili naše ciljeve. Na primer, u Velikoj Britaniji smo uveli ambalažu koja se sastoji od najmanje 30% recikliranog materijala.


 

2. Kako planiramo da ostvarimo cilj da recikliramo SAV proizvodni otpad?

U protekloj deceniji smanjili smo izvoz otpada na deponije za 67%. Sada je naša ambicija nulti izvoz otpada na deponije do 2025. godine. U proizvodnji naše kamene vune otpad se koristi za proizvodnju briketa koji se vraćaju u proizvodni proces, a u fabrici Nova Banja u Slovačkoj već nema otpada za deponiju.

U našim fabrikama staklene mineralne vune, mnogo otpada se pretvara u druge proizvode kao što su plafonske ploče, ali to nije dovoljno. Zbog toga gradimo novo postrojenje za reciklažu u Viséu, u Belgiji, koje ima za cilj da otpad iz naših pogona pretvori u sirovi otpad koji možemo opet koristiti u proizvodnji. Izgradnja ovog postrojenja je pri kraju.

U međuvremenu, u našoj fabrici drvene vune u Simbahu, u Nemačkoj, otpad koji nastaje tokom proizvodnje naših višeslojnih panela sada može da se odvoji i reciklira, uz inicijativu iz 2021. godine koja obezbeđuje da se izvoz otpadne boje na deponijame smanji za 95%.


3. Kako pomažemo našim kupcima da recikliraju?

Postavili smo sebi cilj da do 2025. godine povratimo 25% otpadne vune koju naši kupci ne iskoriste (vuna sa gradilišta).

 Za naše kupce staklene minerale vune, novo postrojenje za reciklažu u Viséu predstavlja istorijski iskorak, jer će to biti prvi put da će naši kupci u Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Luksemburgu i Nemačkoj moći da šalju otpad sa gradilišta na reciklažu, a ne na deponiju.

Takođe, pomažemo da se mobilišu kupci i podrže vlade kako bi se otpočelo sa sortiranjem građevinskog otpada kroz pilot projekte u zapadnoj Evropi.

U međuvremenu, u Nemačkoj, naša inicijativa RESULATION, nudi klijentima lak način da recikliraju svoj otpad mineralne vune na licu mesta. Ogromne RESULATION vreće se isporučuju na gradilišta i kada se napune, mi ih prikupljamo. Ostaci kamene mineralne vune se zatim vraćaju u proizvodni proces, a staklena mineralna vuna se pretvara u plafonske ploče. U toku su i planovi za slanje ostataka staklene vune u objekat u Viséu.

 


 

U Holandiji, naš KLUB za reciklažu, vraća otpad iz građevinskih kompanija, koristeći ogromne kontejnere za baliranje na licu mesta koji se sakupljaju kada su puni i šalju na reciklažu.

Konačno, radimo sa našim kupcima u Turskoj, Srbiji, Nemačkoj, Holandiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj na prikupljanju drvenih paleta koje repariramo i ponovo koristimo. U Turskoj, na primer, u 2020. Godini sm o ponovo iskoristili 6.270 paleta, spasivši na taj način 87 tona drveta.

4. Kako ćemo se obračunati sa otpadom nakon rušenja zgrada?

S obzirom na to da građevinska industrija proizvodi više od trećine evropskog otpada, neophodno je pronaći nova rešenja za vekovni problem – šta raditi sa otpadom koji nastaje rušenjem dotrajalih objekata?

Neće biti lako. Staklena mineralna vuna, na primer, je veoma lagana i teška za obradu, pored toga je u većini slučajeva potrebno da se odvaja od materijala kao što su cigla i malter.

Zbog toga istražujemo načine da sortiramo mineralnu vunu i ostale građevinske materijale i zato sarađujemo sa kompanijama za rušenje, nadležnim organima i sakupljačima otpada na obuci za poboljšanje celokupnog procesa reciklaže.

Uz to, naše novo postrojenje za reciklažu Visé će nam dati priliku da istažimo sve moguće opcije i razvijemo najbolja rešenja.

 

Istražite Dan Reciklaže: Posetite sajt ovde