Saopštenje za medije – 23.9.2021.

By Knauf Insulation Srbija
Septembar 23, 2021

Surdulica, 23. septembar, 2021. godine – Sinoć je u Surdulici i okolini vidljivost bila smanjena zbog guste magle a deo naših sugrađana se zabrinuo da je ugrožen kvalitet vazduha usled rada postrojenja kompanije Knauf Insulation, što ne odgovara istini.

Razlog za pojavu dima i magle su temperaturne razlike, kada je preko dana dosta toplije nego u večernjim satima. Pošto nam je hladnije vreme došlo na samom početku jeseni, polako ulazimo u period grejanja, što još više pojačava utisak da je u pitanju zagađenje, iako vizuelni efekat nije merilo nivoa zagađenja, već parametri institucija koje brinu o kvalitetu vazduha. Sinoć je fabriku Knauf Insulation posetila policija koja je sa dežurnim inženjerima detaljno proverila naše postrojenje i lično se uverila da je sve u redu. O svim dešavanjima obaveštena i inspekcija za ekologiju.

Proces rada je bio uobičajen i bez ikakvih varijacija u parametrima procesa proizvodnje. Dim koji se video u većoj meri nego uobičajeno je u stvari kondenzacija vodene pare. Zbog velike razlike u temperaturi spoljašnjeg vazduha, naročito u večernjim i noćnim časovima u odnosu na dnevnu temperaturu (sinoć je bila oko 5-8 0C), kondezacija vodene pare se povećava pa je i vidljiviji mlaz koji izlazi iz dimnjaka. Vodena para ne sadrži čestice ili materije koje nisu dozvoljene ili štete kvalitetu vazduha – kažu u surduličkoj kompaniji i istovremeno apeluju na pojedince da ne šire netačne informacije i uznemiravaju građane bez osnovanih razloga. 

O kompaniji

Knauf Insulation uspešno posluje u Srbiji više od 15 godina. Nedavno je, u okviru svoje strategije održivosti „Za bolji svet“ sproveo sadnju preko 300 stabala drveća na teritoriji opštine Surdulica i mesne zajednice Belo polje. Krajem prošle godine, sprovedena je akcija pokrivanja brda unutar fabrike koje sada služi kao izvor sirovine za reciklažu. U toku je sređivanje parking prostora za kamione u krugu fabrike, što je samo deo investicije vredne 19 miliona evra, koja podrazumeva još niz aktivnosti na unapređenju fabrike i njenog okruženja. Sa ovom investicijom, ukupna ulaganja kompanije u Srbiji od njihovog dolaska 2005. godine prevazići će 50 miliona evra.

Kompanija Knauf Insulation važi za jedno od najcenjenijih imena u svetu termoizolacije. Iz fabrike u Surdulici kamenom vunom se snabdeva srpsko, ali i tržišta Rumunije, Bugarske, Grčke, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije. U Srbiji je članica Nemačko-srpske privredne komore (AHK) i mnogih drugih strukovnih i privrednih udruženja. Na taj način ne samo da ulaže u svoj razvoj, već zajedno sa drugim velikim investitorima, pomaže dalji razvoj i Srbije i Pčinjskog okruga i same Surdulice.