Blog

Saveti za prolećnu i letnju uštedu na računima za struju

By Knauf Insulation Srbija
Jun 12, 2018

Proleće je već ušlo u svoju poznu fazu, a uskoro nam stiže vrelo leto. Pravi je trenutak da se osvrnemo na nekoliko načina kako uštedeti energiju i održati dom svežim i ohlađenim. Za razliku od zime kada svi pokušavamo da toplotu što više zadržimo unutar prostorija u kojima boravimo, dolazi nam period u kom se okrećemo klima uređajima i ostalim metodama hlađenja.

Neki od načina štednje energije u letnjim mesecima su potpuno besplatni i možete ih svakodnevno primenjivati, dok drugi zahtevaju ulaganja radi dugoročnijeg efekta.

Prozori i prirodna ventilacija 

  • Ukoliko živite u podneblju gde su noći sveže, obavezno isključite klima uređaj kada padne mrak, otvorite prozore i pustite vazduh da rashladi sve prostorije. Ujutru zatvorite prozore i navucite roletne kako biste što duže zadržali svežinu u domu, a klimu uključite tek kada i tako postane zaista vruće. 
  • Koristite ventilator kada je vazduh topao, ali nije baš nepodnošljivo vreo. On troši manje električne energije od klima uređaja, a može veoma lepo da rashladi prostoriju kada je umereno toplo. 
  • Na prozore obavezno instalirajte roletne i okačite zavese, na terase ugradite tende. Ovo posebno ukoliko živite u potkrovlju i imate krovne prozore. Roletne i tende sprečavaju da sunčevi zraci dođu u direktan kontakt sa staklima prozora, te samim tim sprečavaju i prekomerno zagrevanje.

saveti-za-prolecnu-i-letnju-stednju-energije-1.jpg

Podesite termostat i koristite termometar

  • Kako biste uvek znali koja je temperatura u vašem domu, okačite termometar na vidljivo mesto. To će vas podsetiti da regulišete temperaturu na klima uređaju u skladu sa temperaturom u prostoriji. 
  • Podesite termostat na klima uređaju da se ugasi tokom noći, odnosno da se upali kada treba da stignete kući. 
  • Nema potrebe da klima uređaj bude upaljen čitav dan, posebno ako imate dobru izolaciju. Isključujte ga povremeno. 
  • Već je dobro poznato, ali da ponovimo – razlika u temperaturi napolju i unutra ne bi trebalo da bude veća od 10 stepeni.

​​​​​​​saveti-za-prolecnu-i-letnju-stednju-energije-2.jpg

Još malo trikova za efikasniji rad klima uređaja

  • Ne postavljajte lampe i TV blizu klima uređaja, jer zrače toplotom. I generalno – izbegnite paljenje lampi i ostalih svetala tokom dana, jer dodatno zagrevaju prostor. 
  • Redovno perite filtere koji se nalaze u vašem klima uređaju. Prašina koja se za njih lepi umanjuje efikasnost hlađenja. Ovo činite obavezno pred sezonu, kao i jednom do dva puta tokom leta.

saveti-za-prolecnu-i-letnju-stednju-energije-3.jpg

Povećajte energetsku efiksanost svog doma

  • Najbolji način da podignete sveukupnu energetsku efikasnost vašeg doma i da uštedite na računima za hlađenje jeste izolacija fasade kamenom vunom i izolacija potkrovlja kombinacijom kamene i staklene mineralne vune.

​​​​​​​saveti-za-prolecnu-i-letnju-stednju-energije-4.jpg

  • Tokom najtoplijeg dela dana izbegavajte spremanje obroka u rerni, jer će to dodatno zagrejati prostoriju. Umesto toga, spremite brzo jelo na ringli, koristite mikrotalasnu pećnicu  ili napravite roštilj u dvorištu.

saveti-za-prolecnu-i-letnju-stednju-energije-5.jpg

  • Veš mašinu i mašinu za pranje posuđa uključujte samo kada su sasvim pune. Izbegavajte da palite mašinu čiji kapacitet nije maksimalno iskorišćen. 
  • Izbegavajte korišćenje mašine za sušenje veša tokom letnjih meseci, kao i sušenje veša unutar kuće. Umesto toga, prostrite veš da se sušu napolju. To je ne samo energetski efikasnije, nego i zdravije, jer ne stvarate vlagu i paru u prostorijama u kojima boravite. 
  • Minimalno koristite uređaje koji stvaraju dodatnu toplotu, poput pegle i fena za kosu. 
  • Umesto masivnih desktop računara koristite tablet ili laptop, jer su njihovi ventilatori manji i minimalno zagrevaju vazduh.

Ovi trikovi će vam svakako pomoći da svoj dom održite svežim, a ujedno da racionalizujete potrošnju električne energije. Međutim, najefikasniji način da ovo postignete je da uložite u kvalitetnu izolaciju kamenom i/ili staklenom mineralnom vunom, koje su odlični izolatori; nezapaljive, paropropusne, potpuno zdravi i ekološki ispravni materijal.

Izolacija kuće će vam doneti velike uštede tokom letnjih meseci, ali i zime, i primetićete značajnu razliku u računima za potrošnju električne energije, a kvalitet vazduha i opšti komfor boravka u vašem domu odmah će porasti.