Završen drugi novinarski eko-konkurs „Za bolji svet“

By Knauf Insulation Srbija
Oktobar 10, 2022

Surdulica, 10. oktobar 2022.

U sklopu brojnih aktivnosti u lokalnoj zajednici pod zajedničkim nazivom „Za bolji svet“, Knauf Insulation je krajem avgusta raspisao drugi konkurs za novinare Pčinjskog, Jablaničkog i Nišavskog okruga, za najbolju eko-priču na temu „Tako se čuva životna sredina“.

Na drugi konkurs je stiglo desetak radova novinara različitih redakcija iz Vranja, Niša, Leskovca. Većina priča, nažalost, ima negativan predznak i bavi se brojnim ozbiljnim ekološkim problemima u lokalnim sredinama i odnosom građana i lokalne vlasti prema okruženju.

Žiri koji se sastoji od profesionalaca iz oblasti medija i komunikacija je ocenio sve radove i proglasio najbolje koji će biti novčano nagrađeni.

Treće mesto su podelile dve priče:

  • Gordana Nastić iz Vranja, portal Agro Klub, nam je poslala priču koja obrađuje posledice nekontrolisanog ispuštanja otpadnih voda iz jalovišta Rudnika olova i cinka „Grot“ nedaleko od Bosilegrada, u reku Karamanicu i Musuljsku reku koje potom završavaju u Lisinskom i Vlasinskom jezeru. Kompetentni sagovornici ukazuju činjenicama i podacima na katastrofalne posledice koje biljnom i životinjskom svetu stvara ovaj rudnik.
     
  • Veljko Ilić iz Vranja, Vranjski Online Magazin, mladi novinar i učenik IV razreda srednje škole, obrađuje temu divljih deponija, već puno puta pominjanu, ali donosi i niz novih informacija, kao što je postojanje katastra divljih deponija u Vranju. Stiče se utisak da su vranjski komunalci na pravom putu da se uhvate u koštac sa čak 105 divljih smetlišta, koliko je zvanično registrovano na teritoriji grada Vranja. Posebno je pohvalno što se jedna mlada osoba na ovaj način bavi aktuelnim problemima i nadamo se da će ova nagrada biti podstrek za dalje novinarsko usavršavanje i istrajnost u praćenju važnih društvenih tema.

 

Drugo mesto osvojila je Maja Đorđević iz Vranja, radio-televizija InfoPuls, koja donosi jednu svakidašnju priču ali ispričanu na nesvakidašnji način. U pitanju je kafanski razgovor jednog ugostitelja i jednog moćnog preduzetnika. Prvi se žali na ogromne račune za komunalne usluge, a drugi ga savetuje da pođe njegovim putem – da komunalnom preduzeću ne plaća iznošenje smeća, već da sam svoj otpad baca na divlje deponije. Posebna čar ove priče je to što je napisana u vranjskom žargonu. Autorka nam dočarava nažalost poražavajući odnos naših sugrađana prema zaštiti životne sredine, ali i ophođenje države prema problemu: sve poskupljuje i sve mora da se plati, samo niko ne mora da odgovara ako ne ispuni obećano.

Prvo mesto osvojila je Danica Mirić iz dopisništva RTS-a iz Vranja, sa svojim kolegama snimateljima i montažerima. Danica jedina donosi pozitivnu priču o očuvanju životne sredine, a prisetimo se da je tema konkursa bila – Tako se čuva životna sredina. Kroz priču o kampu mladih istraživača, studenata PMF-a iz Niša kao i stručnih saradnika naučno-istraživačkog društva „Josif Pančić“ iz Novog Sada, govori se o specifičnostima flore i faune netaknute prirode Vlasinskog jezera. Takođe, na indirektan način se apeluje na sve činioce da Vlasina ostane čista i nezagađena kao i do sada, posebno u svetlu najavljenih velikih investicija u ovom području. Entuzijazam koji pokazuju studenti i profesori dok istražuju područje Vlasine budi nadu u bolju ekološku budućnost Srbije.

Čestitamo svim dobitnicima i zahvaljujemo se svim učesnicima konkursa. Želimo i njima i svima nama što više pozitivnih priča koje podstiču očuvanje životne sredine i afirmišu angažovanje svih činilaca u lancu ka rešavanju ekoloških izazova.