Blog

Zvučna i termoizolacija pregradnog zida

By Knauf Insulation Srbija
Jun 12, 2018

Šta kad se iznenada napravi potreba da se u stanu od jedne sobe naprave dve, ili odvoji trpezarija od dnevne sobe i od nje napravi spavaća... Ovo nisu popularni radovi jer, kao i krečenje, traže vanredno stanje u kući, ali zahvaljujući sistemima suve gradnje, danas je sve to mnogo jednostavnije izvesti. Nema maltera, peska, blokova, zidanja, sve se može uraditi za pola dana!

Ipak, i dalje je prisutno dosta predrasuda kada je reč o gips-kartonskim pregradnim zidovima, jer se sumnja u njihovu zvučnu i toplotnu izolaciju, kao i nosivost.

zvucna-izolacija-sr-2016.jpg

Nosivost i zvučna izolacija

Naime, smatra se da će se zid urušiti ako se na njega nakači zidni televizor ili veća umetnička slika. Ako se pregradni zidovi dobro i kvalitetno urade, osim kvalitetne izolacije, oni mogu da nose teže viseće elemente, kao što su ogledala ili police.

tv-pregradni-zid.jpg

Naravno, nije svejedno da li treba napraviti pregradne zidove u hotelu ili pregraditi sobu stana u dve manje. Od toga zavisi i konkretan način rešavanja problema zvučne izolacije.

Pregradni zidovi mogu biti s jednostrukom ili dvostrukom potkonstrukcijom, a oblažu se jednim ili sa dva sloja gips-kartonskih ploča. Ako je dvoslojni, debljine 12.5 centimetara, zvučna izolacija u ovakvim slučajevima je veoma dobra, od 45, pa čak do 69 decibela.

Izolacioni materijali

Jedan od bitnih faktora dobro rešenog pregradnog zida jeste i vrsta upotrebljene mineralne vune. Iako se ovom segmentu često ne posvećuje mnogo pažnje, bitno je znati da već neko vreme postoje proizvodi od staklene mineralne vune sa specijalnom tehnologijom (ECOSE® Tehnologija) koja omogućava da ovi proizvodi budu prirodni i zdravi za čoveka. Postoje i posebno osmišljeni proizvodi od mineralne vune koji dodatno poboljšavaju zvučnu zaštitu gips-kartonskih ploča.

izolacija-pregradnog-zida-postupak-4.jpg

Pregradni zid može biti montiran na svaku podlogu, cementnu, košuljicu ili na parket. Ukoliko se zid postavlja na parket, na spoj između zida i poda kao i zida i tavanice treba nalepiti traku za zvučnu izolaciju, jer su ovo osetljiva mesta. Ulogu apsorbera izvršiće i sloj akrila na ovim površinama jer se na taj način sprečava prenos zvuka na tavanicu i pod, koji najviše prenosi zvuk.

Takođe, treba postaviti profile na pod i plafon u pravcu zida i učvrstiti ih uz pomoć šrafova sa plastičnim tiplom. Sledeći korak je da se na razmaku od 60 centimetara postave vertikalni profili maksimalne visine 260 i širine 7.5 centimetara. 

Dekoracija

Osim klasičnih zidova, pregradni zidovi mogu biti i polukružni, što atmosferu u dnevnom boravku čini intimnijom. Ukoliko želite zaobljen zid, koristite gips-kartonske ploče manje debljine koje ćete pre savijanja u željeni oblik verovatno morati da pokvasite.

Postoje i vodootporne gips-kartonske ploče koje sastoje od istog gipsanog jezgra sa vodootpornim licem. Ovakve gips-kartonske ploče obično se koriste za pregradne zidove u vlažnim delovima, poput kade ili pregrada tuš-kabine. Treba znati da će takve ploče, ipak, vremenom propasti od vlage. Ne valja smetnuti s uma da pregradni zidovi služe za podelu prostora: ne mogu da se koriste kao noseći zidovi objekta.

Gipsani detalji na zidu, poput bordura, lajsni, rozeta, učiniće enterijer dnevne sobe dekorativnijim. Možete ih i sami kupiti, jer se prave i kao gotov proizvod i nalepiti na pregradni zid posebnim lepkom.

dekoracija-pregradnih-zidova.jpg

Najčešće se u izradi pregradnih zidova koriste bordure na spoju zidova i plafona. Bordura se može postaviti i na spoju poda i zida ili kao dekorativni element po sredini visine zida. Profili gipsanih bordura se razlikuju, od jednostavnih i svedenih, do kitnjastih i naglašenih.

Korišćenjem gips-kartonskih montažnih zidova postižemo uštedu u vremenu i novcu, a šuplji prostor u pregradama pokazuje se kao idealan za jednostavno i racionalno postavljanje instalacija svih vrsta.